Hopp til hovedinnholdet

Statiner kan hjelpe mot progressiv MS

Et kolesterolsenkende middel kan forsinke sykdomsutviklingen hos personer med sekundær progressiv MS. Det viser en studie fra England.

Dette er første gang en klinisk studie viser at et preparat kan være nyttig for personer med denne typen MS.

Fase II-studien som nylig ble publisert i The Lancet, involverte 140 personer med sekundær progressiv MS (SPMS).

Halvparten tok Simvastatin (kolesterolsenkende) i to år, og resultatene ble sammenliknet med den andre halvparten, som fikk placebo (narremedisin).

Mindre hjernesvinn

De som tok Simvastatin (80 mg per dag), hadde redusert grad av hjernesvinn i løpet av de to årene. De hadde lavere (bedre) EDSS-skår (en skala som måler funksjonalitet) enn placebogruppen, og bedre skår på en skala som måler sykdommens innflytelse på hverdagslivet.

Forskerne rapporterer at deltakerne tålte høye doser Simvastatin godt, men de understreker at større grupper av personer med MS må involveres for videre undersøkelser av sikkerhet og effekt.

Stopper utviklingen?

- Det er i dag ingen behandling som kan stoppe sykdomsutviklingen hos personer med progressiv MS. Forskere har prøvd i årevis å finne et medikament som kan hjelpe, og nå, endelig, har de funnet et som kanskje kan. Dette er spennende nyheter, sier Dr. Susan Kohlhaas i det engelske MS-forbundet.

Større studier må til

Før Simvastatin kan bli et godkjent behandlingsmiddel for progressiv MS, må det gjennomføres store fase III-studier.

Dr. Jeremy Chataway ved University College London har ledet studien. Han advarer mot å overtolke resultatene, men mener at «våre lovende resultater bør undersøkes videre i større fase III-studier som fokuserer på funksjonsevne».

Les mer om studien i The Lancet: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962242-4/abstract

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.