Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Riktig kosthold bedre enn bremsemedisin?

Hvorfor gis ikke informasjon om riktig kosthold når det kan redusere antall attakk?

Hei!
Jeg lurer på hvorfor informasjon om rett kosthold ved MS-sykdom ikke gis til behandlingssteder og pasienter når det er godt dokumentert at rett kosthold kan redusere antall attakk bedre enn selv de beste bremsemedisiner vi har.
Hva er grunnen til at man ikke bruker kostholdsveiledning som førstelinjebehandling eller en del av førstelinjeinformasjonen når vi vet gjennom vitenskapelige studier at dagens førstelinjebehandling har vesentlig dårligere effekt enn enkel omlegging av kostvaner?
Studien det er referert til er liten og kort, men referanser i denne studien henviser til forskning og andre publikasjoner med hundretalls pasienter over flere tiår.
Ref: Nordvik I, Myhr K-M, Nyland H, Bjerve KS. Effect of dietary advice and n-3 supplementation in newly diagnosed MS patients. Acta Neurol Scand 2000: 102: 143±149. # Munksgaard 2000.

Spis sunt og variert

Hei!
Det er helt riktig som du sier at denne studien viser til positive funn vedrørende kosthold. Når det skal forskes for å finne ut om noe virker eller ikke, så må det gjøres på store mengder mennesker, gjerne flere hundre for å kunne trekke en endelig konklusjon.
Studiene settes opp slik at en gruppe får noe, og den andre gruppen noe annet eller juksemedisin (placebo). Det er kontrollgruppen. Dette er den eneste måten å kunne vise vitenskapelig at noe virker og andre ting ikke virker.
I studien du refererer til, var det få pasienter og ingen kontrollgruppe. Den enkelte pasient var sin egen kontrollgruppe. Da studien ble gjort, var det heller ikke forebyggende medisin tilgjengelig, og det var det heller ikke da studiene det ble referert til ble gjort.

Det gis fortsatt kostråd vedrørende MS. Generelt sier vi at pasientene skal spise sunt og variert på lik linje med hva alle bør gjøre uansett om en har MS eller ikke, og holde seg borte fra mat en reagerer allergisk på.
Blant annet gir vi råd om at en skal få i seg nok vitamin D. Enten som direkte vitamin D-tilskudd eller via tran og eller fet fisk.
Da studien du refererer til ble laget, mente man at det var spesielt omega 3 fra tran som det var viktig å få i seg. Det ble gjort en stor studie på 2000- tallet (OFAMS) hvor en gav pasientene Interferon beta og store mengder omega 3 eller juksemedisin ( placebo). Så ble gruppene sammenlignet, og en fant at det var ingen forskjell i gruppene.
I dag er det internasjonal enighet om at det er D- vitaminene (som en bla kan få fra tran eller feit fisk) som er viktig, noe som også denne studien viste.

Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.