Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Hva er riktig rekkefølge?

MR før Solu Medrol, eller Solu Medrol før MR?

Jeg opplevde nylig nye brennende smerter i føtter, ben, skuldrer og ansikt. Et par dager senere ble jeg undersøkt på nevrologisk avdeling, og de konkluderte med attakk. Jeg fikk 3 dagers Solu Medrol kur. Deretter bestilte de MR med kontrast som skal tas om 4-6 uker.
Jeg lurer veldig på om dette er gjort i riktig rekkefølge? Bør ikke egentlig MR tas først og fortest mulig? Og deretter gi Solu Medrol hvis ny aktivitet kan påvises?

Begge rekkefølger kan fungere

Hei,

Jeg er enig i at det gir mest informasjon med MR med kontrast hvis det tas samtidig med MS-attakket, og ikke senere. Hvis du allerede har startet med Medrol/Solu Medrol-behandling, kan en imidlertid like gjerne vente med kontrast-MR til litt etter gjennomført behandling, siden Medrol/Solu Medrol kan fjerne kontrastladningen, og dermed fjerne tegn på nyoppstått betennelse.

Du kan også ha et MS-attakk selv om det ikke er noen kontrast-ladning på MR, og selv om det heller ikke er noe nytt høysignalområde ved MR-undersøkelse uten kontrast. Hvis det ikke er tatt MR av ryggen kan det evt. sitte en ny lesjon i ryggmarg. I hjernen kan det sitte nye lesjoner i grå substans, særlig i kortex (hjernebarken), lesjoner som dessverre ofte ikke kan sees ved MR-undersøkelse.

Hvis sykehistorie og undersøkelsesfunn er overbevisende for et MS-attakk vil jeg dermed behandle det som et attakk, selv om det ikke er noen tydelig ny sykdomsaktivitet ved MR-undersøkelse.

Vennlig hilsen

Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.