Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Bente Skog

Sosionom og familieterapeut

Sosionom og familieterapeut med lang erfaring med MS. Hun har i flere år jobbet som sosionom på MS-Senteret Hakadal.

Min mor trenger mer hjelp

Hvor skal jeg henvende meg?

Hei,
jeg har en mamma som fikk MS-diagnosen for 20 år siden. Hun er i dag 47 år gammel og situasjonen har nå forverret seg betraktelig.

Sykdommen har utviklet seg, slik at hun husker ikke lenger så godt. Surrer med avtaler, blander sammen historier med mer.
I tillegg har hun også blitt sterkt redusert fysisk – blant annet faller hun ofte, tisser på seg og klarer ikke å skifte sengetøy etc uten at hun blir totalt utslitt.

Hun bor i egen leilighet, og har kun vaskehjelp hver 14. dag.
Jeg hjelper henne ofte, men frykter for eksempel brann, når jeg ikke er der.

Min mor har tydelig behov for mer hjelp, men jeg er usikker på hvor jeg skal henvende meg?Ta kontakt med kommunen

Hei,
det virker absolutt som om din mor har behov for mer hjelp. Det er viktig å se hvordan hun fungerer i hverdagen, både fysisk og psykisk. Det vil selvfølgelig være grunnleggende for hvilke tiltak som bør iverksettes.
Tiltak som kan motvirke ytterligere forverring av situasjonen.

Det er kommunal helse og omsorgstjeneste som har et ”sørge for”-ansvar her. I mange kommuner er det et servicetorg som kan hjelpe deg videre, og sørge for at du kommer til rette hjelpeinstans.

Det kan virke som om din mor kan ha behov for hjelp på mange plan, både rent praktisk, men også for eksempel fysioterapi eller få mer sosial kontakt ved for eksempel å bli kjørt regelmessig til et dagsenter el.

Brukere som har behov for koordinerte og langvarige tjenester fra helsetjenesten, har rett til å få utarbeidet en individuell plan. En individuell plan skal gi personer med nedsatt funksjonsevne, eller som har en sykdom som forverrer seg over tid, bedre oversikt over sitt totale tjenestetilbud.

Her kan det være snakk om støttekontakt, evt brukerstyrt personlig assistent, tilrettelegging i hjemmet, ergoterpi, hjemmesykepleie, fysioterapi. En koordinator skal sørge for at de enkelte faggruppene samarbeider.

Det er mye hjelp i hjemmet som kan tilbys.

Du skriver at du hjelper henne mye. Da kan det også være en mulighet for at du søker om omsorgslønn for noen av de timene du yter henne hjelp.

Lykke til!

Hilsen Bente

-
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.