Hopp til hovedinnholdet

140 deltakere på åpen konferanse

I forbindelse med landsmøte, inviterte MS-forbundet til åpen konferanse på Gardermoen, fredag 4. november. Viktige tema ble belyst: mestringsstrategier, prinsipper for forebyggende behandling og status for forskningsprosjektet om HSCT ved MS.

 

Hva gjør vi med det vi ikke kan gjøre noe med?

Overlege Eirik Fismen, Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter AS, holdt hovedinnlegget på konferansen. "Hva gjør vi med det vi ikke kan gjøre noe med?" var tittelen på et foredrag som viste hvordan kognitiv tanketerapi kan bety mye for en persons innstilling mot og opplevelse av livet med utfordringer og kronisk sykdom.

-Kognitiv terapi handler om å vurdere og tolke tanker hensiktsmessig, ikke nødvendigvis positivt. Vi må kvitte oss med våre dårlige tanker. Negative tanker er den beste gjødselen for angst og depresjon. Det må vi gjøre noe med, sa Fishmen under foredraget. Han siterte også den kjente filosofen Epiktet: "Det er aldri situasjonen som skaper følelsen, det er hva du tenker som skaper følelsen."

Eirik Fismen (Foto: Gudrun Østhassel)

      

Gledeskurs

Eirik Fishmen fikk i gang lattermusklene til deltakerne på konferansen. Med korte videosnutter, gode bilder og dikt illustrerte han budskapet sitt godt og holdt oppmerksomheten til forsamlingen fra start til slutt.

Det var likevel ingen letthet over Fismens budskap. Han anerkjente at for mennesker som lever med kronisk sykdom, vil smerte og sorg være en reell del av deres liv. -Smerten og gleden må leve i en symbiose. Uten smerte kan vi ikke få full utnyttelse av gleden. Det gjelder bare å ikke bli varslet hele tiden. Alle burde gått på et gledeskurs, sa han under foredraget.

        

Nye mål for MS-behandling

Øivind Torkildsen, nevrolog ved Nasjonal kompetansetjeneste, opplyste forsamlingen om at det har skjedd en endring i behandlingen av MS-pasienter.

-Før var målet at vi skulle bremse sykdommen, men nå skal vi stoppe sykdommen. Jeg mener vi også burde klare å bedre funksjonen hos personer med MS, sa Torkildsen i sitt foredrag.

Konklusjonen hans var klar: induksjonsbehandling er det beste for unge pasienter med aktive MS-sykdommer.

 

Samarbeid med Sverige, Danmark og Nederland

-Behandlingen som tilbys personer med MS har blitt bedre, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Målet er NEDA, det betyr ikke tegn til sykdomsaktivitet. Slik åpnet Lars Bø, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste, sitt foredrag som siste taler ut på den åpne konferansen.

Han informerte om stamcellestudien som er planlagt på Haukeland universitetssjukehus. Han leder en gruppe som har sendt inn søknad til forskningsrådet for å få finansiert studien.

-Vi vil finne ut om stamcellebehandling er et alternativ til Lemtrada. Derfor vil kriteriene for å få stamcellebehandling i studien være de samme som det er for å få Lemtrada, altså ikke så strenge som dagens kriterier.

Han opplyste om at fagmiljøer i Sverige, Danmark og Nederland også hadde vist interesse for studien og gitt positiv tilbakemelding for at de vil delta. -Dette er oppløftende, da vi trenger flere pasienter enn det som er i Norge for å få store nok tall, sa Bø.

-En eventuell forskjell i effekt mellom stamcellebehandling og Lemtrada er interessant. Hvis forskjellene er store, er det veldig viktig at vi får endret retningslinjene for MS-behandling i Norge, avsluttet han

  

Øivind Torkildsen og Lars Bø fra Nasjonal kompetansetjeneste for MS holdt begge foredrag på konferansen. (Foto: Gudrun Østhassel)

    

Tilbudet på MS-senteret - for hvem?

Psykolog Kari Frank holdt et innlegg hvor hun informerte om tilbudet på MS-senteret.

MS-Senteret Hakadal har ansatt en ny leder som var tilstede på konferansen. John Kenneth Nyhus kommer fra Avinor hvor han har jobbet med HMS og kvalitet i 10 år. Han har i tillegg lang arbeidserfaring fra Forsvaret.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.