Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Graviditet

Kan jeg gå på Tysabri selv om jeg blir gravid?

Hei!
Kan man stå på noen form for bremsemedisin gjennom en graviditet? Jeg er på Tysabri. Om man planlegger å få barn og svaret er at man ikke kan stå på noen bremsemedisin, hvor lenge må man være av Tysabri før det er trygt å bli gravid? Kan det skade barnet?

Det er mulig

Hei,

Ja, man kan velge å stå på en bremsemedisin (som Tysabri) til en har fått påvist graviditet, eller gjennom graviditeten ved en svært aktiv MS-sykdom. For behandling med Tysabri er det ikke observert øket risiko for malformasjoner eller spontanabort. Det er anbefalt screening av barnets blodverdier hvis Tysabri har blitt gitt i siste fjerdedel av svangerskapet.

https://helse-bergen.no/seksjon/MS_veileder/Documents/Kapittel%206%20%C3%85%20leve%20med%20MS/6.2.2%20Graviditet%20og%20amming%20ved%20MS%2c%20Pasientinformasjon.pdf

I MS-veilederen står det også et kapittel om dette for leger:

https://helse-bergen.no/seksjon/MS_veileder/Documents/Kapittel%203%20Forebyggende%20behandling/3.2%20Forebyggelde%20behandling%20ved%20graviditet%20og%20amming.pdf

Et økende antall pasienter (i noen helseregioner) får behandling som ikke er registrert som MS-bremsebehandling: Rituximab. Det foreligger så langt ikke god nok dokumentasjon på om bruk av rituximab er trygt å bruke av hensyn til fosteret i svangerskap, men det er ikke sett fosterskadelig effekt i dyrestudier. På grunn av lang halveringstid (22 dager), er det i Felleskatalogen angitt at man ikke skal bli gravid inntil 12 måneder etter avsluttet behandling. På Karolinska Sjukhuset i Stockholm angir de å praktisere at pasienten kan forsøke å bli gravid i fra et par måneder etter siste rituximab-dose (prof. Fredrik Piehl). I enkelttilfeller har de også behandlet pasienter med lavere dose (100 mg) MabThera under graviditeten, hos de som har fått MS-attakk under svangerskap.


Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.