Symptomer


Kramper - spasmer??

Hei. Spilte fotball her om dagen som var en stund siden sist og da jeg kom hjem og bøyde alle tærene ned mot fotsålen merket jeg veldig smerter som strålet utover i foten. Og hvor mere jeg stammet ned tærene ( krummet de ) hvor verre og lengre varte smerten. Vet du hva dette kunne være?

Har du MS - kan dette være en variant av spasmer.

Har du IKKE MS er dette mest sannsynlig tilfeldige muskel kramper - mulig siden det er lenge siden denne aktiviteten.

Symptomer

hei
som bekymret ung mann på 30 sliter jeg litt med helsen.
Legene finner ingenting.Skal til nevrolog men litt ventetid.
Har en del symptomer som er helt uforståelig.
Kraftig hodeverk.vondt/ubehagelig å svelge magesmerter,kvalme til tider diare. pullsering i rygg og mage nummenhet eller ømhet i kjeven til tider.Prikking på fingrtuppene føler kroppen dovner vekk mister kraft i kroppen.nåler som stikkes gjennom nakken opp i hodet.Press på hodet.
Har alltid vert sunn og frisk fikk blodpropp for tre mnd siden.Er aktiv av meg.
Har tatt røngtgen av hjerte.mr av hodet og lymf.halsspes.med hals.alle blodprøver ser fin ut.
Håper du vil gi meg en liten tilbakemeld. om dette er noen av symptomene for ms
Mvh bergen 30

Total-bildet som du beskriver er ikke typisk for MS - og dette sammen med normal MR av hodet (av hva jeg forstår) usannsynliggjør MS som årsak til dine symptomer. Det kan synes som om at du er grundig utredet og det nødvendigvis ikke alvorlig sykdom som er årsaken til symptomene. MEN dette er noe du må diskutere dette inngående med din fastlege

Symptomer

Hei
har en del plager med helsen som jeg lurer på kan være ms.
Har tatt mr av hodet og lunger.hals spesialist.røntgen av hjerte.Blod og avføringsprøver.Gastroskopi.Men de finner ingen ting.Fikk blod propp for tre mnd siden og har hatt veldig mange merkelige reaksjoner i kroppen.
Har alltid vert sprek og aktiv.
Har hodeverk svimmelhet kvalme vondt/ubehagelig å svelge.prikking i fingertuppene nummehetsfølese på forskjellige plasser i kroppen.Pullsering i rygg og mage.Følese av å besvime dovner vekk.Pluttselig trøtthetsfølelse.må bare sitte meg ned aller helst ligge.
Selv om jeg allerede sitter kan jeg få den defuse trøtthetsfølesen.
Har ett stort ønske å bli fort frisk men legene finner ingenting.Blir litt lei meg for føler jo ikke alltid jeg blir trodd.Har alltid vert frisk og rask.Har ikke tid til dette
Er noen likhetstrekk eller sammenheng i dette her?
Sitter veldig stor pris på info og tar imot de råd og veiledning jeg kan få
Mvh
Ung mann 30

Total-bildet som du beskriver er ikke typisk for MS - og dette sammen med normal MR av hodet (av hva jeg forstår) usannsynliggjør MS som årsak til dine symptomer. Det kan synes som om at du er grundig utredet og det nødvendigvis ikke alvorlig sykdom som er årsaken til symptomene. MEN dette er noe du må diskutere dette inngående med din fastlege

Svimmelhet og hukommelse

Hei.
Min sønn er 9 år og klager på at han er svimmel. Han sier at det føles som om at alt går rundt. Har vært hos opptikker, men han ser godt.
Hva kan det være?

Spørsmål 2: Jeg er selv en kvinne på 39 år. Har store problemer med korttidshukommelsen. Hva skal jeg gjøre og hva kan det være?

Symptomene i begge spørsmålene/problemstillingene er av "uspesifikk" karakter - dvs. at det ikke kan knyttes til en enkelt sykdom og er heller nødvendigvis ikke knyttet til sykdom i det hele tatt. Men dersom symptomene har vært til stede over tid bør dere kontakte fastlege for vurdering som evt. vil henvise til nevrolog - avhengig av funn ved undersøkelse.

Tale og svelg vansker

Hei
Min mor har hatt MS i cirka 25 år og bor nå på et omsorgsenter på Gjøvik. Hun er så å si 100% lam, og de senere år har dessverre også puste- og svelgefunksjonen inkl. prating forværret seg vesentlig. Det er nesten slik at vi ikke klarer å høre hva hun sier lengre.
På informasjons dvd'n "Arrene på innsiden" mener jeg det kommer frem at det finnes medikamenter som kan hjelpe på puste- og svelgebesvør, dvs. også prating. Vet du hva dette medikamentet heter, og ha du noen erfaring med det? Jeg skal kontakte hennes ansvarlige sykepleier for å be henne sjekke opp med MS sykepleier på Lillehammer, fastlege og evt. logoped. På forhånd takk, Roar Amundlien, 91128486

Jeg er ikke kjent med medisiner som virker direkte på dette. Men en kan få noe hjelp for disse tingene fra logoped som kan vurdere funksjon og evt. tiltak for bedring.

Ved uttalte svelgvansker med ledsagende ernæringsproblem kan en ofte ha god nytte av PEG sonde som er en enkel sonde/slang som går gjennom huden og rett i mage sekk. Der kan det gis flytende føde samtidig som en kan få matopplevelse/smak gjennom munnen - men da i mindre mengder. Dette er ofte en svært god løsning.

Trening

Hei.
Jeg blir forvirret av dette med trenig/ikke trening.
Fysioterapauten min sier jeg må trene, men når jeg leser div. artikkler i b.l.a her på MS-forbundets sider får jeg et annet inntrykk. Vet at det ikke finnes et standar-svar og dette er individuelt fra case til case.
Har progs.ms siden 1991 som i de sist 5 årene har utvikklet seg til at jeg i dag er 50% ufør. I den siste tiden er svimmelhet med påfølgende lammelse/ikke kontroll i føttene blitt en bekymring.
Er det noe medisinsk som jeg kan spørre fastlegen min om mot dette, eller må jeg gå via min nevrolog på Ahus ??

Trening må tilpasses den enkelte - ut i fra funksjon og hvor mye en tåler. Generelt skal en kunne ta seg inn igjen innenfor tilnærmet normal tid.

Dersom du er blir rel. raskt dårligere siste tid - bør du henvises til nevrolog for vurdering.

Svimmelhet

Hvordan vet man sikkert at man har MS? Jeg har i flere måneder gått med konstant nautisk svimmelhet og er ofte stiv i skuldre og nakken.Har ofte kjent at beinet/armen "sovner".Føler også meg litt utafor av og til. MR av hodet er tatt og ingenting galt er funnet.Jeg myser også veldig ofte selv om jeg går med briller og har undersøkt synet. Jeg lurer på om dette kan være tegn på MS?Ingen i familien min har hatt MS.

Symptomene kan være av mer uspesifikk karakter - en kan bli svimmel/ør av stive nakke og skuldermuskler. Ved normal MR er dette svært lite sannsynlig knyttet til MS sykdom. Videre utredning og behandling bør du diskutere med din fastlege.

Svimmel og tretthet

Hei. Min datter, 29 år, har i et par år følt seg syk.Svimmel, kvalm, trøtt o.l. Har tatt ryggmargsprøve i desember 2007. Ingen funn.Mr ingen funn.Nå har hun noen rare føleser i ryggen om natten og er redd det er MS alikevel. Men, hvis ryggmargsprøven var negativ i desember er vel ikke MS noe som plutselig kommer? Da hadde vel dette vært påvist da? Legen tror hun har ME, men min datter er så redd for MS og blir bare mer og mer deprimert. Takker for svar.
MVh
Anne

Symptomer du beskriver sammen med normal ryggmargsvæske og normal MR taler svært imot at hun har en MS sykdom - i praksis utelukket.

Diverse plager

Jeg er i full jobb og sliter for tiden hovedsakelig med symptomer som Fatique, dårlig korttids hukommelse, talevansker, konsentrasjonsproblemer, humørsvigninger og svimmelhet. Dette er så ille at arbeidsdagen min blir ødelagt. Fikk MS diagnosen min i 95 og har ikke vært til kontroll på Nevrologen siden 98. Lurer nå på:
Finnes det medisiner eller annet som kan hjelpe meg med symptomene? Vurderer evt å gi opp jobb for å være hjemme noen år. Burde jeg be om time på Nevrologen? Har du noen råd å gi meg?

Symptomene du plages med kan være vanskelig å behandle. De henger nok litt sammen slik at om en får hjelp til det ene kan det kanskje hjelpe på flere. Siden dette gjør jobben din vanskelig foreslår at du ber om nevropsykologisk testing slik at du får kartlagt problemene.

Humørsvingninger kan mulig lettes ved antidepressiv behandling som kanskje også kan gi bedring av andre plager.

Diskuter dette med din nevrolog.

Spastisitet

Ang muskler i leggene. I forbindelse med trening har jeg problemer med musklene i leggene, særlig den høyere. Etter litt høy aktivitet smeller det plutselig til i leggen og jeg må gi meg. Hatt dette innimellom i flere år, men nå er det stadig oftere. Får også lettere krampe i leggen, særlig om natten.
Spørsmålet er altså om dette har noe med MS`en min å gjøre. Handler det noe om signaler til og fra, det å ta i og det å slappe av?!
Dame 43 år

Det kan høres ut som spastisitet - som kan øke ved økende belastning. God/lang oppvarming og tøye-øvelser kan kanskje hjelpe på dette. Ellers kan en evt. bruke spasmemedisiner - men dette er avhengig av hvor alvorlig/plagsomt symptomene er.

