Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Prognose ved stamcelletransplantasjon

Kan stamcelletransplantasjon være noe for meg?

Hei!
Jeg fikk MS-diagnose som 45-åring i 2010. Det startet nok i 2007, men diagnose ble stilt i 2010.

Etter å ha lest mange historier vedrørende stamcellebehandling, er jeg blitt nysgjerrig på dette, og etter å ha hatt et attakk ble det enda mere aktuelt å forhøre meg om dette kan være noe også for meg.

Jeg er nok ikke så plaget at det vil være aktuelt å få slik behandling i Norge, så det vil være utlandet og egen finansiering som evt må dekke dette.

Det jeg lurer på er prognosene ved slik behandling? Er det et tidsvindu i sykdomsforløpet som ikke bør overskrides?

Vil 5-7 år med sykdommen evt bety at jeg er for sent ute for dette ? Er det spesielle fysiologiske hensyn å ta ift om man er i stand til å 'tåle' denne typen behandling?

Best effekt på aktiv MS

Hei!
Prognosen på slik behandling er avhengig av hvilken undertype MS en har, og hvor mye aktivitet i MS-sykdommen det er.

Det er best dokumentert effekt på aktiv attakkpreget MS med attakker (tross forebyggende MS-behandling), nye - kontrastladende områder ved MR undersøkelse, sykdomsvarighet opp til 5-10 år etter diagnosen, alder under ca. 45, og en viss bevart gangfunksjon.

For de som ikke fyller disse kriteriene er effekten mere usikker, og stamcelletransplantasjon er derfor da ikke anbefalt i Norge. Alder og sykdomsvarighet er ikke absolutte kriterier, de andre kriteriene er derfor viktigere.

Svenske forskningsdata er forenlig med at eldre funksjonstap (kanskje over 1 år) er det mindre sannsynlig vil gå tilbake, selv med stamcelletransplantasjon. Funksjonen har sett ut til å kunne være stabil i observasjonstiden ved stamcelletransplantasjon av progressive former for MS, men om dette er en behandlingseffekt er vanskelig å si, og det trenger å dokumenteres bedre.

Jeg legger ved pasientorienteringsskrivet for mere informasjon om slik behandling.

Vennlig hilsen
Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.