Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Lemtrada og PML-risiko

Hvordan er risikoen for PML ved Lemtrada? Og hvor fort kan jeg være tilbake i jobb?

Etter 10 år med ms-diagnose, og etter å ha prøvd Copaxone, Avonex, Tysabri og Tecfidera (i den rekkefølgen), er det nå bestemt at neste skritt blir Lemtrada.

Tysabri er den eneste av medisinene jeg har prøvd som har hatt effekt. Faktisk så god effekt at jeg gikk fra uføretrygd til fulltidsstudier under behandling. Men jeg er dessverre JCV-positiv, og måtte derfor slutte etter 5 år.

Når det gjelder Lemtrada så lurer jeg på følgende:

- Hvordan er risikoen for PML med Lemtrada? Finnes det erfaring med JCV-positive?

- Hvor fort kan jeg regne med å kunne starte opp arbeid igjen etter behandling? Spør fordi jeg starter i ny jobb bare et par uker før Lemtrada-oppstart.

- Hvorfor tar enkelte sykehus røntgen av lunger før oppstart?

- Og hva med ny MR? Jeg har ikke tatt MR siden februar, og starter på Lemtrada i juni. Holder dette? Vet at flere sykehus også tar MR rett før oppstart.

Takk for svar!

Liten risiko for PML

Hei,
det er ikke rapportert PML ved MS-behandling og Lemtrada, men ved Lemtrada-behandling av pasienter med annen sykdom (leukemi). Siden Lemtrada har vært brukt lenge i Storbritannia, indikerer det at PML-risiko er lav.

Finnes det erfaring med JC positive?

Det vi vet så langt indikerer at risiko antagelig uansett er svært lav. Det gjør at Lemtrada kan gis til JCV-positive med rimelig sikkerhet

Hvor fort kan jeg regne med å kunne starte opp arbeid igjen etter behandling?

Jeg har begrenset erfaring, men av de vi har behandlet så langt ser jeg at det er variabelt når de er tilbake i tilfredsstillende funksjon. Du kan være raskt tilbake i jobb, men den siste pasienten jeg hadde trengte sykemelding i 2 uker etter behandlingsuken fordi hun ble "slått ut" av reaksjonen på behandling

Hvorfor tar enkelte sykehus røntgen av lunger før oppstart?

Det handler om å utelukke tuberkulose. Blodprøve kan også hjelpe i vurderingen av det, men det er anbefalt å også ta rtg. av lungene.

Jeg har ikke tatt mr siden februar, og starter på Lemtrada i juni. Holder dette?

Noen steder står det anbefalt MR før oppstart, men jeg vil anta at det mest hensiktsmessige ville være en MR etter 3-4 måneders behandling som da kunne brukes som utgangspunkt for senere MR-undersøkelser med tanke på hvordan medisinen har virket over tid. For de ulike forebyggende MS-medisiner ser det ut til at det tar 3-6 måneder før en får full effekt. Det gjør at en bør vente tilsvarende lenge før en tar en MR som utgangspunkt for å registrere effekten av behandlingen over tid.

Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.