Svimmelhet

Hei... Nå har jeg lenge hatt noen defuse plager, jeg har lenge bekymret meg for om d kan være ms. dette er noe som preger dagene mine veldig. Det hele startet med at jeg ble veldig svimmel her for ett 1/2 år siden, nautisk svimmelhet, når dette da ga seg etter 5 -6 uker vare jeg frisk i ca to mnd,jeg ble inn lagt på sykehus og hadde en del utredning ang svimmelheten, ble ik funnet noe, tok også mr av hode, ingen uvanlige funn... i den sener tid nå har jeg har jeg daglig prikking i bena og armene når jeg sitter, og så får jeg opp til flere ganger daglig akkurat som gåsehud på bena og på ryggen, av og til kan enn se at huden blir nuppete men ikke alltid.... hva er galt med meg, er veldig redd for tiden for at d kan være ms, syns du at jeg burde bli undersøkt på nytt, har vært hos legen og han tror ikke det er noe alvorlig, men jeg føler det helt anderledels, svimmelheten og di andre "plagene" kommer igjen når jeg blir stresset og sliten og lite søvn

Svimmelhet og prikkinger (parestesier) kan være MS symptomer - men slik du presenterer symptomene dine sammen med episoder med gåsehud og normal gjør dette lite sannsynlig.

Diverse symptomer

hei.
jeg er ei jente på 24 som har hatt en del plager i det siste.
mine symptomer er :
- klumpfølelse i halsen som kommer og går.
- tungen er vond av og til ( føles nesten litt numment bak i svelget).
-lemus over allt på kroppen
-stikking rundt om i kroppen (spes under beina og hender).
- vanskelig å fokusere med øynene av og til.
- smerter i knær og albuer
- vondt i lårerne, spesiellt etter lemus
- vondt bak ett øye på venstre side
- hjertebank av minste annstrengelse
- tunge armer og bein
- føler at kroppen er klumsete, har liksom ikke helt kontroll
- svimmelhet ( båtfølelse).
vibrasjonsfølelse i kroppen som kommer og går.

som du ser har jeg en rekke plager, og det hele startet med vibrasjonsfølelse i ryggen rett under skulderbladene..

har tatt mr av hodet og ryggen, uten funn. revmatologen har tatt noen blodprøver, men vet ikke hvilke.
har tatt blodprøver av vitaminstatus og b12. har også tatt stoffskifte prøve og hormonprøver.
eneste som ikke er tatt er ryggmargsprøve..
kan dette likne på ms, og kan jeg ha det selv om mr var fin?? hvorfor mente legene det ikke var grunn til ryggmargsprøve??

håper på svar.. er veldig bekymret nå som jeg ikke blir bedre.. har vært syk i 3 mnd..

hilsen bekymret 24

Symptombildet du beskriver er ikke helt typisk for MS. Dette sammen med normal MR gjør nok at dette ikke er MS. Det er nok på bakgrunn av en slik vurdering at en har valgt å ikke gjøre ryggmargsvæske analyser.

Fatigue

Jeg er en kvinne på 44 år som har hatt diagnosen siden 1995. Ble 100% ufør pga fatique i 1999. Har prøvd flere ganger å gå tilbake til arbeidslivet i reduserte stillinger, men med lite hell. Holder i ca 3 mnd, så er allt overskudd borte og jeg må hvile meg opp igjen i like mange mnd. Etter nøye overveielse og unndersøkelser på internett, ble fastlegen og jeg enige om å prøve ut Modiodal, som jeg allernådigst fikk utlevert på apoteket. Modiodal opplever jeg at fungerer bra, og jeg er mer våken og tilstede i hverdagen. Tar 1 tbl om formiddagen. Var hos nevrolog etter å ha prøvd Modiodal i 3 mnd men han var ikke villig til å skrive ut resept på Modiodal pga for dårlig dokumentasjon ang virkning på ms-fatique. Jeg fikk resept på Albyl-E 160 mg istedet som skulle ha like god virkning. Jeg har lett på nettet etter undersøkelser som sier noe om dette, men jeg kan ikke finne noe. Hvor kan jeg finne ut av dette og hvor kan jeg henvende meg for å evnt å fortsette med Modiodal eller Symmetrel( som jeg også har lest virker)? Jeg trenger jo en resept fra spesialist med søknad til NAV for evnt refusjon av utgiftene. Mvh arbeislysten u/ork

En liten amerikansk studie fra 2005 har indikert effekt av Albyl ved MS fatigue. MEN i denne studien ble det gitt 650 mg x 2 (ikke 160 mg som du får?). Noen studier med modafinil (Modiodal) har vist effekt ved MS fatigue - men andre har ikke. På bakgrunn av dette vil jeg på ingen måte si at Albyl er bedre dokumentert enn Modiodal. Effekten av Modiodal er imidlertid usikker for en hel MS gruppe - men erfaringsmessig synes det som om noen pasienter kan ha effekt. Jeg foreslår du diskuterer dette på ny med din nevrolog - men det kan være usikkert om du får refusjon fra NAV - alternativet kan være § 5.22 for de fleste reseptpliktige legemidler - hvor en (frem til nå) har fått refundert 90 % over en fast egen betaling. Dette siste må du evt. forhøre deg hos sosionom/NAV.

Hørsel

Hei, for 6 månder siden våknet jeg en dag så godt som uten hørsel på venstre øre og med en kraftig forsterket øresus. Øresus har jeg hatt siden 20 års alderen men mye mye svakere. Så det er ikke ukjent for meg. Jeg er også mye mer svimmel enn før denne hendelsen. Efter et besøk hos fastlegen min ble jeg sendt til øre nese hals lege hvor det ble konstantert at jeg måtte ha 80 db før jeg hørte noe på venstre øre. Derfra ble jeg da sent til MR undersøkelse. Når resultatet forelå var svaret at det ikke var noe unormalt og se. Der var noen plakk men det er jo ikke unormalt på en MS pasient som meg. Spørsmålet blir da, er dette et MS symptom jeg bare må lev med? Eller er svaret i mangel av noe annet blit plasert på MS diagnosen?

Med vennlig hilsen
he

Redusert hørsel /hørselstap kan meget vel være relatert til MS - ved at en MS forandring forstyrrer nervebanen(e) som leder hørselsimpulser. Det viktigte i dette er at annen årsak er/blir utredet.

Symptomer..

Hei!
jeg har nettopp hvert hos legen. Jeg har symtomer som oppleves som om det går en elektrisk strøm gjennom hodet mitt med en varighet av et sekund. Jeg merker ikke noe nedover ryggen. Legen foreslo en MR for å utelukke en MS, men vi ble enige om å avvente.
Da jeg kom hjem tenkte jeg over at jeg også har symtomer på dårlig koordinasjon, samt noe svak risting med hodet av og til.
Kan dette være symtomer på MS. Lurer spesielt på
disse elekriske symtomene. Jeg har også lavt stoffskifte og psoriasis artritt. Jeg er i slutten av 40-årene.

Dette er uvanlige symptomer ved MS. Støt/strømfølelse nedover i rygg og ut i armer og ben kan oppleves av noen med MS ved nakke-bøying. MEN vanligvis ikke fra hodet. Hoderisting - episodevis er ikke vanlig. Forstyrret koordinasjon kan være tilstede ved MS.

Dette må du diskutere med din fastlege.

Tale og svelg

Hei
Min kone har hatt MS siden 2004.
Hun fikk nylig et atakk som rammet tale og svelgfunksjonen. I starten var talfunksjonen nesten helt vekke , og hun måtte ha næring via sonde.Nå er talfunksjonen blitt bedre og hun får i seg næring uten sonde. Vi viste ikke tidligere dette kun skje ved MS, hvor vanlig er det?. Hvor stor sansynlighet er det for at hun får varige talevansker, eller kan det bli bra igjen med trening. Dette atakket satte ikke tilbake noen andre funksjoner, hun er helt god i bena.En liten svikt i en arm. Ønkser mer info ang svikt i tale og svelgfunksjon.Finner lite om det på nettet. På fohånd takk

Affeksjon av tale og svelg og ellers lite symptomer og plager er ikke veldig vanlig - men kan forklares med en forandring i den forlengede ryggmarg (hjernestammen). Attakker i en tidlig fase av sykdommen går ofte relativt godt tilbake (remisjon) - og en kan oppleve forbedring opp mot ett år etter attakket. Dersom mye fortsatt mye plager bør dere få oppfølging/vurdering hos logoped.

Infeksjon

Jeg har hatt MS i mange år, og også fått en utlagt tarm. Jeg har enn følelse av at jeg hele tiden har en infeksjon i kroppen. Får lett urinveisinfeksjon, og nå har jeg også fått nyrebekken betennelse, som jeg har fått selexid for. Jeg opplever at selexid har veldig god effekt på hele kroppen min! Går bedre og har mindre nummenhet i hendene. Kan dette indikere at det er en betennelse jeg har i kroppen som forårsaker alle MS-symptomene, og at og finne årsaken til dette vil kunne gjøre meg permanent mye bedre og kanskje symptomfri? Hvem kan hjelpe meg og finne ut mer om dette?

Vi har ingen holdepunkter for MS skyldes en bakteriebetennelse i kroppen. MEN dersom en har infeksjon (med bakterier eller virus) stresses kroppen slik at en får frem MS symptomer som har tilkommet tidligere i sykdommen (demaskering av gamle symptomer). Jeg tror at dette er bakgrunnen for dine observasjoner - når du får infeksjon tilkommer det flere symptomer som forsvinner når infeksjonen behandles.

