Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

MS og hodepine

Jeg plages mye med hodepine, men føler meg ikke hørt hos helsepersonell. Kan det skyldes MS?

Hei hei.
Jeg fikk diagnosen MS i 2015. Jeg fikk da sterk hodepine, samt nedsatt syn og følelse på venstre side. Etter dette har jeg prøvd å komme meg igjen, men sliter mye med smerter og utmattelse. Jeg roter også litt med diverse ting. Smertene mine er mest i ryggmarg opp i nakken, og i hode og ansikt. Dette får jeg Lyrica og morfin for. Den første tiden var Lyrica tilstrekkelig, men det hjelper ikke så godt nå lenger.
Jeg sliter for eksempel med å kjøre eller sitte på i bil. Jeg kjenner veldig godt humper og lignende gjennom ryggen. Disse smertene er der mer eller mindre hele tiden.
Jeg opplever dessverre at noe helsepersonell nekter for at jeg har hodepine på den måten jeg har forklart her. De sier at MS ikke kan gi hodepine.
Både de jeg har snakket med i MS-forbundet og andre kjente med MS, rister bare på hodet når jeg forteller dette. Det er flere andre med MS som også sier at de plages med dette.
Kan du forklare dette til en fortvilet pasient som fikk disse symptomene akkurat samtidig med sykdommen.

Takk for at jeg fikk stille spørsmålet mitt!

Hodepine er vanlig ved MS

Hei,

Hodepine eller smerter i ansikt/hode/nakke er hyppig forekommende ved MS. Dette kan ofte være såkalt nevropatisk smerte, smerte som skyldes skade/sykdom som påvirker nervesystemet: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hjerne-nervesystem/nevropatisk-smerte-47648.html

Nevropatisk smerte ved MS kan være ensidige skarpe, anfallsvise smerter i panne/ansiktsregionen (trigeminusnevralgi) http://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/ansiktssmerter-trigeminus

eller i nakke/bakhoderegionen (oksipital nevralgi).

MS gir ofte smerte/ubehag som stråler ned ryggen og evt. ut i armer/ben som kommer når en bøyer (eller strekker) på nakken (Lhermittes tegn).

Hodepine kan opptre i alle faser av MS-sykdommen, helt fra sykdomsstart (og før det). Ulike hodepineformer ser ut til å kunne være hyppigere forekommende ved ulike former for MS, inkludert hyppigere migrene ved attakkpreget MS, og hyppigere spenningshodepine (tensjonshodepine) ved progressiv MS.

Det er forskningsdata som tyder på at nakke/bakhodesmerter (oksipital nevralgi), ansiktssmerter og Lhermittes tegn kan være en følge av MS-flekker (lesjoner) øverst i ryggmargen eller i hjernestammen.

I tillegg er hodepine beskrevet å være en vanlig bivirkning av flere av de vanligste "bremsemedisinene" ved attakkpreget MS.

MS er hos mange forbundet med stress og depresjon, noe som igjen kan utløse eller forverre hodepine.

Det er vanskelig å si hva som er årsaken til dine smerter uten en nøyere sykehistorie og undersøkelse, men dette bør du ta opp med fastlege/nevrolog.

Vennlig hilsen

Lars Bø
Overlege

-
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.