Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Burning mouth syndrome

Etter forrige attakk har jeg hatt mye smerter i munn/tunge. Kan dette være forklaringen?

Hei.
Jeg lurer på om du har hørt om tilstanden "burning mouth syndrome/brennende munn syndrom" i forbindelse med MS? Jeg har hatt mye smerter i munn/tunge etter forrige attakk, der jeg bl.a mistet smakssansen, og har tilskrevet det normale restsymptomer. Kom over info om BMS, som flere setter i sammenheng med MS, og lurer på om det er dette jeg har.

Det kan være nervesmerter

Hei,

"Burning mouth syndrome" (BMS) er en betegnelse for smerter i slimhinnene i munnen (brennende smerte eller ubehag I tungen, leppene, eller hele munnhulen) uten identifiserbar årsak. Dessverre finnes det ikke godt dokumentert behandling for denne tilstanden.

Nervesmerter (nevropatisk smerte) er hyppig forekommende ved MS, ofte i ansiktsområdet, og da oftest som trigeminusnevralgi (1-5 % av MS-pasientene).

Mer sjelden er glossofaryngeusnevralgi; En-eller tosidige anfall av sekunders til få minutters varighet av en sterk skjærende smerte i bakre svelg/tungebasis/kjevevinkel/øret, i blant med lavgradig smerte mellom anfallene. I en vitenskapelig rapport om MS-pasienter med slik smerte, hadde 3 av 4 pasienter effekt av smertebehandling med karbamazepin (Tegretol).

Nedsatt smaks- og luktesans er vanlig forekommende ved MS. I en studie av 73 pasienter/73 kontroller fant de nedsatt smakssans for ulike smaker hos 15 % (for kaffein) - 30 % (for salt) av MS-pasientene. Slik nedsatt smakksans var forbundet med omfanget av MS-"flekker" i visse områder av hjernen.


Vennlig hilsen

Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.