Hopp til hovedinnholdet

Ny studie: Mange har godartet MS

En norsk studie viser at 27 prosent av MS-pasientene kan oppleve en godartet form av sykdommen. Hele 65 prosent av disse var fortsatt i arbeid etter over 20 år med sykdommen.

Det opplyser nevrolog Solveig Glad, som har tatt doktorgraden ved Universitetet i Bergen på godartet (benign) MS. Glad har studert en pasientpopulasjon på i alt 230 personer med MS i Hordaland. 27 % av pasientene fylte kriteriene for godartet MS etter gjennomsnittlig over 20 års sykdomsvarighet.

Det er forskjellige definisjoner på godartet MS. En vanlig definisjon er at funksjonsnedsettelsen må være minimal 10-15 år etter sykdomsdebuten, og at pasienten har ingen eller få symptomer.

Svært få av de som var med i studien hadde fått bremsemedisiner mot sykdommen. Glad mener det er sannsynlig at andelen godartet MS vil være høyere i en gruppe som har fått slik behandling.

Forskjellige studier viser forskjellig hyppighet av godartet MS, og man tror den ligger et sted mellom 10 og 30 prosent. Populasjonsbaserte studier vil ofte inneholde flere pasienter med godartet MS enn sykehusbaserte populasjoner, opplyser Glad.

Ikke mulig å forutsi

Det er i dag ikke mulig å forutsi ved sykdomsdebut hvem som kommer til å få et godartet forløp. Men Glad fant i sin studie noen faktorer som peker mot godartet MS. Det var kjønn (kvinne), ung alder og et attakkvist forløp med få årlige attakker. Imidlertid kunne disse faktorene bare forklare en mindre prosentdel av de godartete forløpene.

Studien viste også at hele 65% av pasientene med godartet MS fortsatt var i arbeid etter over 20 års sykdom, mens flesteparten av pasientene med ikke-godartet MS hadde falt ut av arbeidslivet. Lengre tid til uførepensjon var knyttet til attakkvist forløp, lett fysisk arbeid og høyere utdanning. Omtrent en tredjedel av pasientene med godartet MS var ikke i arbeid, og den sterkeste faktoren for dette var lette depressive symptomer.

Kan bli mindre godartet

Et hovedresultat fra Glads studie er at godartet MS over tid kan utvikle seg til et mindre godartet forløp.

- Flere studier, inkludert min egen, har vist at godartet MS kan være en forbigående tilstand. Etter mange år med benign MS kan pasienter likevel utvikle et mindre godartet sykdomsforløp, som for eksempel sekundær progressiv MS, sier Glad.

- Studien belyser det økende behovet for gode biologiske markører* som kan forutsi sykdomsforløpet hos den enkelte pasient, slik at vi kan skreddersy MS-behandlingen bedre enn det som er mulig i dag.

*Biologisk markør: Betegnelse for et biologisk mål eller en biologisk funksjon som kan påvises med høy grad av sensitivitet (hos de fleste syke finnes kjennetegnet) og spesifisitet (hos de fleste friske finnes kjennetegnet ikke). Et eksempel er lavt nivå av vitamin B12 i serum ved pernisiøs anemi (blodmangel). (Kilde: Store norske leksikon)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.