Hopp til hovedinnholdet

D-vitamin kan bremse MS

En stor studie antyder at lave D-vitamin-nivåer gir raskere utvikling av sykdom hos personer med MS. Men ekspertene debatterer fortsatt om MS-pasienter bør ta tilskudd av D-vitamin.

Forskere har lenge trodd at MS og D-vitaminer henger sammen. Tidligere undersøkelser har antydet at lave nivåer av vitamin D både er koblet til økt risiko for å få sykdommen og høyere risiko for en mer negativ sykdomsutvikling.

Dempende effekt

Men mange av disse studiene har inkludert pasienter som har levd med MS lenge. Dermed har det vært vanskelig å si hva som fører til hva.

Er det vitaminet som påvirker sykdommen? Eller er det sykdommen som gir vitaminmangel?

Nå kommer resultatene fra en studie som har fulgt en stor gruppe pasienter fra første mistanker om sykdommen og i fem år framover, skriver nettstedet forskning.no.

Forskerne konkluderer med at D-vitamin ser ut til å ha en sterk dempende effekt på utviklingen av sykdommen.

Lavere risiko

Professor Alberto Ascherio ved Harvard School of Public Health har ledet studien. De har sett på sammenhengen mellom D-vitaminer og sykdom hos 465 MS-pasienter fra 18 ulike land.

Personer med et normalt vitamin D-nivå hadde betydelig lavere risiko for skader i hjernen og også lavere risiko for økt uførhet.

- Siden lave vitamin D-nivåer er vanlig, og lett og trygt kan økes med tilskudd, kan disse funnene bidra til bedre utfall for mange MS-pasienter, sier Ascherio i en pressemelding.

Hva er ideelt nivå?

Forskerne understreker likevel at mye fortsatt er ukjent i historien om D-vitamin og MS. De vet for eksempel ikke hva som er det ideelle nivået av vitaminet.

Noen eksperter I USA sier det er for tidlig å anbefale at personer med MS bør ta Vitamin D-tilskudd.

- Ingen vet hva forbindelsen mellom D-vitamin og MS er. Det forskerne mistenker er at vitamin D har en eller annen effekt på immunsystemet, sier Nicholas LaRocca, ved National MS Society I USA.

Heller ikke hvilken dose som kan være passende, er kjent, mener han.

- Vi vet ikke hva som kan være et godt nivå. Det er ingen vitenskapelig konsensus om en behandlingsprotokoll, men vi kan komme fram til det etter hvert, sier han.

Norsk forsker: Ikke ta store doser

Professor og overlege ved Ahus, Trygve Holmøy, har forsket på MS og D-vitamin. Han gir følgende råd:

- Personer med MS bør ikke bruke store doser tilskudd (over 1000 internasjonale enheter daglig) dersom de ikke er med i en studie eller har fått påvist lave nivåer av vitamin D i blodprøve.

- En skje tran og en vitamin D-tablett (eller to vitamin D-tabletter for de som ikke tar tran) fra september til april vil gi de aller fleste tilstrekkelig vitamin D.

- Personer med MS som unngår sola, spiser lite fisk, er overvektige eller har tegn til beinskjørhet (brudd eller lav beintetthet), bør få målt nivået av vitamin D, og ta tilskudd slik at nivået ihvertfall kommer over 50 nmol per liter, og gjerne over 75 nmol per liter.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.