Følesanssymptomer

Beltefølelse.
Har MS-diagnose. Hos meg har de fleste symptomene dreid seg om venstre side+energien og synet.
Har for tiden veldig mye beltefølelse og pitringer i venstre legg. Kjenner ikke det samme i låret. Er dette mulig og er det MS som opptrer så forsjkellig?
På forhånd takk.

Beltefølelse og pitringer i venstre legg er relativt vanlige MS symptomer - sykdommen kan gi alle mulig symptomer som kan tilskrives forstyrrelse i (sentral-) nervesystemet.

Prokarin/Procarin

hei, vet ikke om du er den rette personen å spørre, men kan jo prøve.....

det gjelder min far som har hatt ms i ca. 7 år nå, han fungerer ganske bra, er delvis lammet i det ene benet, og fingerene begynner å bli nummene.... han bor for tiden i spania, og har gjort det de siste årene.... han så et program på en engelsk kanal om dagen, om et produkt som het procarin, har du hørt noe om dette produktet? åssen man skal få tak i dette? hadde vært veldig glad, hvis du kunne svare meg.... på forhånd takk

Prokarin er et stoff som har vært prøvd ut for fatigue (utmattelse) ved MS - men med usikre resultater. Det brukes ikke i Norge - eller så vidt jeg vet er heller ikke vanlig behandling andre steder.

Følesansforstyrrelse

Jeg lurer på om det jeg har nå er noen symptomer på MS. HAr fått doagnosen MS får noen uker siden.
Har sånn prikking under føttene og i tærne. Føles rart når jeg går, føles som at jeg går uten å trykke ned med foten. Til tider blir jeg veldig kald på tærne og er vanskelig å bevege på tærne. føles sånn at jeg ikke har noen følelse i tærne og under føttene. hva kan det være? har det noe med MS å gjøre?

Det kan høres ut som om du har følesansforstyrrelse i bena som kan være betinget i MS sykdom. Dersom det ikke blir mer enn det du beskriver kan du se det an - men skulle det øke på og gå utover gangfunksjon bør du snakke med din nevrolog/fastlege/MS sykepleier.

Diagnose - symptomer og MR

Hei. Jeg har hatt endel symptomer som tretthet (kroppslig), svimmelhet, nedsatt hukommelse og oppmerksomhetssvikt. Har hatt mye smerter i skuldre og nakke/rygg og er veldig stiv om morgenen. Har også problemer med en fot (hatt i 5-6 år -det blir smerter under foten og det stikker og føles som om jeg går på en nålepute. I hvert fall ble jeg sendt til MR og derfra sa de at det var antydning til høysignalforandringer i hvit substans. Kan dette være symptomer på ms?

Symptomer du nevner kan oppstå ved MS - men samtidig kan det også være symptomer ved andre sykdommer og av mer uspesifikk karakter uten nødvendigvis sykdom. Men dine symptomer sammen med det du beskriver som høysignalforandringer på MR kan gi mistanke om MS - noe avhengig av din alder (yngre enn 45-50).

Smerter

Hei!
Kvinne, 23 år, fikk diagnosen MS for noen mnd siden, og har fått mange svar på det som har skjedd med kroppen min. En ting jeg ikke helt har funnet ut av er bena mine: Nåe jeg bøyer dem(sitter, ligger med bena i vinkel) får jeg smerter. De er så vonde at jeg skjelden kan sitte lenge av gangen. Det varierer mye hvor, men alltid i bena. Hva kan dette være? Nerver? Muskler? Hvordan kan dette bli bedre? Takknemlig for svar.

Er usikker på årsak til smertene i bena - kan tenkes å være relatert til spastisitet. Tror nok at du bør diskutere dette med din fastlege eller nevrolog.

SPMS vs PPMS

På spørsmål fra innsenderen som forteller at han/hun har progressiv ms, antar du at det er ppms, hva er grunnen til det? Kunne det ikke like gjerne være spms. Hva hadde ditt svar i så fall blitt på det samme spørsmålet?

Beklager - men finner ikke spørsmål du henviser til - men generelt vil PPMS være sykdom med gradvis progresjon fra start - mens SPMS er sykdom som starter som attakkvis MS som siden utvikles med gravis progresjon (SPMS) - gjerne først med små attakker i tillegg og deretter kun progresjon - med evt. stabile perioder. PPMS har dessverre vist seg ikke å respondere på noe av den behandlingen som vi har tilgjengelig. Grunnen til det er nok at betennelses prosessen er annerledes enn ved attakkvis MS og tidlig SPMS. SPMS med attakker kan ha noe effekt av interferon-beta. Dersom det svikter kan cellegift være aktuelt å prøve.

Svimmelhet

Hallo.
Jeg har et spørsmål om svimmelhet og ms. Jeg har spms. Nå i høst har jeg fått en tendens til svimmelhet. Dette kan oppstå både når jeg ligger, sitter eller står. Dette er ikke i forbindelse med at jeg f.eks. reiser meg raskt, men jeg er helt rolig og plutselig kjenner jeg meg svimmel. Det er ikke forbundet med kvalme el.l. og det går raskt over. Denne svimmelheten er tilstede gjennom hele dagen. Er dette et symptom min ms kan ha? Jeg kan ikke huske å ha lest om dette.

Svimmelhet kan være et symptom ved MS - dersom den tilkommer relativt brått kan det være ledd i et attakk - da ofte med ledsagende ustøhet og tidvis også dobbeltsyn. Det kan da være aktuelt å prøve attakkbehandling. Er det tilkommet mer gravis er det mer usikkert om attakkbehandling hjelper.

Ellers finnes det også andre årsaker til svimmelhet - med forstyrrelse av ballanseorganet i mellomøret. Dette må evt. vurderes av din lege/nevrolog.

Kognisjon

Dame, 50 år, kjent MS, betydelig redusert mentalt de siste månedene. Spørmålet er om det kan være medisinene hun står på som er uheldig. HUn bruker Apodorm vesp, baklofen x 3, furadantin, stesolid x3 og tegretol retard x2. Kan apodorm og stesolid over tid føre til opphopning av virkestoff slik at vedkommende blir redusert mentalt av den grunn. Hun virker sløvere og har redusert kortidshukommelse.

Økende korttidshukommelse og sløvhet kan være en del av sykdommen - men kan som du sier også være bivirkninger av medisiner. Sannsynligheten for dette er mindre dersom hun har brukt samme medisiner over lengre tid før dette inntraff. Dersom endring av doser før symptomer oppstod bør en se på dette - antall medisner og doser.

SPASMER

Er det bra å bruke rivotril mot spasmer? Jeg har fått spasmer etter en fatal ryggoperasjon. Lyrica har liten effekt. Er baclofen vanedannende?

Baklofen som vanligvis er førstevalg av spasmemedisiner er ikke vanedannende. Optimal smertebehandling vil også i seg selv kunne redusere spasmer. Rivitril kan også brukes - og ved klar indikasjon og effekt er vanedanning underordnet.

Gangsperr følelse og smerter

Kvinne 52 år. Fikk antydet MS-diagnose for 2 år siden, basert på MR. Har ikke hatt det jeg oppfatter som attaker, har derfor heller ikke søkt medisinsk oppfølging, foreløpig. Har imidlertid økende grad av generelt ubehag i kroppen, noe som minner om gangsperr / febersmerter. Ubehaget går fra skuldre, via albue ledd og helt ut i fingerledd samt i legger og tær. Intensiteten varierer, det er tydeligst om morgenen men øker også i fbm. temperatursvingninger i kroppen (klimakterie-plager). Er disse ubehagene MS-relaterte, eller må jeg lete etter andre forklaringer ?

Gangsperr følelse og smerter kan være MS relatert. Det er også kjent at tp svingninger kam påvirke MS symptomer - ikke nødvendigvis at det tilkommer nye symptomer - men at "gamle" gir seg mer tilkjenne.

Hormaonbehandling

hei. jeg har vært gjennom ett forsøk med AID på kvinneklinikken, altså kunstig befruktning. Dette var i april. En mnd etter fikk jeg første symptomer på ms. Nå skal jeg i gang igjen med nytt forsøk, har fått klarsignal av nevrologen min, men er like vel usikker. Redd for at hormonene skal sette igang nytt attack. Har du hørt noe om at hormonene kan sette i gang ett attack? eller kan det være stresset rundt det, som var årsaken til at jeg fikk ett attack? legen min tror det....snakket med andre som sier at hormonene ikke skal ha noe å si for ms pasienter. Går på pergotime og ovitrelle. Vet du om det er noen sammenheng?
hilsen sliten

Vi har ingen holdepunkter for at hormonene du nevner skal utløse nye attakker.

Det kan være et tilfeldig sammentreff. Stress kan utløse attakker - men det er ingen sterk sammenheng.

Myelitt

Hei takk for svaret.

Myelitt kan jo være mye det,(det er jo ikke en sykdom vis jeg ikke tar feil ? det er en beskrivelse av flere ting ?)


Jeg har gjort ganske store forandringer i livet mitt etter de sa ryggmargsykdom (ikke utelukka ms)
Vi solgte huset i Oslo området og flyttet til valdres på fjellet, kvittet oss med gjell. Og har det stille og rolig og tar en dag av gangen,føler jeg meg dåliger så holder jeg sengen, når ben og rygg slår seg vrang, av og til tåkesyn og mister følesen i arm og ben (blir nummen ) Da legger jeg meg å hviler, begynner å bli vant til det.
Så at man aksepterer sykdom og lever etter hva kroppen tåler, kan det være med på å holde det i skjakk ?
Jeg har sett en del artiklere på ms hvor mennsker beskriver smerter på venstre side arm, ben .
Er det en årsak til at det er mye venstre side på MS pasienter ? eller bare tilfelldig ?

