Hopp til hovedinnholdet

Hun leder ung-kontaktene

MS-forbundet har et eget landsdekkende utvalg for unge med MS. Møt Henriette Hval Børke. 

«Du skjønner ikke at du trenger MS-forbundet når du er ung og får MS. Jeg har skjønt det nå, og vil prøve å sluse flest mulig inn i fellesskapet».

Det sier Henriette Hval Børke (28) fra Lillehammer. Hun studerte i Milano da hun for fem år siden mistet synet på det ene øyet. Hun dro til øyelege i Milano og ble satt på første fly hjem til Norge for utredning.

Trodde det var stress

- Jeg trodde det hele dreide seg om stress i forbindelse med eksamen og jobbsøknader, og fikk sjokk da nevrologen på Lillehammer sa jeg hadde MS.

Henriette fikk god hjelp både av nevrolog og MS-sykepleier på sykehuset. Men det første året var tungt. Det hun føler hun trengte mest, var oppfølging fra psykolog.

- Du er ung og får livet snudd fullstendig på hodet. Det er jo ganske opplagt at mange sliter psykisk i startfasen.

Torde ikke ta kontakt

På sykehuset fikk Henriette informasjon om ung-kontakter og likemenn i MS-forbundet.  Men hun torde ikke ta kontakt. Som så mange andre, forbandt hun MS med rullestol og store funksjonstap.

Så fikk hun en telefon fra  forbundet med spørsmål om hun ville være med  i et  EU-prosjekt om unge med MS i Romania. Hun sa ja, og siden har hun vært engasjert. I dag leder hun MS-forbundets utvalg for unge med MS. Det er i alt 28 ung-kontakter rundt om i landet.

Følte seg fremmed

Henriette forteller at hun en periode følte seg fremmed blant sine egne venner. Etter at hun kom med i MS-arbeidet og fikk kjenne på den styrken som fellesskapet ga, forandret dette seg.

Samhold blant unge (og voksne) med MS, det å ikke føle seg alene, ga henne styrke til å komme tilbake til seg selv igjen.

- Du skjønner ikke at du trenger MS-forbundet når du er ung og får MS. Jeg har skjønt det nå, og vil prøve å sluse flest mulig inn i fellesskapet.

Hun drømmer om å få til et støtteapparat rundt ung-kontaktene som de kan bruke når andre unge tar kontakt og trenger hjelp. Hun vil også jobbe for at sykehusene skal ha en psykolog tilgjengelig for alle som føler at de trenger hjelp til å håndtere diagnosen.

Bedre livskvalitet nå

Henriette forteller at hun har bedre livskvalitet nå enn før hun ble syk. Mindre stress i hverdagen og et bevisst forhold til kosthold og trening gjør at hun ikke merker så mye til sykdommen.

- Før var jeg en stresset person. Nå er det ikke lenger så viktig for meg å være med på alt som skjer. Nå er jeg mye mer til stede der jeg er.

Henriette har attakkvis MS og får bremsemedisin. Hun startet med sprøyter, nå får hun tabletter. De er dyrere enn sprøytene og staten betaler.  Henriette har ikke dårlig samvittighet.

- Jeg ser på det som at staten investerer i meg. Ved hjelp av denne medisinen kan jeg holde meg i jobb og bidra til fellesskapet i mange år fremover.

Ser lyst på fremtiden

Hun har stått fram i riksdekkende medier flere ganger og fortalt sin historie. Hun vil vise at sykdommen har flere ansikter.  

-  Vi ser og hører ofte om de som er svært syke. Det er viktig å vise også de som er i god form og som har en mildere form av sykdommen, sier hun.

Henriette ser lyst på fremtiden. Ikke minst når hun tenker på all den forskning på nye behandlingsmetoder og nye MS-medisiner som pågår akkurat nå, verden rundt.

Ta kontakt!

Henriette Hval Børke leder kontaktutvalget for unge med MS i MS-forbundet. Hun bor i Lillehammer og kan nås på tlf. 41 54 54 95 eller henrietteborke@gmail.com 

Unge med MS i fokus

Utvalget arbeider for å få unge med MS i fokus. Har du erfaringer eller ideer du ønsker å lufte, eller vil du bare snakke, så ta kontakt!

Ung-kontakter

Se også liste over MS-forbundets ung-kontakter rundt om i landet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.