Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Hvorfor får jeg ikke medisin?

Hvorfor får ikke jeg noe form for medisiner annet enn smertestillende?

Jeg er en dame på 75 år som fikk diagnosen MS for ca. 2 år siden. Etter å ha hatt besvimelses anfall en stund fikk jeg satt inn pacemaker da det ble konstatert ledningsfeil i hjertet, helt tilfeldig ble det oppdaget en liten svulst i høyre lunge hvorpå det ble fjernet en lungelapp.

Alt dette har gått bra, men mens det sto på var jeg under utredning for MS. Jeg hadde da i mange år problemer med smerter i ben og rygg, blæreproblemer og svelgeproblemer samt merkbar svakere venstreside. Jeg var bestandig trøtt og energiløs.

Etter masse undersøkelse av hjerne og rygg pluss undersøkelse av spinalvæsken og synsnerven, ble konklusjonen MS.

Hvorfor får ikke jeg noe form for medisiner annet enn smertestillende? Jeg vet heller ikke hvilken form for MS jeg har . Kan jeg ha hatt sykdommen lenge? Jeg ble fortalt at det var sjelden at så gamle mennesker fikk MS.

Ingen forebyggende medisin for progressiv MS

Forebyggende MS-medisiner har kun effekt ved attakkpreget MS, dvs. MS hvor en får forverringsepisoder over dager/uker, oftest etterfulgt av bedring over uker/måneder. Hvis du ikke har denne formen for MS, finnes det dessverre ingen forebyggende medisin

Du har enten attakkpreget eller progressiv form for MS. Noen får progressiv form etter at de først hadde attakker (såkalt sekundær progressiv MS). Ved progressiv form for MS skjer det en gradvis forverring over år, uten at en kan peke på akkurat når forverringen skjedde. Sykdommen kan ha vært der i mange år, det er ikke mulig å si når de første MS-forandringene i hjerne eller rygg kom.

Det er sjelden at gamle mennesker får MS, men MS kan opptre i alle aldre.

Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.