Myelitt betyr betennelse i ryggmarg - vanligvis mener vi da en immunbetennelse - men det brukes også ved virus betennelse eller bakterier (men dette påvises da i ryggmargsvæske analyser).

Venstre sidig symptomer er tilfeldig - det kommer like gjerne symptomer på høyre side.

Vannlating

Hei
Jeg fikk diagnosen i slutten av 2000, fortsatt oppegående, men det blir værende igjen litt urin i penis etter hver vannlatning. Jeg må også sitte forholdsvis lenge på toalettet før jeg får tømt meg. Har aldri hatt noen urinveisinfek. Finnest det noen medisinsk behandling på dette, og det er vel mulig å få på blåresept hvis det finnest? Kanskje noe alternativt kan være bedre? Det går vel klart frem at jeg er en gutt(39 år).

Det kan høres ut som om du har noe treg vannlating (retensjon) - dersom du er mye plaget foreslår jeg at du snakker med din nevrolog som evt. kan henvise deg til uroterapeut/urolog for kartlegging av blærefunksjon. En kan da ofte få god hjelp for slike plager.

Gangfunksjon

hva er årsaken til at det alltid er ubehagelig og gå nedover trapp og nedover bakke. Kjenner at problemet sitter i både hodet og beina, men det er vanskelig for meg og finne ut hva jeg kan gjøre med det. Håper på råd!

Jeg er usikker på hva dette er - men det kan være betinget av at du har svekket følesans i bena - enten hud følesans - eller folesans for vibrasjon og ledd stilling. Dette gjør at du blir mer usikker mht gange og ballanse.

Kiropraktor

Hei!
Jeg har innlagt dren/skjønt fra hodet og ned i bukhulen og lurer i denne forbindelse på hvordan det stiller seg å få kiropraktor behandling? De er litt forsiktige med å knekke i nakken siden de ikke vet hvordan drenet/skjønten tåler behandlingen. Er dette noen fare?

Hilsen Janne

Dette må du snakke med nevrokirurg om - det er de som har med dette å gjøre. Mest sannsynlig går dette greit. Generelt sette er det begrenset hvor mye som en skal manipulere i nakken

Ryggvondt

Jeg fikk diagnose ms i april 07.

Har lite plager.
Har i flere år eller "alltid" hatt mye plager med rygg og vært avhengig av kiropraktor flere ganger. Bekkenet mitt "stivner" fort hvis jeg står stille og det er vondt å bøye seg eller bevege bekkenet da.

Kan dette være ms tror du ? eller er det bare god gammeldags dårlig rygg ?

Ut i fra din beskrivelse vil jeg i første omgang oppfatte dette som med rygg relatert - uavhengig av MS sykdom.

Svelging

Hei.
Jeg er litt usikker på om jeg bør stille dette spm her eller hos øre, nese, hals. Men siden jeg har MS prøver jeg her.
Har hatt diagnosen MS siden mars.
I det siste, dvs 2-3-4 mnd har jeg hatt trøbbel med hals/nakke/skuldre. Halsen min føles øm. Jeg merker også at jeg svelger veldig sent, noen ganger opptil 1 minutt etter at jeg har drukket. Når jeg nå fikk diagnosen MS slo jeg meg til ro med dette, siden dette kan kobles til MSen.
Men den ømme halsen er plagsom. Litt vanskelig å forklare, men det føles også som den er litt trang. Dette kjennes nederst i halsen.
Begynte hos fysioterapeut for to uker siden, og han fant en kul (som en ert) i halsgropen på min venstre side. Kulen er bevegelig når jeg tar på den og kjennes ut til å ha glatt overflate.
Bør jeg sjekke dette nærmere?

Sliter også med ristninger i hodet/nakke. Virker som et "anfall" som medfører raske skjelvinger i noen få sekunder. Det varierer hvor ifte dette skjer, alt fra daglig til ukentlig. Når det skjer føler jeg at jeg blir "borte" i noen sekunder. Veldig ubehagelig. Har du noen forklaring på dette?

Sår hals - treg svelging og kul på halsen - kan være en halsinfeksjon (om enn noe lenge) med hoven lymfeknute knyttet til dette. Dette kan du i første omgang få kontrollert hos din fastlege.

Ristende hode og følelse av å være borte - kan være hodetremor (episodisk) eller kan i teorien være et lite epileptisk anfall - dette må du diskutere med din nevrolog.

Hodetremor

Hei.
Jeg er litt usikker på om jeg bør stille dette spm her eller hos øre, nese, hals. Men siden jeg har MS prøver jeg her.
Har hatt diagnosen MS siden mars.
I det siste, dvs 2-3-4 mnd har jeg hatt trøbbel med hals/nakke/skuldre. Halsen min føles øm. Jeg merker også at jeg svelger veldig sent, noen ganger opptil 1 minutt etter at jeg har drukket. Når jeg nå fikk diagnosen MS slo jeg meg til ro med dette, siden dette kan kobles til MSen.
Men den ømme halsen er plagsom. Litt vanskelig å forklare, men det føles også som den er litt trang. Dette kjennes nederst i halsen.
Begynte hos fysioterapeut for to uker siden, og han fant en kul (som en ert) i halsgropen på min venstre side. Kulen er bevegelig når jeg tar på den og kjennes ut til å ha glatt overflate.
Bør jeg sjekke dette nærmere?

Er også plaget av ristninger av hodet. Når dette skjer, (varierer fra daglig/ukentlig), føler jeg at jeg blir "borte" i noen sekunder. Veldig ubehagelig. Kan du si noe om årsaken til dette?

Sår hals - treg svelging og kul på halsen - kan være en halsinfeksjon (om enn noe lenge) med hoven lymfeknute knyttet til dette. Dette kan du i første omgang få kontrollert hos din fastlege.

Ristende hode og følelse av å være borte - kan være hodetremor (episodisk) eller kan i teorien være et lite epileptisk anfall - dette må du diskutere med din nevrolog.

Svelgproblemer

Hei.
Har hatt diagnosen MS siden mars.
I det siste, dvs 2-3-4 mnd har jeg hatt trøbbel med hals/nakke/skuldre. Halsen min føles øm. Jeg merker også at jeg svelger veldig sent, noen ganger opptil 1 minutt etter at jeg har drukket. Når jeg nå fikk diagnosen MS slo jeg meg til ro med dette, siden dette kan kobles til MSen.
Men den ømme halsen er plagsom. Litt vanskelig å forklare, men det føles også som den er litt trang. Dette kjennes nederst i halsen.
Begynte hos fysioterapeut for to uker siden, og han fant en kul (som en ert) i halsgropen på min venstre side. Kulen er bevegelig når jeg tar på den og kjennes ut til å ha glatt overflate.
Bør jeg sjekke dette nærmere?

Er også plaget med ristende hode. Når det skjer, (varierer fra daglig/ukentlig), føles det som om jeg blir "borte" i noen sekunder. Hva skyldes dette? Veldig ubehagelig når det skjer.

Sår hals - treg svelging og kul på halsen - kan være en halsinfeksjon (om enn noe lenge) med hoven lymfeknute knyttet til dette. Dette kan du i første omgang få kontrollert hos din fastlege.

Ristende hode og følelse av å være borte - kan være hodetremor (episodisk) eller kan i teorien være et lite epileptisk anfall - dette må du diskutere med din nevrolog.

Attakker

Pleier shub å komme i samme mnd hvert år? For det vikrker som min ms har en slags syklus, samme dritten hvert år. Vår og høst.

Nei - vanligvis ikke. Men noen rapporterer som deg et vist mønster. Vi vet ikke helt hvorfor det er slike variasjoner.

MS ATTAKKER

hei,

Jeg er veldig usikker på om de forverringsepisodene jeg har er MS-attakker eller ikke. Jeg får stadig nye symptomer. Før kom de med 1-2 ukers melomrom, nå etter oppstart av rebiff kommer de med ca 4 ukers mellomrom. De fleste symptomene er relativt milde dvs følesesforandringer til avgrensede områder som nese, rompe, del av mage, føtter og hender. Er også noe spastisk i beina, blir feks stiv i lårne ved kulde. Symtomene går alltid helt eller delvis tilbake i løpet av uker/måneder.

Litt fakta: Start utredning aug 06 pga følelsesforandringer i føtter og hender. Fikk MS diagnose feb 07, men har sannsynlig vært syk i mange år uten å være klar over det. Sannsynligvis synsnervebetennelse i 2000.
Startet med rebiff 44 i mai 07.

I følge nevrologen min er ikke alle disse "episodene" som jeg har attakker". Hun mener at de kommer altfor ofte og at de ikke er alvorlige nok. Hun mener mer at det er snakk om en irritasjon av nervesystemet, men er veldig usikker.

Høres det ut som attakker det jeg har? Hva er irritasjon av nervesystemet?

Et MS attakk varer mer enn 1-2 dager, vanligvis i flere uker. Symptomene kan være følesansforstyrrelse, kraft og styringssvikt i arm eller ben, synsforstyrrelser m.m.

Dersom du har symptomer på steder og lik dem du har hatt før - kan det være "etterdønninger" etter tidligere symptomer. Er det nye symptomer fra "nye" steder og det varer et år ukers tid kan det være mer snakk om nye symptomer. Dersom det er mye/ofte kan en evt. gjøre MR med kontrast for å se etter aktiv sykdom (kontrast-forandringer/opplading) eller tilkomst av nye forandringer sammenliknet med tidligere MR undersøkelse.

