Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Dårligere, tross medisinering

Kan cellegift være et alternativ?

Hei!
Er en dame på 47 år ,som har hatt MS i 28 år.
Bruker Gilenya og Fampyra.
Har den siste tiden blitt betydelig dårligere, tross medisinering.

Kunne cellegift være et alternativ for meg ?
Svikter i knær og generelt stor sykdomsfølelse.

Cellegift er mindre brukt

Hei!
Jeg tror du med cellegift mener Mitoxantron, et medikament som har vært gitt til pasienter med svært aktiv attakkpreget MS (RRMS) med hyppige attakker til tross for annen "bremsebehandling" med første- og andrelinjemedikamenter, samt til pasienter med svært aktiv og rask utvikling av sekundær progressiv MS, med fortsatt holdepunkter for betennelsesaktivitet i hjernen/ryggmargen.

Mitoxantron har blitt mindre brukt mot MS de senere årene. Dette er mye fordi vi har fått flere andre immundempende bremsemedisiner med mindre risiko for alvorlige bivirkninger. Mitoxantron gir en risiko for hjerteskade/hjertesvikt og risiko for akutt blodkreft (leukemi), samlet risiko er kanskje 2-3%.

Dessverre har ingen av MS-bremsemedisinene vist sikker effekt mot langsom, gradvis forverring av sykdommen, progressiv sykdomsfase. Hvis sykdomsutviklingen din har vært slik over lengre tid, vil jeg ikke anbefale noen av bremsemedisinene, heller ikke Mitoxantron.

Du bør ta dette opp med din nevrolog, som vil vurdere om du fortsatt skal bruke bremsemedisin, og om du da skal fortsette med Gilenya, eller evt. bytte til annen bremsemedisin.

Det vil også være aktuelt å vurdere om du skal søkes til et opphold ved rehabiliteringsinstitusjon for opptrening/vurdering av hjelpemidler, hvis funksjonen din nå har blitt raskt nedsatt.

Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.