Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Fastlegen tar meg ikke på alvor

Bør jeg be om utredning for MS?

Hei!
Jeg er en 32 år gammel jente som fra tidligere er frisk, fysisk aktiv og i god form. For 5 uker siden ble jeg nummen i fingertuppene på venstre hånd. Nummenheten har gradvis spredd seg nedover fingrene, innsiden av knokene og håndflaten, leddene føles nå noe hovne og stive og det er vanskelig å bruke hånden.

2 uker etter de første symtomene begynte jeg å få "strømstøt" fra nakken, gjennom ryggen og ut i bakside lår da jeg bøyde meg fremover. I tillegg har jeg hatt diffuse følelser av nummenhet på mage lår og venstre fot. Også noe stikninger når jeg stryker på huden på ryggen.

Jeg ble behandlet med ibux og avlastning i to uker for mulig senebetennelse i hånden uten effekt (jeg ammer min 13 månder gamle sønn, så legen ville ikke skrive ut sterkere NSAIDs). Og jeg har gått til fysioterapeut for å trene opp kjernemuskulaturen i ryggen, noe som har gitt effekt på både "strømstøt" og ryggsmerter.

Fysioterapeuten fant at jeg var blitt helt skeiv av å kompansere med store muskelgrupper på venstre side pga manglende kjernemuskulatur på venstre mage/rumpe/lår. Jeg hadde nok ikke tenk noe mer over disse symptomene om den første legevaktslegen jeg gikk til ikke hadde nevnt MS som mulig årsak.

Jeg opplever at fastlegen min og fastlegevikaren ikke at tar meg helt på alvor. (Jeg har måttet mase meg til MR, men legen sa han ikke helt visste hva slags indikasjon det skulle være på, så nå får jeg visst bare MR av nakken.)

Jeg er selv sykepleier og føler at jeg nok blir møtt med en holdning av at jeg bare er engstelig. Jeg er klar over at MS har et vidt symptomspenn med varierende og diffuse symptomer de fleste kan kjenne seg noe igjen i. Jeg lurer bare på om dere som fapersoner synes det er fornuftig å spørre fastlegen om ms-utredning?

Jeg synes bare symptomene er så merkelige siden jeg har vært i god form, fysisk atkiv og godt trent også etter fødsel. Og har vært frisk og i god form hele livet (og ikke hatt grunn til å være hypokonder).

Be om henvisning til nevrolog

Hei!
Takk for e-post!
Så trasig å ikke kjenne seg møtt av egen lege for de plager en har.
Når vi tenker MS-utredning, så kan det være greit å få tatt bilde av hele nevroaksen, både hjerne og ryggmarg, men jeg tenker det er ok å få tatt enn MR av nakke i alle fall. Spesielt med tanke på de strålingene du har utover når du bøyer deg framover.

Husk, selv om du kjenner mye "rare ting " i kroppen din, så trenger du ikke ha MS!! Det er litt merkelig at fastlegene ikke skjønner at det er viktig å lytte til pasientene sine, og ta deres bekymringer på alvor.

Om du er bekymret, og det skjønner jeg av e-posten din at du er, så synes jeg du skal be legen din om å ta dine bekymringer på alvor, og henvise deg til nevrolog.

Legen din har ingenting å tape på å gjøre det, og du blir forhåpentligvis en bekymring fattigere. Lykke til!

Vennlig hilsen
Randi C. Haugstad

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.