Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Lars Bø

Nevrolog

Trening og fatigue

Jeg får ikke energi av trening.

Hei!
Har sekundær progressiv ms. Jeg trener to eller tre ganger pr uke, spesielt balanse og benpress.

Jeg gjesper mye under trening, blir både sliten og trøtt. Kanskje mest trøtt. Trening skal hjelpe mot fatigue, men jeg føler ikke dette.

Jeg mediterer etter trening, sovner ikke!

Tenker at treningen hjelper men blir litt motløs når jeg allikevel er trøtt/sliten. Er ikke sikker på spørsmålet, for jeg vet at trening hjelper, men føler motløshet.

Hjelper ikke for alle

Hei,

det er forståelig at du kjenner deg motløs når du ikke merker at det hjelper med trening på din fatigue.

Trening har en relativt godt dokumentert effekt mot fatigue ved MS, men det betyr ikke at fatiguen forsvinner, eller at trening hjelper like godt hos alle.

Fatigue ved MS kan være både fysisk og mental/kognitiv, ofte begge deler. Fatigue kan opptre alene, kan delvis være en del av en depresjon, eller skyldes andre symptomer, som kroniske smerter eller søvnvansker.

Det er derfor viktig at du forteller din fastlege eller din nevrolog om din fatigue, og at dere da får gått gjennom om det er noen faktorer forbundet med din fatigue som kan gjøres noe med, for eksempel om du også har depresjon eller søvnvansker.

Et annet viktig element i dette kan bli å se systematisk på hva du bruker din "energibank" til, og deretter prioritere det du ønske/trenger å gjøre i det daglige, og se om det går an å få andre løsninger på oppgaver du ikke kan prioritere.

Dessverre er det ingen medisiner som har helt tilfredsstillende dokumentasjon mot fatigue. Jeg behandler noen som har samtidig søvnighet eller søvnforstyrrelser med Modiodal-tabletter, og noen andre med et d-vitaminlignende stoff, Etalpha.

Hos noen, men ikke alle, har slik behandling effekt.

-

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.