Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Kan MS bryte ut etter en fødsel?

Jeg fikk MS-lignende symptomer en måned etter fødsel og de blir bare verre.

Hei!
Fastlegen mistenker at jeg har fått MS. Har fibromyalgi og nylig vært gjennom fødsel nr 2. Symptomene legen mener ligner på MS, oppstod 1 mnd etter fødselen og blir bare verre.
Er det sånn at MS kan bryte ut etter en fødsel ? Er MS arvelig ? Har en tante som har MS.
Kan det skje at man får MS-lignende symptomer etter å ha hatt epidural ?

Ikke helt uvanlig

Hei!
Det er ikke helt uvanlig at en kan debutere med MS etter en fødsel. Hvorfor dette skjer, er det ingen som kan gi et klart svar på, men om du nå har fått MS, så ville nok sykdommen kommet uansett, men kanskje fødselen er med på å trigge at symptomene kom nå og ikke senere.
Vi ser at ca 20 % av kvinner med MS får en sykdomsforverring innen de par første måneder etter en fødsel, men det å få barn har ingen innvirkning på sykdomsforløpet av MS videre.
Jeg kjenner ikke til om man kan få MS-lignende symptomer i forbindelse med epidural, men regelen ved fødsel for kvinner med MS, er at de skal behandles og tilbys det de har behov for på lik linje med andre fødende kvinner.
MS regnes ikke som en arvelig sykdom. Om en har noen i familien som har MS, så er sjansen for å få MS kun et par-tre % høyere enn om en ikke har MS i familien, så sjansen er bitte liten for å få MS selv om noen i familien har sykdommen.

Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.