Hopp til hovedinnholdet

100.000 skritt mot MS

Liv Maren bruker naturen til å stresse ned. (Foto: Privat)

I år er det ti år siden Liv Maren Mæhre Vold (35) fikk diagnosen MS. Det markeres med å gå syv mil i fjellet langs Tylldals fiskevei i Østerdalen.

I disse dager er hun er godt i gang med å forberede seg til den store utfordringen – syv mil på fjellet, helt alene. Gjennom vinteren har hun hatt fokus på innendørs styrketrening, men nå som snøen forsvinner fra fjellene, trener hun mye i bratte bakker med tung sekk. 

Liv Maren fikk diagnosen MS for ti år siden. Da fikk hun beskjed om at innen ti år så var i snitt halvparten gått over til progressiv MS, og hun måtte regne med å være både ufør og kanskje sitte i rullestol.

- Jeg vil gi langfingeren til MS og spådommene jeg fikk sammen med diagnosen. Jeg vil bevise at statistikken tar feil.

 Det skal ikke stå på stå-på-vilje. Hun har i perioder hatt mye plager, og var over lengre tid avhengig av å måtte bruke stokk. Men Liv Maren nektet å la det stoppe henne.

- Løsningen ble å gå. Når du innser at du har problemer med å gå, blir det plutselig veldig gøy å prøve å gå, smiler hun.

- Jeg går og går og går. Det er stort sett det jeg gjør fra snøen går på våren, til den legger seg om høsten. Det blir stadig lengre turer som utfordrer meg mer og mer, og jeg kjenner jo at jeg blir sterkere og mer utholdende.

        

Stor naturglede

Liv Maren er mer eller mindre vokst opp på fjellet, og fiske er en stor hobby. I fjor valgte hun å flytte til Tylldalen i Tynset, uten å kjenne noen. Hovedgrunnen var å slippe unna byens kjas og mas, og å komme nærmere naturen og stillheten.

- Nå kan jeg bare gå ut av døra, og være godt innpå fjellet på ti minutter. Det er helt fantastisk. Det å gå på fjellet er godt for både kropp og sjel, og det er min største hobby.

Da Liv Maren flyttet til Tylldalen, tok hun med seg firmaet sitt. Her har hun frihet til å ta hensyn til kropp og dagsform når hun jobber. Ved langvarig stress blir hun sliten. Nå bruker hun naturen til å stresse ned. Her finner hun roen og opplever mestring.

- Jeg prioriterer friluftslivet over andre ting, fordi jeg ser hva jeg får igjen for det. Fatiguen er ikke noe i nærheten av det den en gang var. Tempoet her er roligere, og det er rolige omgivelser rundt meg.

    

Samler inn penger til unge med MS

Ut fra naturgleden kom ideen om å gå Tylldals fiskevei. Det er en gammel ferdselsvei fra 1400-tallet, som ble oppdaget av en fredløs tylldøl. Han returnerte til bygda, og fortalte at det var så mye fisk at han kunne gå tørrskodd over elva. Veien ble så brukt som ferdselsåre da tylldølene skulle østover på fiske de neste fire hundre årene. Stien går over fjellene fra Tylldalen i Tynset til Tufsingdalen i Os kommune, en strekning på sju mil. Liv Maren regner med å bruke en uke på turen, og om værgudene er med, går starten St. Hans-aften.

Hun skal gå alene, og bære med seg telt og annet utstyr på ryggen. Fiskestanga er med i sekken, og hun satser på å i stor grad være selvforsynt.

Målet med turen er å samle inn penger til MS-saken. På facebooksiden «100.000 skritt mot MS» kan man følge forberedelsene. Her er det også mulig å donere et valgfritt beløp mens Liv Maren er på vei over fjellet. Målet er én krone pr. meter hun går, altså 70.000 kroner. Pengene er øremerket unge med MS. Hun håper også at hun kan inspirere og motivere andre med MS til å hjelpe seg selv gjennom fysisk aktivitet og opplevelsen av naturglede.

For henne ble MS-forbundets ungutvalg redningen da diagnosen var et faktum.

- Ungutvalget var motvekten til det skremmende førsteinntrykket jeg fikk sammen med diagnosen. De fikk meg til å føle at det er så mye mer med MS og livet, og så er det en fantastisk gjeng.

Liv Maren har selv vært ungkontakt i Lillehammer i mange år. Hun er overbevist om at ungarbeidet blir viktigere og viktigere i tiden som kommer.

- Arbeidet for unge med MS er min hjertesak selv om jeg ikke er ungkontakt akkurat nå. Folk får diagnosen tidligere, og vi blir bare flere og flere unge med MS. Det gjør jobben til ungutvalget enda viktigere.

- Målet mitt er selvfølgelig ikke at alle skal gjennomføre samme type tur som meg, og det er også mange som er i stand til å gå mye lenger enn det jeg gjør. Dette er en skikkelig styrkeprøve for meg, ikke minst mentalt. Folk må gjøre det de klarer, på det nivået de klarer. Men jeg håper å inspirere andre til å utfordre seg selv på små eller store ting. Ha tro på at du kan klare det du tror du ikke klarer!

Følg med på Facebook

Følg Liv Maren og turen hennes på facebooksiden "100.000 skritt mot MS". Her kan du lese mer om forberedelsene, gjennomføringen og hvordan du kan bidra.

Til facebooksiden

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.