Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Har jeg fått MS?

Jeg opplever at jeg er mye trøttere enn vanlig. Kan dette være første symptom på MS?

Hei,
jeg er en gutt på 22 år som kanskje tror jeg kan ha MS.
Jeg har tidligere vært veldig aktiv, men i de siste årene har det blitt mindre aktivitet. Dette skyldes ikke nødvendigvis at jeg ikke orker, men heller at det ikke interesserer meg like mye som tidligere.
Hvorfor jeg lurer på dette da, er fordi jeg har merket de siste årene at jeg blir utrolig trøtt på dagene, selv om jeg sover over gjennomsnittlig mye om kvelden. Jeg kan sove rett etter skolen i flere timer, og likevel være trøtt i 11-tiden. Jeg går også veldig mye på do om dagen, og våkner alltid å måtte gå på do. Slik har det ikke vært tidligere. Et eksempel på dette var at da jeg skulle være med noen venner, og jeg gikk på do 5-6 ganger mens de gikk én gang på do.
Jeg har også fått dårligere syn de siste årene. Dette kan gjerne ha noe med gener/arv å gjøre, siden begge foreldrene mine bruker linser, ikke vet jeg.

Likevel er jeg redd for at jeg kanskje har fått MS. Hva foreslår dere at jeg kan gjøre videre?

Det kan være ulike årsaker til at du er trøtt og sover mye

Hei,
Jeg foreslår at du kontakter din fastlege og forteller om dine tanker. Legen vil da ta blodprøver som kanskje kan gi svar på dine plager. For eksempel kan lav blodprosent og lavt stoffskifte gi trøtthet og lite overskudd. Det samme om du går med en ubehandlet infeksjon i kroppen over tid. Det er ikke helt vanlig at en må så ofte på toalettet som du beskriver, så det er også viktig at du får sjekket at du ikke går med en urinveisinfeksjon.
Om alle prøver er normale og legen og du ikke finner noen klare årsaker til problemene dine, så kan legen henvise videre til utredning. MS er en relativ sjelden sykdom, så det er viktig at du får utelukket at det ikke er noe annet som plager deg, før en starter med å tenke på om det kan være MS. Hvis legen også mistenker MS, så vil du bli henvist til MR og nevrologisk avdeling.
Lykke til!


Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.