Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Bente Skog

Sosionom og familieterapeut

Sosionom og familieterapeut med lang erfaring med MS. Hun har i flere år jobbet som sosionom på MS-Senteret Hakadal.

Opplyse om MS

Burde jeg opplyse om min helsetilstand allerede i søknaden?

Hei!
Jeg skal søke på en stilling i staten, i elektronisk søknadsprosses, dukket det opp et spørsmål vedr. om man har "krav om særskilt behandling for søkere med funksjons-/yrkeshemming?".
jeg blir usikker på om det er lurt eller ikke lurt å krysse av på JA her...

Jeg oppfyller sist pkt. i krav som sier at "søker som oppebærer hel eller gradert uførpensjon". Jeg lurer på hva en slik spesiell behandling av søknaden innebærer? Og hvorvidt det er lurt av meg å benytte denne eller ikke? Jeg, mener selv i allefall, at jeg en godt kvalifisert til stillingen jeg søker på (mange års rett erfaring, samt formell kompetanse). Staten skriver jo i alle utlysninger at det legges vekt på "et mangfold på arbeidsplassen og oppfordrer kvalifiserte kandidater til å søke, - uavhengig av bl.a. funksjonshemming". -men hva vil det egentlig si?
Og så er det jo alltids spørsmål om NÅR det er lurt å si noe om helse/diagnose. Jeg er mest komfortabel med å være åpen fra første stund(altså I søknaden), men er bekymret for om det vil ødelegge mine sjanser. Det er, som det vanligvis er, selvsagt en 100% stilling, og jeg vet ikke om jeg kan eller vil ha en så stor stilling.
Håper på raskt svar, på forhånd, tusen takk!

Ikke noe klart svar

Hei og takk for din henvendelse.

Som du skjønner så er det ikke gitt hva jeg kan råde deg til. Jeg er enig med deg i at ærlighet er sentralt, men dersom sykdommen ikke vil påvirke din utførelse av jobben, er det ikke nødvendig å si noe om din sykdom. (det fremgår dog at du er hel eller delvis uføretrygdet, så det vi jo bli spørsmål om det på intervjuet).

Dersom du vil ha behov for tilrettelegging i en 100% stilling, fordi du egentlig ikke makter mer enn 50% bør du si det ,i alle fall på jobbintervjuet.

Arbeidsgiver har vanligvis ikke direkte anledning til å spørre deg om sykdom på intervjuet, men når du er delvis uføretrygdet, så er det spørsmål, som du sikkert blir spurt om grunnen til.
Da vil også spørsmålet om behovet for tilrettelegging komme opp.

Om du krysser av for "krav om særskilt behandling", så skal du i teorien ha samme mulighet som andre søkere, som har samme kvalifikasjoner som deg. Det er viktig at du leser grundig hva de søker etter i utlysingsannonsen, tror jeg.

Inngangen til nye jobber med tilrettelegging kan dog være vanskelig, mens de som er i arbeidslivet har et godt vern.

Jeg vil nok i utgangspunktet anbefale deg å søke på en jobb med den stillingsprosenten du ønsker og kan klare. Da står du fullt ut inne for den andelen du søker på.

Lykke til,

Vennlig hilsen Bente

-
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.