Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Lemtrada for primær progressiv MS?

Jeg leser at noen med PPMS får Lemtrada med god virkning. Er det bremsemedisiner for oss under testing?

Hei!
Jeg har hatt ppms i 28 år. Hadde lite plager inntil for 7 år siden. Etter det er gangen og balansen blitt gradvis verre. Må ha stokk for å gå og da kun 500 m. Har aldri prøvd noen form for bremsemedisin, men leser nå at noen med ppms får Lemtrada med god virkning?
Leser også at det er bremsemedisiner for oss under testing. Medfører dette riktighet?

Mye forskning på progressiv MS

Hei,

Lemtrada har ikke noen godt dokumentert virkning på primær progressiv eller sekundær progressiv MS, men det er behov for flere forsknings-studier på dette.

Det stemmer at det nå er en bremsemedisin som har en dokumentert "bremse-effekt" ved primær progressiv MS (PPMS). Ved en MS-konferanse i Spania i oktober ble det presentert data om at ocrelizumab reduserte risiko for øket invaliditet med 24% over en studieperiode på 120 uker.
De som ble behandlet med ocrelizumab hadde også mindre risiko for å score dårligere på en gangtest i løpet av studieperioden.

Studien inkluderte kun en undergruppe av de med PPMS: De som var med måtte være 18-55 år, ha bevart noe gangfunksjon (EDSS 3-6.5), og en varighet på MS-sykdommen på under 10-15 år (avhengig av hvor dårlig gangfunksjonen var ved studiestart).

Ocrelizumab er et antistoff mot en undergruppe av hvite blodceller; B-cellene. Legemiddelselskapet kommer nok til å søke dette legemiddelet registrert i Europa, men hvor lang tid det vil ta vet vi ikke. Hvis dette legemiddelet blir registrert for bruk i Europa (og i Norge), vil nok bruken begrenses til de som fyller de samme kriteriene som ble brukt i denne forskningsstudien.

Det ble ved denne MS-konferansen også presentert nye behandlingsdata på et nytt legemiddel som inneholder biotin (handelsnavn Cerenday). I en mindre studie, hvor behandlingen var over 48 uker, ga behandling med biotin mennesker med primær- og sekundær progressiv MS en viss bedring hos 12.6% , mot en bedring hos 0% hos de som fikk "narremedisin" (placebo). Når og hvis dette midlet blir registrert i Norge/Europa er ikke kjent, det vil også kunne avhenge av resultatet av studier som pågår.

I tillegg pågår det mange forsknings-studier på andre medikamenter mot progressiv MS, hvor resultatene ennå ikke er klare

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.