Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Lemtrada

Kan Lemtrada ha effekt selv om jeg har en rolig sykdom?

Hei,

Jeg fikk min MS-diagnose i 2007, etter at synet på det ene øyet mitt ble uklart. Jeg har i de ti årene siden jeg fikk diagnosen blitt rammet av flere små attakker, og noe av det henger igjen. For eksempel har jeg en noe svekket kontroll over blæra.
Til tross for dette har jeg alt i alt vært heldig så langt, og derfor sa nevrologen min at jeg ikke trenger medisin. Denne beskjeden fikk jeg i 2015 og har siden da vært uten behandling.

Vil personer som meg, som lider av en "mild" variant av MS, også dra nytte av Lemtrada? Og kan jeg begynne med den behandlingen uten å ha prøvd andre behandlinger, hvis jeg ønsker det? Jeg har lest om nyere forskning på Lemtrada, og det ser jo ut som en ganske solid behandling.

Lemtrada gir en god forebygging mot ny sykdomsaktivitet

Hei,

Det er relativt sjelden med «milde» former av MS. Selv om en har normal gange og normalt syn kan en ofte ha betydelige problemer med for eksempel fatigue (utmattelse), smerter, nedsatt hukommelse, nedsatt blærekontroll, ereksjonssvikt og andre «usynlige» symptomer. I tillegg kan en ikke stole på at en MS som har vært «mild» i noen år, også vil være mild i fortsettelsen. Derfor vil jeg anbefale forebyggende behandling for alle som har attakkpreget MS. Lemtrada er den registrerte MS-behandlingen mange mener har best effekt, og den er vist å gi en god forebygging mot ny sykdomsaktivitet i flere år. En grunn til at ikke alle behandles med Lemtrada er at det også er relativt hyppige bivirkninger, som stoffskifteproblemer, -noe som sees hos 30-40%. Dette gjør at en må vurdere effekten opp mot risikoen for bivirkninger, og da vil en ofte prioritere Lemtrada som behandling hos de som har størst risiko for alvorlig sykdomsutvikling, som for eksempel at de er relativt unge, har hatt hyppige attakker og/eller alvorlige attakker, og har/har hatt tegn til betydelig pågående eller tidligere betennelse ved MR-undersøkelser.

Vennlig hilsen

Lars Bø
Overlege

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.