Nervesmerter eller spasmer

Takk for svar på spm om medisin vedr. kramper/ spasmer. Men: hvordan kan jeg vite om det jeg har er nervesmerter eller lokaliserte kramper/spasmer? Tærne SER helt nemlig helt fine ut, selv om det føles som de fortsatt er tilstivnet i en spesiell stilling, og det er "nummeret før" jeg får de samme vonde "krampene"...
Da jeg beskrev det samme til MS sykepleier sa hun det hørtes ut som kramper/ spasmer og anbefalte Rivotril/Baklofen. Men er det ikke sånn at "ekte" kramper og spasmer vil synes på tærne??? - slik at det jeg egentlig har er nervesmerter? Eller arter kramper/spasmer seg annerledes hos MS pasienter enn hos pasienter med f.eks. CP? Hos dem ser man jo ofte spasmene..
Jeg bør kanskje til nevrolog for å finne det ut, slik at jeg får riktig medisin (føler jeg må ha det..)
Håper du har ork til å svare på alt dette. Sikkert flere som lurer på forskjellen mellom nervesmerter og spasmer/kramper...
På forhånd takk!

Dersom ikke tærne beveger seg nå du har symptomer eller de er i vedvarende feilstilling (bøyde) er det mindre sannsynlig at det dreier seg om spasmer. Du må nok undersøkes av din nevrolog for å få undersøkt dette nærmere.

Spasmer - kramper

Hva finnes av akutt behandling av krampe smerter?
Har som regel (vonde) kramper i en og en tå (-: eller i leggen/foten, men i går fikk jeg grusomt vonde kramper/tilstivning i alle tærne på høyre fot, og det har ennå ikke gitt seg helt, slik at jeg har problemer med å gå og å bevege foten/tærne. Kjøring er utelukket over lengre strekninger, slik at jobben i morgen blir vanskelig. Heldisvis fri i dag.
Har prøvd Lyrica og Tegretol som har virket minimalt i forhold til de smertene jeg ellers har i benet/foten.

Av hva du beskriver kan dette være smertefulle spasmer. Dersom de er så lokalisert som du beskriver og det stadig gjentar seg kan det være aktuelt å benytte botox injeksjoner som demper ned aktivitet i den/de muskler som er affisert. Dette krever imidlertid at det er spasmer i lokaliserte muskler som er årsaken til dine plager.

Annen medisin for spasmer er baklofen - det bør gjerne prøves først dersom du ikke allerede har gjort det.

Dersom det er nervesmerter du har kan du prøve annen epilepsi medisin eller noen former for antidepressiv medisin mot dette.

Trigeminusnevralgi

Trigeminusnevralgi.
Alle di nevnte epilepsimedisiner nevnt i foregående innlegg er prøvd. I tillegg ca 15 glyserolinjeksjoner og 2 RF behandlinger. Prøver i dag på nytt kombinasjon av neurotin og rivotril, uten at det gir noe effekt. Det jeg lurer på om det er noe erfaring med den nye medisinen du anbefaler og trigeminusnevralgi. Ser fram til svar.

Den nye medisinen du nevner antar jeg er Cymbalta. Erfaringer tilsier at den har effekt ved nervesmerter (trigeminusnevralgi er en form for dette). Men vi har ingen erfaring / oversikt over trigeminusnevralgi alene.

Utover dette høres 15 glyserolinjeksjoner ut som svært mye. Dersom ikke effekt av medisiner, bør du diskutere med din nevrolog om annen operasjon kan være aktuelt.

Normal MR

hei!
Jeg er ei kvinne på 31 år.
jeg lurer på om man kan ha ms selv om mr var negativ?
Blei sendt på mr i april etter å ha vært slapp i lengre tid med akutt slapphet ca 1 gang pr mnd, der jeg måtte legge meg og hvile 2-4 t før jeg kunne stå opp og være som vanlig. Disse dagene begynte ofte med en murrende hodepine.
Da jeg reiste til legen hadde jeg begynt å få en rar kiling i bena, særlig det ene. synes også at jeg opplevde meg selv som "ute av meg selv"
Mr var negativ og legen konkluderte med migrene uten hodepine.
Har etter dette vært litt av og på med slapphet og mulig blitt en smule deprimert.
Nå de siste tre ukene har jeg blitt plaget med vansker med å dra pusten inn. Veldig lik forklaring til tidliger innlegg fra dame 42 år. Får liksom ikke nok pust inn.
Har også fremdeles kiling i bena fra tid til annen.
Lurer derfor på om det er noen vits i å mase mer om dette da mr var negativ.
Vennlig hilsen undrende.

Kjære "undrende",
Symptomene som beskriver som slapphet, hodepine, kiling i bena og "ute av meg selv"-følelse er uspesifikke symptomer (trenger ikke være relatert til sykdom). Dette sammen med negativ (normal) MR undersøkelse gjør at det er svært lite sannsynlig at det er MS som er årsaken til dine plager.

Dersom du derimot skulle få nye symptomer som sviktfølelse i ben eller armer, synsforstyrrelse ol. må du ta kontakt med din lege for ny vurdering.

spenning/dirring i hele kroppen

Hei! Jeg er ei kvinne på 53 år som har hatt MS i 10 år. Det siste året har jeg hatt store problemer med spenning/dirring i hele kroppen (jeg får aldri ordentlig ro) og dette har blitt forsterket den siste måneden. Jeg trodde det kunne ha med stress å gjøre, men det kommer også når jeg ikke stresser. Det fører også til at jeg ikke får sove, så den siste måneden har jeg bruke Sobril og Imovane for å få sove. Jeg skulle så ønske at jeg kunne få noen råd om hva jeg kan gjøre. Jeg vil gjerne trene og holde meg i form, og jeg vil helst ikke bruke piller, men slik som dagene og nettene er nå, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg går i 50% jobb, og vil gjøre alt jeg kan for å fortsette, men jeg føler meg helt utslitt og desperat pga det som skjer i kroppen - jeg får aldri ro ! Hilsen ei som er på leiting etter råd som kan hjelpe

Er usikker på hva dette kan være av symptomer, men kan tenke meg to muligheter; følesanssymptomer som evt. kan dempes eksempelvis med epilepsi medisiner - eller - spastisitet som kan dempes med spasemedisiner. Diskuter dette med din fastlege/nevrolog for eventuelt utprøving avmedisiner.

PUSTEPROBLEMER

PUSTEPROBLEMER?
Dame 42 år, hatt diagnosen MS i snart et år.
Store deler av tiden har jeg følelsen av at jeg ikke får nok luft inn. Pusten går jo ut automatisk, men det krever litt muskelarbeid å puste inn. Kommer i alle slags situasjoner, så jeg har utelukket stress. Fysioterapeuten sier jeg er veldig stram i mellomgulvet, og mener det kan ha sammenheng med flekker i nakken, dermed MS. Har du vært borti dette før, og kan den teorien stemme? Har tatt bilde av lungene og tatt pusteprøver, men alt er ok. Har heller ikke astma.

Mvh dame på 42 som venter på svar.

Hei igjen,

Svaret du har fått er nok riktig. Vi tolker det vanligvis slik at det kan være relatert til spastisitet i "puste-muskulatur" eller følesansforstyrrelse som gir deg opplevelse av pusteproblemer. Dette særlig siden alle undersøkelser ellers er normale.

MS i varme strøk

Hei Kjell Morten. Vi har snakket sammen før. Jeg vet det for tiden pågår en test om vi med MS har en bedre hverdag i varmere strøk enn i Norge. Ut ifra hva jeg føler selv og hva jeg hører folk har opplevd som har vært med på dette er det ikke tvil om at mange av oss har det bedre i varmere strøk. Ut ifra egne erfaringer er jeg usikker på om det er varmen eller om det luftrykket. Jeg har alltid hvert værsyk og følt meg elendig når det har vært lavtrykk og mye bedre under høytrykk. Hva kan grunnen til dette være og kan en av årsakene til at færre diagnostiseres med MS i sydlige breddegrader være at flere ikke får så harde symptomer som her nord. Når jeg er i Spania er det mange ganger jeg lurer på om jeg har MS. Kan det være at dere forskere tar feil at det egentlig prosentvis er like mange MS syke andre steder, men at de ikke føler seg syke.
Hører gjerne fra deg. Jeg tror du husker meg fra Mr. Duncan`s besøk.
Carl-Henrik

Kjære Carl-Henrik
Vi er usikker på hvorfor noen opplever mindre plager når de er varmt og tørt klima. Det er mange som rapporterer likt som deg. Det kan være at en blir mindre spastisk - men det er nok ikke hele forklaringen. Vi prøver å undersøke noe av dette i en rehabiliteringsstudie som sammenlikner behandling i Hakadal mot tilsvarende behandling på Tenerife. Hvorvidt disse forhold også kan påvirke registrert MS forekomst i sørlige Europa er usikkert. Det er ikke rapportert at det er mindre symptomer blant MS pasienter i Spania og andre land i Syden. Derfor er det usikkert om det da kan være "mange" med mild sykdom som av den grunn ikke registreres som MS.

Svikt i hø side.......

Hei. Jeg har en lang sykehistorie. Jeg hadde et stygt fall for et drøyt år siden og fikk store smerter i høyre ben. Fikk flere mulige diagnoser og var til utallige behandlinger. Fysioterapi, osteopat, kiropraktor, Nimi og ortoped.Ingenting hjalp. Jeg ble imidlertid bedre etter hvert og begynte å jobbe i januar i år. I mars fikk jeg et tilbakefall og fikk igjen store smerter og nummenhet på høyre side. Ble da sendt til nevrolog. Der ble det konstatert nerveskader på høyre side etter undersøkelse med nevrografi, og reflekser i høyre ben er borte. Benet er også blitt mindre i omkrets. Nevrologen konkluderte med at nervene kanskje vokser ut igjen, og at jeg må være tålmodig. Jeg slår meg ikke til ro med dette. Er 100% arbeidsufør og er kun en 43 år gammel kvinne. De siste 3 mnd har høyre arm også begynt å visne bort. Har store problemer med å kjøre bil samt sitte/ligge over litt tid(15 minutter)Jeg burde jo ikke bli verre etter konklusjonen jeg har fått. Jeg lurer nå på om det kan være ms? Det er ikke takk mr eller spinalundersøkelse av meg. Balansen min er heller ikke som den skal. Burde jeg forlange flere undersøkelser? Mvh en som er sliten av å ikke kunne fungere slik jeg burde.

