Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Trening

Kan jeg trene under et MS-attakk?

Hei!
Jeg fikk MS-diagnosen i 2009 og stått på Betaferon siden da. Bortsett fra fatigue, har jeg ikke hatt MS-symptomer i det hele tatt - før i forrige uke. Jeg fikk da synsforstyrrelse på høyre øye. Dette ble diagnostisert på nevrologisk avd. som en MS-relatert synsnerveinflammasjon (påvist på MR).
Mitt spørsmål: Jeg er i meget god form og trener 3-4 ganger per uke, en blanding av løping og styrketrening. Jeg liker veldig godt å yte bortimot mitt maksimale på disse øktene. Kan jeg gjøre det fortsatt, med en pågående MS-inflammasjon? Eller er det holdepunkter for at slik «hardtrening» enten forverrer eller opprettholder MS-inflammasjonen? Hvis så er tilfelle, hvor gang tid bør jeg la det gå fra «avsluttet inflammasjon» til jeg kan gjenoppta hardtreningen?

Rolig trening går bra

Hei,

Regelmessig fysisk aktivitet er bra for de med MS. Det er flere studier som tyder på at trening kan ha en positiv påvirkning på sykdomsforløpet, inkludert å gi en mulig lavere MS-attakkrisiko. Vi har også noen studiedata på at det ikke er skadelig med fysisk aktivitet under og like etter et MS-attakk. Imidlertid har vi ikke noen studiedata på effekten av hardtrening i denne tiden. Det blir dermed usikkert hvilken påvirkning det har på sykdommen hvis du yter ditt maksimale på trening akkurat disse dagene. Jeg ville dermed anbefale deg å fortsette med fysisk aktivitet, men å ikke drive så intensiv trening at du yter nær ditt maksimale ut denne uken, forutsatt at du ikke har merket noen ytterligere forverring de siste dagene.


Vennlig hilsen

Lars Bø
Overlege

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.