Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Rituximab

Er rituximab et godt alternativ?

Hei! Jeg har gått på Copaxone en stund, men fikk påvist en del aktive lesjoner på MR. Skal nå begynne på rituximab. Er den like effektiv som godkjente 2.linjebehandlinger?

Data tyder på at rituximab kan ha like god behandlingseffekt

Hei,

Rituximab er angitt å være den mest brukte MS-medisinen i Sverige, hvor mer enn 2500 MS-pasienter får rituximab-behandling. Dette til tross for at rituximab ikke er registrert som MS-medisin i Europa, på grunn av at det ikke er gjort store randomiserte behandlingsstudier (fase 3). Patentet på rituximab gikk nylig ut. Dermed vil det være vanskelig for legemiddelselskaper å tjene penger på å arbeide videre med dette medikamentet.

Svenske nevrologer har kommet med dokumentasjon på behandlingseffekten av rituximab i 3 nylige studier:

I en studie publisert i november 2016 undersøkte de forløpet hos MS-pasienter, blant annet 557 pasienter med attakkpreget MS (RRMS) behandlet med rituximab, som ble fulgt i gjennomsnitt i litt mindre enn 2 år. Hos RRMS-pasientene som var behandlet med rituximab var forekomsten av MS-attakker svært lav, og svarte til et gjennomsnitt på ca. ett MS-attakk ca. hvert 23. år.
Dette er lavt, også sammenlignet med hva som er rapportert for registrerte andrelinjebehandlinger. Imidlertid er det vanskelig å kunne sammenligne, fordi det vil være noen forskjeller på pasientmaterialet i studiene. Tjue av RRMS-pasientene (3.5 %) sluttet med rituximab-behandling på grunn av bivirkning eller sykdomsaktivitet.

I en annen studie, publisert i juli 2016, ble 75 pasienter med klinisk stabil attakkpreget MS (RRMS) som sto på førstelinjebehandling (Copaxone eller interferon) satt over på behandling med rituximab. Gjennomsnittlig årlig antall nye MR-høysignalområder var 0.28 mens de sto på den tidligere behandlingen. I løpet av første behandlingsår med rituximab ble gjennomsnittlig antall nye MR-høysignalområder redusert til 0.01.

I den tredje studien, publisert i juni 2016, studerte de behandlingseffekt og bivirkninger av behandling med rituximab eller Gilenya hos 256 pasienter som måtte slutte med Tysabri-behandling (fordi de var blitt JC-virus antistoff positive). De første 1.5 år etter medikamentbytte fikk 17.6 % av pasientene som ble behandlet med Gilenya og 1.8 % av pasientene behandlet med rituximab et MS-attakk. Vedrørende bivirkninger, ble dette rapportert hyppigere ved behandling med Gilenya enn med rituximab.

Alt i alt er dette data som tyder på at rituximab kan ha en like god eller bedre behandlingseffekt enn ulike "andrelinjemedikamenter" mot RRMS, og en akseptabel risiko for bivirkninger. Vi trenger fortsatt mer dokumentasjon på dette, og det er derfor bra at de nå skal ha fått midler fra et amerikansk forskningsfond for en større studie.


Vennlig hilsen

Lars Bø

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.