Jo - jeg er enig med deg - tidligere skade i rygg og høyre ben skal ikke senere gi økende svikt i høyre arm. Du bør derfor få ny undersøkelse hos nevrolog og evt. utredes med MR. Årsken til dine plager er usikker - ikke nødvendigvis MS.

Svimmelhet

Hei!
Jeg er ei jente på 27 år som har slitt med nautisk svimmelhet i et halvt år nå i tillegg til at jeg tidvis også er ganske slapp og sliten. Kan plutselig bli utrolig sliten, helt uavhengig av aktivitet. Har opplevd at det har vært bedre i opptil 2 uker, men det kommer alltid tilbake. Det blir ikke verre for hver gang.
Jeg har vært på "klinikk for alle" og tatt masse tester i balanselaboratorium (de fant bare at jeg har problemer med å plassere en linje horisontalt og vertikalt uten referansepunkter, noe som ikke tydet på noe alvorlig). Øyebevegelsene mine er også helt som de skal. Øre-, nese-, halslege mistenker ikke noe alvorlig, det gjør ikke balansespesialist eller fastlegen min heller. Jeg har tatt CT av hodet, men har nå fått henvisning til MR for å være sikker.
I helgen begynte det plutselig å prikke på høyre siden under høyre fot, dette gikk over etter et par-tre dager, men jeg fikk panikk og ble helt overbevist om at jeg har MS.

Kan MS debutere med vedvarende nautisk svimmelhet og tidvis tretthet? Symptomene mine kan komme og gå flere ganger i løpet av dagen. Eller er det vanligst at det kommer som "anfall" som går fort over og som man ikke merker noe til på lenge?

Dette er ikke vanlige MS symptomer ved start av sykdommen - umulig å si hav det kan være for noe - du må nok avvente MR undersøkelse.

Sympt./plager

Har hatt flere "episoder" de siste 2-3 år hvor jeg lurer på hva dette kan være. Har selv lest en del og funnet mye som ligner på MS symptomer. Når jeg får disse symptomene varer de i ca 4 uker ++, noen ganger når det ikke har vært så mange ting er det som oftest over 1 ukes tid.Den episoden som var mest utpreget og varte lengst var for 2 år siden, da jeg ble kraftløs i armene, vanskelig og ratte bil selv med servo. Jobber i helsevesnet og hadde problemer med å sette insulin fra penn.Hadde også en følelse av å måtte sette sjøbein når jeg gikk. Når jeg nå i sommer fikk igjen en lignende episode var det feks. vanskelig for meg å dele tabeletter, det var rett og slett tungt arbeid som gjorde at jeg fikk vondt i overarmene, som om jeg måtte kompensere med de. Håndskriften min har også vært svært dårlig, spesiellt utover dagen når jeg ble sliten. Sliten det har jeg vært, trøtt og lei, ønsket for det meste og være alene. Når jeg kommer opp i enkelte situasjoner der det av en eller annnen grunn blir for mye for meg begynner jeg å stamme og det er i perioder vanskelig å finne ord. Har også en del resturin, som gjør at jeg ofte må en ekstra tur på wc før jeg skal ut på noe,men dette er ikke plagsomt.Har noen ganger følt meg stiv bak det ene øyet.Jeg har også sittringer/ sammentrekninger i muskulaturen spes. lårmuskel og overarm, men det forekommer også i sete og legger.Disse sitringene en tilstede utenom de overnevnte episodene.Ellers har jeg en del prikkefølelse i kroppen. Jeg er i allefall kommet dit at jeg nå ønsker et svar på hva dette er. Vil vite hvor jeg står og planlegge livet mitt ut fra det. Skal til nevrolog og MR i løpet av en mnd. Men ønsker synspunkt fra flere fagpersoner. På forhånd takk for svar.

Det er dessverre umulig å si hva dette kan være for noe. Det er litt uspesifikke symptomer som nødvendigvis ikke er relatert til sykdom. Utbredelse av dine symptomer er også noe uvanlig ved MS. Du må nok avvente til du har vært hos nevrolog og evt. MR.

Diverse plager/symptomer

Har hatt flere "episoder" de siste 2-3 år hvor jeg lurer på hva dette kan være. Har selv lest en del og funnet mye som ligner på MS symptomer. Når jeg får disse symptomene varer de i ca 4 uker ++, noen ganger når det ikke har vært så mange ting er det som oftest over 1 ukes tid.Den episoden som var mest utpreget og varte lengst var for 2 år siden, da jeg ble kraftløs i armene, vanskelig og ratte bil selv med servo. Jobber i helsevesnet og hadde problemer med å sette insulin fra penn.Hadde også en følelse av å måtte sette sjøbein når jeg gikk. Når jeg nå i sommer fikk igjen en lignende episode var det feks. vanskelig for meg å dele tabeletter, det var rett og slett tungt arbeid som gjorde at jeg fikk vondt i overarmene, som om jeg måtte kompensere med de. Håndskriften min har også vært svært dårlig, spesiellt utover dagen når jeg ble sliten. Sliten det har jeg vært, trøtt og lei, ønsket for det meste og være alene. Når jeg kommer opp i enkelte situasjoner der det av en eller annnen grunn blir for mye for meg begynner jeg å stamme og det er i perioder vanskelig å finne ord. Har også en del resturin, som gjør at jeg ofte må en ekstra tur på wc før jeg skal ut på noe,men dette er ikke plagsomt.Har noen ganger følt meg stiv bak det ene øyet.Jeg har også sittringer/ sammentrekninger i muskulaturen spes. lårmuskel og overarm, men det forekommer også i sete og legger.Disse sitringene en tilstede utenom de overnevnte episodene.Ellers har jeg en del prikkefølelse i kroppen. Jeg er i allefall kommet dit at jeg nå ønsker et svar på hva dette er. Vil vite hvor jeg står og planlegge livet mitt ut fra det. Skal til nevrolog og MR i løpet av en mnd. Men ønsker synspunkt fra flere fagpersoner. På forhånd takk for svar.

Det er dessverre umulig å si hva dette kan være for noe. Det er litt uspesifikke symptomer som nødvendigvis ikke er relatert til sykdom. Utbredelse av dine symptomer er også noe uvanlig ved MS. Du må nok avvente til du har vært hos nevrolog og evt. MR.

Symptomer

Kjenner meg helt igjen med jente24 og de symptomer hun har.
Har fått full utredning men ingen spinal prøve.
Har vert i kontakt med 3 personer med ms som har levd med det i 10 til 15 år de mener eg har en god del symptomer pluss en del ekstra.Vondt å ikke få konstatert hva det er har vert syk i ca 6 mnd.
Kan legge til at om jeg blir stresset fysisk eller psykisk får eg trykk i hodet og trøtthetsfornemelse.
Har tatt
eeg.mr av hodet lunger mage bekken.ultralyd av hjerte.ikke noe negativt.
plager.
vondt når eg svelger kommer og går.dovner vekk musklaturen forsvinner.press i hodet pullsering i rygg og mage.nummenhetsfølelse i h side av hode kjeve.var for lukt og lyder noe som kommer og går.Svimmel kvalme følelse av eg kjenner nervetrådene i armer og bein.
Har ikke alle symptomer samtidig.
Noen ide om hva det kan være?
Det jeg mer e plaget m nesten hver dag e vondt ubehagelig å svelge svimmelhet og trykk i hodet
Håper på en fornuftig forklaring.
PS om ikke en nevrolog kan svare på det (hjelpe meg )Hvem kan?Har alltid vert frisk og aktiv til jeg fikk disse plagene.
Håper på ett fornuftig svar

Symptom bildet du beskriver er ikke typisk for MS og dette sammen med normal MR av hodet gjøre MS svært lite sannsynlig som årsak til dine plager. Jeg kan dessverre ikke forklare årsaken til dine plager. Dette må du diskutere med din fastlege.

Hevelse og krampe

Fikk noe som jeg trodde var krampe, men er mye verre enn tidligere kramper jeg har hatt. Dette vil ikke slippe og benet er veldig håvent. Er også håven i ankelen. Har vært på ultralyd, da det ble mistanke om blodpropp, men dette er sjekket ut. Håper på hjelp for dette er vondt og ubehagelig.
Inger

Umulig å si ut i fra din beskrivelse - må undersøkes av lege.

Krampe

Fikk noe som jeg trodde var krampe, men er mye verre enn tidligere kramper jeg har hatt. Dette vil ikke slippe og benet er veldig håvent. Er også håven i ankelen. Har vært på ultralyd, da det ble mistanke om blodpropp, men dette er sjekket ut. Håper på hjelp for dette er vondt og ubehagelig.
Inger

Umulig å si ut i fra din beskrivelse - må undersøkes av lege.

