Hopp til hovedinnholdet

Stor oppslutning om MS-dagen

600 deltok i årets motbakkeløp i Kirkenes. Her fra oppvarmingen. (Foto: Kari Bjørklund)

Ny deltagerrekord i Kirkenes, MS-marsj i Stjørdal, radioinnslag i Rogaland, åpen kafé i Larvik og roser i Fredrikstad.

Over 25 av MS-forbundets lokalforeninger markerte MS-dagen 29. august med forskjellige arrangementer rundt om i landet. Det var stands på torg og i kjøpesentre med  loddsalg, utdeling av brosjyrer, salg av roser, kaffe, boller og brus. Målet var å spre informasjon om MS og samtidig synliggjøre lokalforeningen.

Finnmark MS-forening arrangerte nok en gang bakkeløpet «Melkesyra», denne gang med ny deltagerrekord. Det var over 600 deltagere totalt. Leder i foreningen, Linda Jensen, er strålende fornøyd med arrangementet. Med 100 kroner i startavgift blir det gode penger inn i foreningskassen.

Stjørdal MS-forening hadde stand i gågata i sentrum. Det ble arrangert MS-marsj der lokalpolitikere deltok. Det partiet som hadde flest deltagere i marsjen, fikk låne mikrofonen til å drive valgkamp, opplyser leder i Stjørdal og omegn MS-forening, Asgeir Heimstad. Temaet var tiltak for funksjonshemmede i kommunen.

Rogaland MS-forening tok i anledning MS-dagen kontakt med NRK Rogaland. Det ble innslag i NRK radio, opplyser foreningens leder, Anne F. Kjærland. Hør innslaget her.

Mandal gikk MS-foreningen sammen med flere andre frivillige organisasjoner og Handikapforbundet og arrangerte ordførerduell. Målet var å få fram viktige saker for personer med nedsatt funksjonsevne.

Fredrikstad ble det gitt informasjon om MS og solgt gule roser flere steder i byen.

MS-forbundet sendte i anledning dagen ut en pressemelding som ble tatt inn i mange lokalaviser rundt om i landet. Temaet var hva kommunen bør gjøre for å bedre tilbudet til personer med MS. Samtidig ble det satt fokus på autolog stamcelletransplantasjon, en ny og lovende behandling ved MS.

Tilbudet må bedres

Her er MS-forbundets pressemelding sendt ut til landets lokalaviser i anledning MS-dagen:

Bedre tilbud til personer med MS

Mer enn 11.000 personer i Norge har multippel sklerose (MS). Hvert år får 350 personer MS. De fleste er mellom 20 og 40 år. To av tre er kvinner.

Sykdommen er kronisk og kan i dag ikke helbredes. Den påvirker kroppens funksjoner i varierende grad. Mange får behov for helse- og omsorgstjenester fra kommunen gjennom flere år.

For å styrke tjenestene til personer med MS og mange andre kronisk syke, må kommunene:

  • Utarbeide individuell plan for alle som trenger sammensatte tjenester fra kommunen. Planen er et godt verktøy både for den enkelte bruker og for kommunen.
  • Det må bygges opp et tverrfaglig rehabiliteringstilbud i alle kommuner for å hjelpe den enkelte til å mestre sin sykdom best mulig.
  • Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) må være et tilbud til langt flere enn i dag. BPA gir mulighet for å leve et friere og mer selvstendig liv.

29. august markerer MS-forbundets 48 lokalforeninger den nasjonale MS-dagen over hele landet. Det er behov for et bedre tilbud til personer med MS både fra kommunene og fra spesialisthelsetjenesten. Geografiske forskjeller kan ikke aksepteres. Alle bør få den medisinske behandling som fungerer best for den enkelte.

Autolog stamcelletransplantasjon er en ny behandling for personer med MS. Den har vist meget gode resultater. Over 50 norske MS-pasienter har til nå tatt behandlingen på utenlandske klinikker og betalt for den selv.

MS-forbundet forventer at det i statsbudsjettet for 2016 settes av midler til å opprette et landsdekkende tilbud om denne lovende behandlingen i Norge.

Mona Enstad,
generalsekretær i MS-forbundet

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.