Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Bruk av kontrastvæske ved MR

Er det bivirkninger knyttet til dette?

Hei!
Jeg har lest at det kan være bivirkninger ved bruk av kontrastvæske ved MR. Jeg har ikke fått noe opplysning om dette når jeg har tatt MR-undersøkelse på sykehuset. Hva slags bivirkninger er det som kan oppstå?

Alvorlige bivirkninger ved bruk av kontrastmiddel er forekommer sjeldent.

Hei og takk for e-post.
De kontrastmidlene som brukes ved MR inneholder ofte et stoff kalt gadolinium. Det er veldig sjelden alvorlige bivirkninger av dette middelet. Alle kontrastmidler skilles ut av kroppen gjennom gallen eller urinen. Dette påvirker ikke kroppen på noe skadelig vis, og det skjer raskt. Noen ganger kan noen reagere med litt kvalme, kløe eller utslett, men dette er vanlige bivirkninger man kan få av alle medikamenter, og de går fort over. En svært sjelden gang er pasienten veldig allergisk, og kan få en kraftig allergisk reaksjon. Dette er som sagt veldig sjeldent! Kontrast settes intravenøs, dvs rett i blodåren, og det forekommer av og til at blodåren ”sprekker". Kontrasten kommer ut i vevet rundt blodårene. Dette er ikke farlig, men en kan bli litt øm i området der nålen sitter, og få litt hevelse der som går tilbake av seg selv.
Det er ikke uvanlig at en måler nyrefunksjonen med en blodprøve før man setter kontrast. Dette fordi mennesker med nedsatt nyrefunksjon kan få litt forverring av sin nyrefunksjon når de får kontrast. Pasienter som undersøkes poliklinisk og som ikke har noen kjent nyresykdom har vanligvis normal nyrefunksjon.

Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.