Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Jeg plages mye av utmattelse

Jeg merker ingen forskjell etter jeg har begynt på Tecfidera. Er det normalt?

Hei!
Jeg er en dame på 50 år som fikk MS-diagnosen for et halvt år siden. Jeg har nok hatt MS i mange år uten å ha vært klar over det. Jeg har flere plager, men det verste for meg er utmattelsen. Jeg har fått Tecfidera som jeg skal prøve i 3 måneder, og jeg lurer da på om jeg ikke skal merke noen forskjell etter jeg har begynt med dette legemiddelet? Jeg merker nemlig ingen forskjell på nå og før jeg begynte med medisiner. Får jeg aldri flere bra dager etter hverandre? Har mest dårlige dager med ekstrem hodepine, ingen energi og jeg blir helt utslitt av ingenting. Jeg er sykemeldt nå, men skjønner ikke hvordan jeg skal klare å jobbe igjen hvis jeg skal være i så dårlig form. Føler at hele livet mitt er snudd på hodet. Før var jeg en aktiv, sprek og sprudlende dame. Trente fire ganger i uken og gikk lange turer i skog og fjell. Samvær med venner og familie prøver jeg fortsatt å holde på, men det sliter meg helt ut. Hører om MS-pasienter som jobber og lever bra med sykdommen sin, men jeg forstår ikke hvordan de klarer det. Er det noe hjelp å få for utmattelsen? Utenom trening som jeg har begynt å prøve meg på litt igjen. Hilsen en sliten ny-diagnostisert.

Ta små pauser i hverdagen

Hei og takk for henvendelsen.

Vedrørende Tecfidera, men også vedrørende de andre medisinene vi har for MS, så er virkningen slik at den skal forebygge for nye plager og sykdomsutvikling. Dessverre, så er det ikke slik at de plager en allerede har, forsvinner når en starter behandling.
Trøtthet og utmatting er en plage som veldig mange med MS opplever. Dette er også en av de vanskeligste ting å gjøre noe med, og er faktisk en av de vanligste årsakene til at enkelte ikke klarer å jobbe for fullt og må gå ned i stillingsprosent. En har ikke krefter og overskudd til alt en ønsker. Det finnes en medisin som kan hjelpe: Modiodal. Denne medisinen er for mennesker med sovesyke. Den hjelper for noen med MS, men ikke for alle (Medisinen er ikke godkjent for MS, derfor er den ikke på blå resept, og en må betale den selv om legen sier at en kan prøve). Utover dette, så er det å finne en rytme i livet. Ta " mikropauser" i løpet av dagen. Dette med trøtthet går i bølger. En kan være veldig sliten og trøtt i perioder på uker/måneder før det slipper taket, og en kjenner at en får energi igjen. Ikke alltid så mye som en hadde før en fikk MS, men likevel bedre enn når en er helt "på bunn". Ellers gir trening energi, og ting du liker å holde på med kan gi energi, men alle "burde, måtte, skulle ha gjort" tanker tapper energi. Forhåpentligvis blir det lettere for deg etter hvert som MS-sykdommen har fått plassert seg litt og ikke er det som opptar hele tanken hele tida, slik det ofte er rett etter og en stund etter at diagnosen er gitt. Lykke til!


Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.