Krampe

Fikk noe som jeg trodde var krampe, men er mye verre enn tidligere kramper jeg har hatt. Dette vil ikke slippe og benet er veldig håvent. Er også håven i ankelen. Har vært på ultralyd, da det ble mistanke om blodpropp, men dette er sjekket ut. Håper på hjelp for dette er vondt og ubehagelig.
Inger

Umulig å si ut i fra din beskrivelse - må undersøkes av lege.

sens. forstyrrelser

Finnes det medisiner for forstyrrelser med følelsesanser ved ms?Opplever det nesten daglig.
Er veldig følsom på hele kroppen.Ikke fått noe diagnose, men hadde vert greit om legen kunne skrevet ut noe som kunne hjulpet meg for plagene om ikke annet bare for å ha prøvd.
mvh opptimisten

Ved plagsomme følesansforstyrrelser ved MS brukes tidvis epilepsi medisiner. MEN - det skal mye til før en bruker slike medisner hos ellers friske personer

Følesans

Finnes det medisiner for forstyrrelser med følelsesanser ved ms?Opplever det nesten daglig.
Er veldig følsom på hele kroppen.Ikke fått noe diagnose, men hadde vert greit om legen kunne skrevet ut noe som kunne hjulpet meg for plagene om ikke annet bare for å ha prøvd.
mvh opptimisten

Ved plagsomme følesansforstyrrelser ved MS brukes tidvis epilepsi medisiner. MEN - det skal mye til før en bruker slike medisner hos ellers friske personer

Skjelving/tremor hos barn

Hei!
Jeg har akkurat begynt å utrede et barn ifht språkvansker, men det er noe annet som bekymrer meg mer. Gutten er 5 år. Han dirrer i hele kroppen når han skal utføre motoriske oppgaver, og det kommer spesielt godt tilsyne når han gjør finmotoriske aktiviteter som f.eks å tegne/perle. Barnehagen trodde det ble framprovosert av stress og press, men på meg virker det som om det kommer uavhengig av det. Han kan til og med skjelve på hendene når han bygger lego i en rolig stund. Hva kan dette dreie seg om?

Umulig å si - han bør gjerne undersøkes av pediater/barnenevrolog.

Sympt.

Hei,

Jeg er en 25 år gammel jente som de siste 6 årene har hatt en gradvis økning i diverse plager. Det begynte gradvis med skjelvinger i høyre hånd som gav en følelse av muskelsvakhet. Det siste året er plagene i høyre hånd ledsaget av sitringer av varierende grad samtidig som de samme plagene er å finne igjen i høyre fot og ansikt.
Skjelvingen er av en sånn art at den ikke alltid vises for det blotte øyet. Det føles som noen strammer en strikk og slipper. Når skjelvingen "innvendig" er på sitt værste gir den utslag i rykninger på oversiden av huden. Venstreside er ikke berørt. Har fått en økning av spyttproduksjonen som jeg ikke helt greier å svelge unna som før. Jeg svelger, men føler at jeg må "ta sats".

Plaggene i venstre side blir værre av stress, kaffe og fysisk trening. Plagene er avhengige av dagsformen, men går aldri bort.

Jeg skal til nevrolog, men det er først om en måned. Det hadde vært fint om dere kunne gitt meg noen gode tips for hva som hjelper eller har noen pekepinn på hva dette kan skyldes. Det begynner å plage meg i hverdagen.

Linn

Det er dessverre umulig å si hva dette er - du må dessverre avvente dette til du har blitt undersøkt av nevrolog/lege.

Symptomer.........

Hei,

Jeg er en 25 år gammel jente som de siste 6 årene har hatt en gradvis økning i diverse plager. Det begynte gradvis med skjelvinger i høyre hånd som gav en følelse av muskelsvakhet. Det siste året er plagene i høyre hånd ledsaget av sitringer av varierende grad samtidig som de samme plagene er å finne igjen i høyre fot og ansikt.
Skjelvingen er av en sånn art at den ikke alltid vises for det blotte øyet. Det føles som noen strammer en strikk og slipper. Når skjelvingen "innvendig" er på sitt værste gir den utslag i rykninger på oversiden av huden. Venstreside er ikke berørt. Har fått en økning av spyttproduksjonen som jeg ikke helt greier å svelge unna som før. Jeg svelger, men føler at jeg må "ta sats".

Plaggene i venstre side blir værre av stress, kaffe og fysisk trening. Plagene er avhengige av dagsformen, men går aldri bort.

Jeg skal til nevrolog, men det er først om en måned. Det hadde vært fint om dere kunne gitt meg noen gode tips for hva som hjelper eller har noen pekepinn på hva dette kan skyldes. Det begynner å plage meg i hverdagen.

Linn

Det er dessverre umulig å si hva dette er - du må dessverre avvente dette til du har blitt undersøkt av nevrolog/lege.

Div symptomer

Hei,

jeg er fryktelig bekymret om dagen. Har i en tid hatt en mengde forskjellige symptomer som prikking i ben og armer, noen ganger i ansiktet, leppene - ja overalt. Noen dager føler jeg at bena er som gele og jeg føler en svakhet i hendene. Har samtidig vært litt uvel, følt en slags svimmelhet, uten at det "går rundt" om du skjønner. Stiv i nakken og hodepine som føles som nerver som "tar tak" og slipper nokså fort. Brystsmerter og ryggsmerter kommer og går. Anstrengte øyne, men ikke vondt, ikke dbl syn eller tåkesyn. Men muligens ser jeg litt uklart. Leste tilfeldigvis en artikkel om MS og har fått det for meg at mine plager kan være det. Fikk i vår konstatert B-vitamin mangel, men var til sjekk nå nylig nivået var bra igjen. Hva kan dette være? Har fått rekvisisjon av legen til MR (ikke fordi hun trodde jeg hadde MS, men mest for å roe meg ned tror jeg) - men jeg slår meg ikke til ro. Går og er engstelig og redd hele dagen. Har du noen synspunkter el tips om hva jeg bør gjøre?

Symptombildet passer ikke helt med MS. Har ikke spesifikke tips utover at du bør få gjort MR undersøkelse og diskutere svar med din fastlege.

Div. symptomer

Hei,

jeg er fryktelig bekymret om dagen. Har i en tid hatt en mengde forskjellige symptomer som prikking i ben og armer, noen ganger i ansiktet, leppene - ja overalt. Noen dager føler jeg at bena er som gele og jeg føler en svakhet i hendene. Har samtidig vært litt uvel, følt en slags svimmelhet, uten at det "går rundt" om du skjønner. Stiv i nakken og hodepine som føles som nerver som "tar tak" og slipper nokså fort. Brystsmerter og ryggsmerter kommer og går. Anstrengte øyne, men ikke vondt, ikke dbl syn eller tåkesyn. Men muligens ser jeg litt uklart. Leste tilfeldigvis en artikkel om MS og har fått det for meg at mine plager kan være det. Fikk i vår konstatert B-vitamin mangel, men var til sjekk nå nylig nivået var bra igjen. Hva kan dette være? Har fått rekvisisjon av legen til MR (ikke fordi hun trodde jeg hadde MS, men mest for å roe meg ned tror jeg) - men jeg slår meg ikke til ro. Går og er engstelig og redd hele dagen. Har du noen synspunkter el tips om hva jeg bør gjøre?

Symptombildet passer ikke helt med MS. Har ikke spesifikke tips utover at du bør få gjort MR undersøkelse og diskutere svar med din fastlege.

Symptomer

Hei
Jeg har stikking som kan flytte seg over hele kroppen. Det varer to-tre sekunder også forsvinner det igjen og kan dukke opp andre steder. Til tider stikker det svært ofte - til å være mer borte minutter til timer. Har også prikking/kløe i øre, ved øyne, og mye i halsregionen og ellers på kroppen. I arbeidstida merker jeg dette mindre eller lite. Har også noen ganger skjelving innvendig og noen ganger våkner jeg om natta hvor jeg føler jeg er "borte". Må stå opp og så forsvinner det. Til tider "sovner" også handa, fingre om natta uten at jeg har ligget de i klem. Hva kan det være. Er det noe med huden eller hva er det. Har hatt dette 1-2 år, men nå er stikkingen verre enn tidligere.

Symptombildet passer ikke helt med MS - du bør diskutere dette med din fastlege

Mange symptomer

Hei. Jeg summerer enkelt opp plagene:
-ryggproblemer fra tenårene.påvist først nå at jeg har hatt prolaps. ruptur i bindevevsringene.
-fikk barn når jeg var 28 år og 30.etter andre fødsel, som gikk flott iforhold til første, merket jeg at hender stivnet når jeg skar brød og i andre lignende situasjoner, muskel i overarm(bieceps?)tålte ikke belastning(anspent).
-hodepine. sterkere/oftere med tiden. migrene diagnose, som legen senere gikk tilbake på.
-hatt flere synsforstyrrelser. synet blir som prisme)
-siste 4 år :ble svak i muskler. Ledd tåler ikke belastning.
-brystreduksjon før jeg ble gravid med nr 2.p.g.a store nakke skulder smerter.
-Luften setter seg ofte "fast"
-blir utrolig fort sliten.
-sover 4 timer pr. natt.absolutt ikke utsovet.
-mer utslitt om morningen en før jeg la meg.
-stiv og støl om morningen.
- smerter i finger ledd, selv ved hvile.
-tremor i hender, (tror det er aksjonstremor)
-av og til hode tremor
-øker smerte et sted utløser alle smertene.
-øreverk
-bihuleverk.
-tannsmerter.
-når jeg er ute i itt vind og med vinduet litt åpent ved bilkjøring : dotter , verk i ørene.
-Venstre øye:skjev hornhinne,adiespupill,dårligere syn.(øyelegen sier hun ikke skjønner hvorfor.Mr av hodet.)
-Mr av nakke,null funn.
-røngten av fingrene, null funn
-noen morninger klarer bare ikke å komme meg opp, og få barn på skolen.
-revmatolog klarte ikke fremkalle refleks i knærene(husker ikke hva det het)
-utreding smerteklinikken, haukeland. fysiterapauten som utredet snakket om mulig det er fibromyalgi, legen enig.men fortsatt ikke fått diagnosen. sykemeldt siste 3 år,siste året100%
-venter på plass: mestringgruppe, fibromasasje.
-ofte følelse av og falle til siden
-svimmel absolutt hver gang jeg reiser meg.
-b12 mangel, gått på sprøyter i et år. (oppe i 900)
-store hukomelses/konsentrasjonsvansker.
-blodprøve ang leddgikt=null funn
-nylige plager som jeg venter svar på blodprøver av:ødem i kroppen
-hudkløe uten utslett
-veldig hyppig vannlating
-magen oppblåst, sprengt. øker ved mat inntak.
-kribling i leggene, hele døgnet.
-økt appetitt.(går på reductil pga stor vekt økning etter svangerskap. men veier nå ca 60 kg,fornøyd, men fortsetter med reductil ellers går vekten opp igjen)
Tror det var alt...

