Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Avhengighet ved Rivotril

Jeg har spastisitet i den ene foten, så tærne krøller seg nedover.

Hei!

Jeg tok HSCT (stamcelletransplantasjon) i mai 2013. Har siden ikke hatt noen nye MS symptomer og minskning av lesjoner på MR.

Jeg er blitt mye bedre med fysioterapi og trening. Jobber 100%. Jeg har aldri brukt MS-medisiner.

Det som fremdeles plager meg, er spastisitet i den ene foten så tærne krøller seg nedover. Derfor er det vanskelig å gå og jeg feilbelaster ryggen og får vondt.

Har prøvd baklofen, men orket ikke bruke det pga for mye svakhet i hele kroppen. Har brukt valium litt, men syntes ikke effekten var så veldig god.

Nå har jeg fått Rivotril. Dette er det som virker aller best. Men legen min mener det er veldig avhengighetsskapende. Er det så farlig?

Det er veldig hemmende å ikke kunne gå ordentlig. Jeg har ikke dette hele tiden, så jeg tar medisinen ved behov. Hvis jeg skal begynne å kjøre bil igjen kan jeg vel ikke ta dem. Jeg kjørte bil helt til jeg tok HSCT.

Grunnen til at jeg sluttet å kjøre har vært mest ryggsmerter pga all feilbelastningen og dårlig trente muskler. Dette begynner å bli i orden igjen nå.

Kan behandles med Botox

Hei!

At tærne krøller seg nedover på grunn av spastisitet kan ofte behandles effektivt med Botulinumtoksin (som Botox) injeksjoner i muskelen(e). Slik injeksjon gjøres da med minst 3 måneders mellomrom.

Denne behandlingen kan antagelig utføres av nevrolog ved din nevrologiske avdeling.

Ved problemer på grunn av spastisitet i større muskelgrupper kan det brukes tablettbehandling med baklofen, som du har prøvd.

Rivotril (Clonazepam) brukes mest til nattlige spasmer, som påvirker søvn. Faren for fysisk og psykisk avhengighet av Rivotril øker med dose og behandlingsvarighet, og vil være mindre hvis du ikke bruker medisinen fast.

Det krever en søknad for dispensasjon til fylkesmannen hvis en bruker Rivotril og ønsker å kjøre bil. Dispensasjon kan gis for førerkort for bil ved døgndoser opptil 1 mg.

Ved vurderingen av en slik søknad må en da også se på eventuell bruk av andre legemidler som kan gi øket trafikkrisiko sammen med Rivotril, slik som ulike smertestillende (f.eks. Paralgin forte) og antidepressiva.

Ut fra opplysninger i førerkortveileder fra Helsedirektoratet ser det ut at 1 mg Rivotril kan nedsette kjøreferdighetene tilsvarende 10 mg Valium (Diazepam), som er tilsvarende en alkoholpromille på omkring 0,7.

Hvis en har plager fra spastisitet i større muskelgrupper og andre medisiner ikke har gitt god nok effekt, kan det gis tilleggsbehandling med Sativex munnspray.

Det var en mindre studie som viste at dette ikke påvirket kjøreevnen, men dette må vurderes individuelt ut i fra evt. bivirkninger.

Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.