Hopp til hovedinnholdet

Meditasjonens effekt

Jorunn Sandal håper at flere vil få opp øynene for meditasjonsgruppen. Bilde: Privat.

Hver onsdag kan medlemmer i Rogaland MS forening delta på gratis guidet meditasjon, både med fysisk oppmøte og digitalt via en lukket Facebook-gruppe. En av de som har deltatt hyppig, og som merker effekten er Jorunn Sandal. 

Meditasjon og mindfulness er en super stress-mestrings metode, som i tillegg til å redusere hverdagsstress kan lindre fysisk og psykisk smerte. Forskning viser at denne metoden forbedrer livskvaliteten hos kronisk syke, og kan hjelpe ved depresjon og angst. Mye av dette kan man blant annet lese om i Illustrert vitenskap, på forskning.no, og det finnes mange bøker, apper og guidede videoer på nett. 

Instruktør Elisabeth Ottestad har flere tiårs erfaring med meditasjon, både privat og som veileder og instruktør. Hun fikk MS-diagnosen i 2009 og føler at meditasjon har bidratt til god livskvalitet. Selv er hun plaget med fatigue, spasmer, kramper, nummenhet og svakhet i bein, varmeintoleranse og hjernetåke. Hennes erfaring er at meditasjon lindrer, og på spørsmål om hun vil si at meditasjon har gitt henne en bedre hverdag svarer hun: - Absolutt. En bivirkning av meditasjonspraksis er at en får større avstand til følelser. Det er derfor lettere å velge hva en skal gi energi til.

- Meditasjon gir meg mer ro, stressreduksjon og hjelper ved tanke-kjør. Fordi jeg har meditert siden diagnosen kan jeg ikke sammenligne symptomer før og etter meditasjon, men selv om jeg har opplevd en veldig svak progresjon i symptomer i løpet av disse årene, klarer jeg å håndtere disse kun med symptomlindrende medisin. Jeg vet jo ikke om dette hadde vært annerledes uten meditasjon, men jeg tror det. Sier Elisabeth Ottestad.

En som har deltatt hyppig i meditasjonsgruppen, og som merker effekt er Jorunn Sandal (60 år). Hun har vært medlem i Rogaland MS forening i en årrekke, og har levd med MS symptomer siden 1985. I 1992 fikk hun diagnosen, og har opplevd mange ulike MS symptomer.

På spørsmål om hennes erfaring med meditasjon svarer hun: - Eg starta på meditasjon kurs på 90 talet fordi eg var nyfiken. Eg erfarte at det var ein fin måte å koble av på , og at det var og ein fin metode til å behandle/kvitte seg med oppsamla unødvendige tankar.  Eg held fram med å meditere aleine i månge år. Når eg leste om tilbodet med guida gratis meditasjon i ms bladet basert på mindfulness, (som eg meinte var  litt «oppheipa»), valde eg å kaste gamle fordommar på båten og å prøve.

Et av de verste symptomene hun har på MS er ataksi. Ataksi gir forstyrrelser av muskelsamarbeidet i sammensatte bevegelser. Bevegelsene blir hakkete og rotete eller ukoordinerte. Personer med ataksi får problemer med nøyaktige bevegelser og beskriver seg ofte som ustøe, klønete eller at de skjelver. (kilde) Jorunn Sandal er sikker i sin sak, hun opplever positiv effekt på sin ataksi. Og merket bedring allerede etter første gangen hun deltok i meditasjonsgruppen i Det Lyse Atelier, guidet av Elisabeth Ottestad. - Eg får botox  innsprøyta i nakke musklane kvar tredje mnd på nevrologisk avd. for å redusere dette, med godt resultat. Då blir den mest aktive muskelen i nakken lamma i tre mnd. Den dagen eg var hos nevrologen for å få innsprøyta ny botox sist viste eg fram hendene mine for å demonstrera at  eg hadde mindre ataksi denne  gongen samanlikna med førre gong eg var der. Då sa han at det er klart at det hjalp å «være til stades i eigen kropp her og no»! og det er det mindfulness hevdar..  Assistentane mine merkar at eg har  mindre ataksi etter at eg har meditert og handtera stress betre.

Jorunn håper at flere skal få øynene opp for denne type meditasjon. Og selv om det ikke skulle passer å møte opp fysisk, så er det mulig å delta via livesendinger i en lukket Facebook-gruppe, der Elisabeth guider, og blant annet Jorunn deltar.

Hver onsdag i Det Lyse Atelier, Strandgata 7 2 etg i Sandnes. Meditasjonen starter opp kl.: 18:00. Dørene lukkes kl.: 17:55. 

Ønsker du å delta digitalt? Søk opp gruppen på Facebook: 
Meditasjon med Elisabeth Ottestad. 

Ønsker du mer informasjon kan du ta kontakt med Elisabeth på telefon 913 21 073,

Meditasjonen er støttet av Stiftelsen Dam

Grasrotandelen

Støtt lokal foreningen gjennom Grasrotandelen:
Foretaksnr: 993 960 268

Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra Flax og Extra. Har du for eksempel spilt for 100 kroner på Lotto gir Norsk Tipping fem kroner, som går direkte til den mottakeren du selv har knyttet til deg.

Hva skjer?

17.30-20.30 23. mai 2023
12.00-16.00 10. juni 2023
14.00-20.00 18. juni 2023
9.50-17.00 26. august 2023
Personvern Logg inn for webredaktører

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.