Hopp til hovedinnholdet

En annerledes sommeravslutning;

Sommeravslutningen i år var spesiell – tur langs Akerselva.

Søndag 25. juni hadde Hadeland MS forening en litt annerledes sommeravslutning. 

Det var bestemt at denne gang skulle vi gjøre noe litt utenom den vanlige sommeravslutningen, vi skulle gå langs Akerselva fra Kjelsås til Oslo S.  Flere av foreningens medlemmer ble fenget av dette og vi var en fin gjeng som møttes på Kjelsås denne søndags formiddagen.  Noen hadde med seg familie, dette satt en ekstra spiss på turen, at vi kunne gå samlet, med og uten underliggende diagnose, at familien fikk oppleve samholdet og at vi kunne gjøre ting samlet, til glede for alle sammen. 

Medlemmer møtte både med staver og stoler, og turen ble både spennende og hyggelig.  En av våre medlemmer, som måtte benytte stol, husker spesielt godt enkelte hendelser og episoder underveis, har det blitt fortalt oss i ettertid.  Alt skulle være så tilrettelagt for alt og alle, men dårlig merking, mange stier på kryss og tvers, som folk hadde tråkket opp, gjorde deler av turen spennende for flere.

For oss som var med, nevnes bare «bratt bakke» og sementrør som var leit å forsere, dette skapte latter, hyling og felles dytting for å komme på rett spor igjen.  Utfordringene var, om ikke så mange, så    lærte de oss å bli resultatorienterte og sammen ta utfordringer, noe vi skryter av at vi i fellesskap mestret.

Vandrer du langs Themsen eller Seinen, går du langs en elv der elvebredden er murt opp og omgjort til en asfalt elv.   Det oppleves lite langs Akerselva. Et grønt belte langs elva gir mye fuglesang, og historien forteller det antas at mer enn 100 fuglearter finner vegen til Akerselva.  Rent vann og variert vegetasjon med løvtrær skaper et eldorado som få andre hovedsteder kan vise til.  Andemor som var ute med alle sine små var et koselig bilde som feter seg på minneskalaen.

Turen gikk i moderat tempo, mye historikk ble tatt inn, gamle fabrikker og moderne kontorbygg lå til tider side om side, vel forrent. Vannvokterboliger, De norske spritfabrikker, Bjølsen Valsemølle, direktørboliger fra 1865-1902, Lilleborg fabrikker. Monument av Betzy Kjelsberg, fosser og bruer i flertall, var blant severdighetene vi fikk med oss på vandringen, samt Vøyens Bomullsspinneri og Hønse-Lovisas hus, en rødmalt liten stue like ved Beierbrua, var en av de få stuene vi møtte langs elva, Hønse Lovisa kun en karakter fra Oskar Braatens stykke «Ungen» ensom står den blant Akerselvas mektige fabrikker, den rødmalte stua har vært sagmesterbolig og er i dag kulturkafe’ med utstillinger, barneverksted, foredrag og salg av norsk tradisjonskost.

På tomta til seilduksfabrikken ligger et lite bindings hus nede ved elva. Der startet Aker mek. Verksted i 1841, etter hvert flyttet virksomheten til Pipervika og ble hetende Akers mekaniske verft og i 1985 ble det bygget om til dagens Aker brygge. På Nedre Grünerløkka ligger Nedre Foss, fra gammelt av gikk båtene helt opp hit. I dag er det bare fisken som tar sjøveien til Nedre Foss. Her er det spor etter det som kanskje er landets eldste mølledrift. Munkene fra Hovedøya hadde mølle her, som senere ble overtatt av Kongen ved reformasjonen i 1537 og deretter gikk under navnet Kongens Mølle.

Dette var bare litt av historien vi fikk med oss langs elva.  Bjørvika nærmet seg og dermed også målet vårt. På 1800 og 1900 tallet lå Norges største skipsverft, Nylands verksted, i Bjørvika.  I dg går stafettpinnen videre til den nye Operaen.  Med Operaen ble det for alvor åpnet et nytt kapittel i historien om Akerselva, kulturelva Akerselva.

Dagen ble avsluttet på «Egon» på Oslo S, både store og små mager lengtet etter mat, ben og armer lengtet etter litt hvile.  Vi fikk servert et godt måltid og fornøyde etter måltidet og fulle av opplevelser, var togturen hjem til Hadeland, nesten for kort til å memorere og skravla gikk for fullt hele vegen hjem.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.