Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Sativex mot smerter

Vil jeg fortsatt kunne kjøre bil?

Hei! Jeg har hatt MS,siden 1997. Har levd et godt liv med det frem til for 3-4 år siden. Har de siste årene fått mye smerter og spasmer i bena og nederste del av ryggen. Har prøvd Neurontin og diverse andre smertestillende. Det eneste som fungerer er Paralgin forte og Rivotril. Tar dette daglig, men ønsker å slutte med det pga reglene om førerkort. Vil gjerne prøve Savitex munnspray, men nevrologen min er ikke enig.
Kan hun nekte meg å prøve dette? Og kan jeg kjøre bil på den sprayen?

.

Hei,

I «Felleskatalogen», som vi bruker som offisielt oppslagsverk for norske legemidler, står det om bilkjøring og behandling med Sativex®:

«Bilkjøring og bruk av maskiner: Pasienten bør ikke kjøre, bruke maskiner eller delta i farlige aktiviteter ved svimmelhet eller somnolens.»

Du kan med andre ord kjøre bil ved behandling med Sativex hvis du ikke kjenner deg svimmel eller trøtt/søvnig. Dette er under forutsetning av at du ellers fyller kravene til førerkort, inkludert ikke bruker andre legemidler som ikke er forenlig med å kjøre bil. Behandling med Sativex vil også kunne redusere hvor mye du kan bruke av andre legemidler i henhold til tillatte dosegrenser for bilkjøring: https://nhi.no/rettigheter-og-helsetjeneste/helsetjenesten/forerkort-og-sykdom/forerkort-medisintabell/

Om Sativex er et godt legemiddel for deg bør være et spørsmål du og din nevrolog går grundig gjennom, såkalt samvalg. Hvis du eventuelt skulle ønske vurdering også fra en annen nevrolog, kan du spørre fastlegen om henvisning for «second opinion» et annet sted.

For å vurdere hva som ville være andre alternativer for behandling av dine smerter ville det være nødvendig med en grundig undersøkelse av hva slags smerter dette er, hva som er sannsynlig(e) årsak(er).


Vennlig hilsen

Lars Bø
Overlege

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.