Hopp til hovedinnholdet

Ringerike MS-forenings historie

Ringerike MS-forening har en over 40 år lang historie.Den ble stiftet 3.desember 1968 av lege Thor Leif Friestad. Han var foreningens leder i 20 år.

Øvrige styremedlemmer var Daoud Kandela, Joan Sørensen, Berit Kolltveit, Ingebjørg Roll Mathiesen og Sigurd Simensen.Hovedformålet til foreningen var å registrere MS-rammede i Ringerike og omegn, kontakte dem og forsøke å lette tilværelsen for dem både praktisk og via behandling.

Foreningen skaffet penger og kjøpte inn utstyr og hjelpemidler til dem som trengte det. Det fantes ikke stønader av noe slag på60-70 tallet, ei heller hjelpemidler til låns (slik det er nå med Hjelpemiddelsentralen). Foreningen skaffet telefon, rullestol, tørrklosett, t.v. heiseapparater, vaskemaskiner, trim og hobbyutstyr, møbler, frysebokser og støvsugere, samt at den ga økonomisk støtte til helsereiser og medisinsk behandling som Rikstrygdeverket ikke refunderte. Den ga og bidrag til opphold på rekreasjonshjem.I 1968 var det omkring 30 registrerte MS-rammede i Ringeriksdistriktet. 

MS-sykdommen var lite kjent og påaktet. Den ble kalt "de glemtes sykdom", og verken Helserådet eller sosialetaten hadde noen oversikt over hvor mange MS-rammede det var i omegn. Derfor gikk foreningen ut i pressen og ba MS-syke melde seg, samtidig som det ble undersøkt hos distriktets leger. Det ble meldt inn både MS-rammede, CP-rammede og andre med nevrologiske lidelser.

Fra å være nærmest en veldedighetsforening med hovedmål å bringe MS-pasienter fram i lyset og vesentlig hjelpe til med å skaffe div.hjelpemidler og økonomisk støtte til dem som trengte det, samt skape et sosialt fellesskap, er den i de siste 10-15 årene blitt mer en interesseforening med fokus på ulike aspekter ved sykdommen, hvordan takle dem, større interesse for forskning på årsakene til sykdommen og behandlingsmuligheter. Men, - sosialt fellesskap er og svært viktig i dagens foreningsarbeid.

Tidligere snakket man om MS -pasienter, - i dag sier vi MS-rammede, for å få fram mulighetene i stedet for å sykeliggjøre situasjonen.I dag teller foreningen ca 150 medlemmer (både MS -rammede og støttemedlemmer). Vi har ca 1 møte i måneden, vekselsvis temamøter og hyggemøter. Grillaften og julebord hører og med. Dessuten arrangerer vi årlige turer, og vi har flere ganger vært både i Danmark og i Kiel, også hatt dagsturer innenlands.2 ganger har foreningen vært på sydenferie, sist i 2004.Vi driver og likemannsarbeid, der frivillige kommer sammen og over en kopp kaffe samtaler om felles problemer/muligheter og ellers det de måtte ønske.Møtene og tilstelningene blir stort sett kunngjort i brev til medlemmene, men hvis du ønsker å delta på et møte/arrangement, er det bare å ta kontakt med noen i styret. 

Årsmøte 2018

Det blir avholdt Årsmøte onsdag 14 mars, 2018 på Tonys i Hønegaten, Hønefoss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.