Hopp til hovedinnholdet

Trå til for MS (multippel sklerose)

Rogaland MS forening tar et ekstra tak for å fremme forskning på progresiv MS og er en av hovedsponsorene under sykkelrittet.

Vi i Rogaland er også så heldig å ha en rytter og medlem som sykler for MS saken. Ektefellen til Arne Kjærland har MS. «Jeg sykler for henne og for alle med MS» sier Arne.

Da styret i Rogaland MS forening fikk høre at medlem Arne Kjærland skulle delta i rittet «Trå til for MS 2016» valgte foreningen å gi kr. 65000,- til forskning på progresiv MS.

Ca. 80% av alle med MS har eller vil få denne varianten av MS og for disse finnes det ingen medisiner som bremser utviklingen av sykdommen.

MS-forbundet i Norge fyller i år 50 år, og satser friskt og sprekt i prosjektet «Trå til for MS 2016». Prosjektet er et sykkeleventyr som har som formål å øke kjennskapen til MS og samle inn penger til forskning på sykdommen. Sykkeleventyret varer fra 22. juni til 26. juni, med kickoff på Gardermoen 21. juni.

Bjørn Dæhlie skal være inspirator og vil motivere syklistene til innsats under kickoffet. Han har også tidligere bidratt til å støtte MS-saken, da hans mor, Bjørg Dæhlie, har progressiv MS.

Kontonummer til innsamlingen 7038.09.25778

Vipps: søk opp Trå til for MS 2016. Skriv eventuelt navn på rytter i meldingsfeltet.

Her er ruten:

Opp på Mont Ventoux

Det er ingen vanlig «søndagstur» deltakerne skal gjennom, og våren har gått med til regelmessig trening for alle deltakerne. Totalt er det 25 ryttere som skal være med å sykle, noen har MS, mens andre er med for å støtte saken. Det er opprettet treningsgrupper som har fordelt seg på to team: Team Oslo og Team Vest. Her har lokale lagkapteiner stått for treningsopplegg.

Det blir sykling i Provence i fire dager, og Mont Ventoux skal beseires via strekningen fra Bédoin. Dette er en del av den klassiske etappen som Tour de France-rytterne skal bestige 14. juli. Etappe 12 i TdF. Toppen ligger på 1912 meter og stigningen er noen steder på hele 12 prosent. Så denne etappen blir en skikkelig utfordring for våre deltakere.

Målet er å bidra til forskning for progressiv MS

MS-forbundet vil gjennom aksjonen «Trå til for MS» støtte det internasjonale samarbeidet rundt forskning på progressiv MS, The International Progressive MS Alliance, som ble startet etter initiativ fra det internasjonale MS-forbundet, MSIF. Per i dag finnes det ingen behandlingstilbud med bremsemedisiner for personer med progressiv MS.

Tanken bak arrangementet er at den enkelte rytter skaffer sponsormidler fra lokale bedrifter, og selger gavebrev til privatpersoner for minst 3 000 kr som skal gå til forskningsprosjektet. MS- forbundet har i år samlet inn 250.000 kr, og ca. 140.000 kr er kommet gjennom aksjonen «Trå til for MS».

-Vi bidro i 2015 med 500.000 kroner og har som mål å samle inn ytterligere 500.000 i år, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

-Flere forskningsprosjekter er allerede i gang for å finne en bremsemedisin, og nye store prosjekter skal lanseres i løpet av året. Nå gjelder det å skaffe midler slik at denne viktige forskningen kan fortsette, sier hun.

Noen korte fakta om multippel sklerose (MS):

• MS er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og

ryggmargen.

• MS kan forårsake forskjellige grader av uførhet. Noen får symptomer bare én gang, så går

symptomene tilbake. Andre blir sterkt handikappede.

• MS rammer hvert år mellom 350 og 400 personer i Norge. I dag lever om lag 11.000 mennesker i

Norge med MS. Norge er et av de land i verden som har flest MS-rammede sett i forhold til

folketallet.

• Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og

bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.

• MS er over dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn.

• MS er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.

• MS-gåten er ikke løst. Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen. Antagelig spiller både

genetisk disposisjon og miljø inn.

• MS kan i dag ikke helbredes, men bremses og lindres.

(Kilde: MS-forbundet)

Grasrotandelen

Støtt lokal foreningen gjennom Grasrotandelen:
Foretaksnr: 993 960 268

Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra Flax og Extra. Har du for eksempel spilt for 100 kroner på Lotto gir Norsk Tipping fem kroner, som går direkte til den mottakeren du selv har knyttet til deg.

MS-forbundet setter fokus på progressiv MS

Vær med og gi din støtte.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.