Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Randi Cesilie Haugstad

MS-sykepleier

Virker ikke medisinen? Eller er jeg for aktiv?

Jeg går på bremsemedisin, men likevel opplever jeg forverring av symptomer.

Hei,
jeg er en dame på 51 år. Jeg fikk MS i desember 2015, men har antagelig hatt MSi mange år. Fatigue er mitt største problem.

Spørsmålet mitt er om mine bremsemedisiner virker som de skal. Bruker Tecfidera og eneste bivirkning er flushing/brenning over hele kroppen, nesten hver dag. I det siste har jeg blitt i dårligere form igjen, ekstremt sliten, sover ikke om natta, ingen krefter i beina og "stikking" over hele kroppen.

Jeg trener en del for det hjelper på fatiguen. Slynger, pilates og dans. Men når jeg blir så slapp som nå, orker jeg jo ingenting. Betyr dette at jeg har blitt verre av MSen, at jeg ikke har "lyttet til kroppen", eller at jeg burde bytte bremsemedisin?

Kan legge til at jeg jobber 70 prosent, men kjenner at det er alt for mye for meg i den jobben jeg har. Kan ikke være borte fra jobb pga ingen vikar og ingen forståelse for sykdommen min. Dette er vanskelig, for jeg vil så gjerne fortsette som før.

Bestill time hos fastlege

Hei og takk for e-post.
Så trasig for deg at du er i dårlig form.
Det kan høres ut som at det er din MS som "beveger seg" litt til tross for at du bruker medisin. Dessverre, så er det jo ingen av de medisinene vi har tilgjengelig som helbreder MS. En kan få attakk selv om en bruker medisin, men de skal kommer sjeldnere og være mindre alvorlig enn om en ikke bruker medisin. Kan du kanskje gå med en ubehandlet infeksjon i kroppen? Jeg anbefaler deg at du bestiller en time til fastlegen hvor du får tatt en helsjekk på at du ikke feiler noe annet. Om du er frisk ellers, så be fastlegen din kontakte nevrologisk avdeling der du er pasient for å få noen råd, evt at du får en time på sykehuset til en sjekk og evt ny MR. Kanskje du trenger en kortison-kur også? Du kan da samtidig bli vurdert om det er behov for et medikamentbytte.

Det er supert at du trener slik du forteller, men er du så sliten at du er helt tappet for krefter i lang tid etter treningen, så gjør du nok litt i meste laget og må ta det litt roligere slik du beskriver. Vedr. jobb, så kanskje en sykemelding i 14 dager -1 mnd kan hjelpe deg litt til å komme ovenpå. Det er viktig og godt å være i jobb, men du må også kunne være borte fra jobb av og til. Andre folk er jo det... Det er vanlig at en kan søke fritak for arbeidsgiverperioden slik at det er trygdesystemet som betaler din sykemelding fra første dag og din arbeidsplass vil ikke ha noen utgifter på det. Dette kan fastlegen din søke om.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Randi Cesilie Haugstad
Spesialsykepleier / MS-sykepleier

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.