Hopp til hovedinnholdet

Forskningsprosjekt ridefysioterapi

Ridefysioterapi – Gange og balanse

Forskningsprosjekt som et ledd i mastergradsutdanning i klinisk nevrologisk fysioterapi

Terapiridning er en metode innen fysioterapien der fysioterapeuten bruker hestens bevegelser som grunnlag i behandlingen. Under ridningen overføres hestens rytmiske bevegelser til rytteren. Bevegelsene er spesielt gunstige for å trene opp balanse, styrke muskulatur, fremme symmetrisk muskelarbeid og koordinasjon. Ridestillingen og hestens bevegelser kan løse opp spenninger og spasmer i muskulatur. Som holdningskorrigerende tiltak kan terapiridning være suverent og det trener samtidig konsentrasjonsevnen.

Flere studier har vist god effekt av ridefysioterapi for flere ulike grupper og blant annet har man funnet god effekt av ridefysioterapi på balanse og gangfunksjon hos personer med MS.

Som et ledd i min mastergradsutdanning skal jeg gjøre et forskningsprosjekt. Som fysioterapeut synes jeg det er viktig å kunne bistå mine pasienter i å finne gode fritidsaktiviteter og treningsmuligheter som oppleves som meningsfullt, virkningsfullt og motiverende, til å supplere behandlingen hos fysioterapeut. Samtidig er det viktig å forstå hvorfor tiltakene virker som de gjør.

Forskningsprosjektet mitt har som mål å studere effekten av ridefysioterapi på balanse og gangfunksjon hos personer med MS, og forsøke å se på hvilken del av balansen som endres og når.

Jeg søker personer som kan tenke seg å prøve ridefysioterapi, og som er villige til å stille opp til testing for å forsøke å måle eventuell effekt. Du må ha litt utfordring med balanse eller gangfunksjon, men ikke være avhengig av rullestol i det daglige.

Ridefysioterapien vil foregå 2 ganger per uke i 6 uker. Man vil testes 6 ganger ila. 2 uker før oppstart, 1 gang per uke ila treningsperioden (bortsett fra første uke), og 5 ganger etter treningsperioden. Man testes mange ganger for å se at svarene fra testene ikke er tilfeldige, men måler faktiske endringer. Hver ridetime vil vare ca. 45-60 minutter. Hver testing vil vare ca. 45 min. Testing og ridning vil foregå ved Tromsø Rideskole. Ridningen ledes av spesialutdannet fysioterapeut Cecilie Aronsen Hæstad, testingen utføres av fysioterapeut og forsker Beate Tråsdahl.

Det avkreves ikke egenandel ved ridefysioterapi, men man må leie hest av Tromsø rideskole (200,- per time). Hvis du kjenner noen som kan være med å assistere deg og leie hesten, vil de bli gitt opplæring (hvem som helst kan lære dette på 10 min, og det er ikke sikkert du trenger leier til alle timene). Hvis ikke kan du leie personell av Tromsø Rideskole (150,- per time). De totale utgiftene for behandlingen vil derfor komme på mellom 2400-4200,- (dekkes ikke av frikort 2). Gjennom deltagelse i forskningsprosjektet dekkes 2000,- per deltager.

Husk! Ridefysioterapi fungerer! Med din hjelp kan vi finne ut mer om hvordan og hvorfor!

Hvis dette høres interessant ut for deg, ta kontakt med Fysioterapeut Beate Tråsdahl for en uforpliktende prat.

Mail: trasdahl.fysioterapi@gmail.com

Tlf: 906 84 234

Hva skjer?

GULLKORN

Innerst inne
i alle voksne mennesker
sitter et lite barn
som skal begynne
på skolen i august.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.