Symptom bildet passer ikke med MS. Av hva jeg forstår har du tatt MR av hode og nakke som er normalt - taler også sterkt i mot MS sykdom.

Symptomer

Hei. Jeg summerer enkelt opp plagene:
-ryggproblemer fra tenårene.påvist først nå at jeg har hatt prolaps. ruptur i bindevevsringene.
-fikk barn når jeg var 28 år og 30.etter andre fødsel, som gikk flott iforhold til første, merket jeg at hender stivnet når jeg skar brød og i andre lignende situasjoner, muskel i overarm(bieceps?)tålte ikke belastning(anspent).
-hodepine. sterkere/oftere med tiden. migrene diagnose, som legen senere gikk tilbake på.
-hatt flere synsforstyrrelser. synet blir som prisme)
-siste 4 år :ble svak i muskler. Ledd tåler ikke belastning.
-brystreduksjon før jeg ble gravid med nr 2.p.g.a store nakke skulder smerter.
-Luften setter seg ofte "fast"
-blir utrolig fort sliten.
-sover 4 timer pr. natt.absolutt ikke utsovet.
-mer utslitt om morningen en før jeg la meg.
-stiv og støl om morningen.
- smerter i finger ledd, selv ved hvile.
-tremor i hender, (tror det er aksjonstremor)
-av og til hode tremor
-øker smerte et sted utløser alle smertene.
-øreverk
-bihuleverk.
-tannsmerter.
-når jeg er ute i itt vind og med vinduet litt åpent ved bilkjøring : dotter , verk i ørene.
-Venstre øye:skjev hornhinne,adiespupill,dårligere syn.(øyelegen sier hun ikke skjønner hvorfor.Mr av hodet.)
-Mr av nakke,null funn.
-røngten av fingrene, null funn
-noen morninger klarer bare ikke å komme meg opp, og få barn på skolen.
-revmatolog klarte ikke fremkalle refleks i knærene(husker ikke hva det het)
-utreding smerteklinikken, haukeland. fysiterapauten som utredet snakket om mulig det er fibromyalgi, legen enig.men fortsatt ikke fått diagnosen. sykemeldt siste 3 år,siste året100%
-venter på plass: mestringgruppe, fibromasasje.
-ofte følelse av og falle til siden
-svimmel absolutt hver gang jeg reiser meg.
-b12 mangel, gått på sprøyter i et år. (oppe i 900)
-store hukomelses/konsentrasjonsvansker.
-blodprøve ang leddgikt=null funn
-nylige plager som jeg venter svar på blodprøver av:ødem i kroppen
-hudkløe uten utslett
-veldig hyppig vannlating
-magen oppblåst, sprengt. øker ved mat inntak.
-kribling i leggene, hele døgnet.
-økt appetitt.(går på reductil pga stor vekt økning etter svangerskap. men veier nå ca 60 kg,fornøyd, men fortsetter med reductil ellers går vekten opp igjen)
Tror det var alt...

Symptom bildet passer ikke med MS. Av hva jeg forstår har du tatt MR av hode og nakke som er normalt - taler også sterkt i mot MS sykdom.

Slankeoperasjon

Jeg har et spørsmål om overvekt og MS. jeg har nettopp fått diagnosen MS, og vet da ennå ikke hvilken type MS jeg har. Jeg har en BMI på 46 og har tenkt å søke om å få gastric bypass, slankeoperasjon. De eneste symptomene jeg har i tilknytning til MS er at jeg har en slags epilepsianfall i form av kramper(mister ikke bevisstheten) som jeg nå får tegretol mot, og det fungerer bra. Er det noe å veien for å tå denne type operasjon og er det generelt en fordel for MS-pasienter å ha færre kilo å dra på?

1) Du bør først prøve alle andre behandling for vektreduksjon

2) Operasjoner og bedøvelse i seg selv er ikke skadelig ved MS

3) Jeg har ingen erfaring med slike operasjoner hos MS pasienter - og kan ikke si noe om risiko.

4) Medikamentell slanking ved MS fungerer ofte godt

5) Ja - det er sannsynligvis mer optimalt med normal vekt hos personer med MS

Søvn

Heisann, er en dame på snart 38 år. Fikk diagnosen MS for 3 år siden. RRMS. Sliter veldig med nattesøvn. Og har gått til det skritt å skaffe meg sovemedisin, som fungerer bra. Men mitt spørsmål er: Er dette noe som går over, eller blir det slik fast? Har ikke lyst til å bli helt avhengig av sovemedisin, men hvis det er noe som har kommet for å bli har jeg jo ikke noe valg. Blir jo verre med muskelsmertene mine uten nok søvn. Har prøvd såpass.Takker på forhånd for svaret.

MS pasienter opplever ofte søvnforstyrrelse. Det som da er viktig å identifisere og evt. behandle årsaker til dette som evt. smerter - spastisitet - vannlatingsplager - depresjon - soveperioder på dagtid eller bivirkninger av medisiner osv.

Diskuter dette med din fastlege. Dersom det forsatt likevel er søvnplager synes jeg at du kan bruke sovemedisin - og det er mulig at dette kan bedres over tid.

Diverse symptomer

Hei

Jeg er 32 år mann, normalvekt, ikke røyker, ikke alkohol, og har for inntill ett år siden vært ved en meget god helse, men alt startet etter en mycoplasa lungebetennelse. Dette dreier seg om en rekke nevrologiske symptomer som har foregått periodevis. Skal prøve å forkorte versjonen noe, men ta med det jeg anser som viktig.

Det begynte (Juni 2007) med en del smerter i ryggen slik at jeg tok noen timer hos en manuell fysioterapaut. Han konkluderet med at det ikke lå noen problemer i ryggen, men han stedfestet ved en undersøkelse at jeg hadde mister krefter i hendene, grep. Nedsatt følighet oppover armene. Jeg hadde også opplevelsen av ilinger og vanskelig for å skille varme og kulde fra visse steder på hendene. Samtidig med at dette utviklet seg ble jeg meget trett og opplevde døgnrytme problemer. Sterk hodepine kun på høyre side av hode, med smerter rundt øyehulen. Lett svimmelhet/vertigo på ca. 2-3 sek.

Dette kom periodevis og på arbeidet hadde jeg en episode med kraftløshet hvor det direkte påvirket arbeidet mitt. Jeg ble sykmeldt jan 2008. Da ble det gjennomført full utredning av Nevrolog Jan 08 med bla MR av caput. Normale fun og EMG etter Carpal TS normal. Sjekket for lyme -negativ. Det ble konkludert med at jeg var sliten / stresset, jeg godtok dette, men følte absolutt at det ikke stemte.

Samme symptomer videre i 2008, men nye hvor jeg fikk ilinger, smerter hver gang jeg tok på ting og jeg begynte å miste følelsen bak leggen på venstre ben (Som om det er en slags plate som trykker over deler av leggmuskulaturen) og opp på toppen av foten. Funksjonen fungerte ok. April 08 hadde jeg 2 uker hvor jeg følte meg helt frisk og jeg friskmeldte meg ved å ringe legen.

Mai 2008 begynte jeg å få skjelvinger i foten (Når man beveger foten opp og ned ved å holde kneet stille). Også problemer med å skrive da jeg har vanskelig for å holde en penn og bevege hånden. Skriften ligner en 1 klassing på barneskolen. Jeg har begynt å lete etter ord når jeg snakker og jeg kan bli ustø, men vertigo følelsen som nevnt over er ikke sterkere. Da jeg hadde 2 utfall på arbeidet pga foten har jeg igjen måtte sykemeldes og er det nå. En ting som undret meg var når jeg tråkket på noe vann på gulvet så trodde jeg at jeg hadde brent meg på kokende vann for så å finne ut av at det var kaldt når jeg kjente med handa.

For 1 uke siden ble jeg lagt inn på sykehuset av fastlegen etter sterke smerter på høyre side i magen. Etter smertens intensitet og lokalisjon ble det tatt for gitt for gallesten. Det viste seg at jeg ikke hadde gallesten (Ultralyd) og legen kunne ikke finne forklaring på hendelsen som varte i ca 2.5 døgn. De sa det var noe med tarmen som ikke hadde fungert, men siden det forsvant av seg selv var det ikke noe bry seg om lenger. (Sikkert en isolert hendelse, men tar det med).

Dette er noe som tydeligvis kommer i perioder. Har du ett råd om hva jeg burde gjøre? Det som plager meg mest er en tretthet som jeg får og at jeg mister krefter i armene. Føler at en del av tingene jeg opplever passer med en rekke ting bla. ms..?

Usikker på hva dine symptome