Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Gilenya eller Lemtrada?

Kan du sammenligne Gilenya med Lemtrada?

Hei!

Er blitt forespeilet at jeg kan få prøve Lemtrada.

Går i dag på Gilenya. Kan du nevne noen fordeler VS ulemper med å begynne med Lemtrada i forhold til Gilenya?

Lemtrada har trolig bedre effekt

Hei,
Kort om fordeler og ulemper:

Fordeler:
Mange nevrologer mener på bakgrunn av de ulike behandlingsstudiene som er gjort at Lemtrada sannsynligvis har en sterkere bremse-effekt, selv om disse medikamentene ikke har blitt direkte testet opp mot hverandre.

Lemtrada er to behandlinger på ett år, etter dette vil en ofte ikke trenge flere behandlinger på mange år, selv om noen kan trenge en tredje eller også fjerde behandling.

Det ser ut til at Lemtrada-behandlingen har en varig effekt på immunsystemet.

Lemtrada kan være en fordel framfor Gilenya hvis du har kjent hjertesykdom, lungesykdom, diabetes, eller har hatt uveitt/maculaødem (sjeldne øyesykdommer).

Ulemper:
En del blir svært uvel/kjenner seg dårlig under perioden med intravenøs infusjon med legemiddel (hodepine, utslett, feber, kløe, etc.)

Du må ta månedlige blodprøver og urinprøve i 5 år Det er viktig å selv kunne være obs. på tegn til unormal blødningstendens (bivirkning som skjer hos ca. 1%) over flere år.

Ca. 40-50% får en annen autoimmun sykdom som bivirkning, særlig stoffskiftesykdommer Det er rapportert sjeldne tilfeller (ca. 0.3%) med nyresykdom/nyrebetennelse som bivirkning. Lemtrada er mindre naturlig å velge hvis du allerede har en annen autoimmun sykdom (som stoffskiftesykdom eller nyresykdom).

Vennlig hilsen
Lars Bø


-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.