Hopp til hovedinnholdet

Advarer mot alvorlig bivirkning

Trygve Holmøy oppfordrer pasienter som skal behandles med Lemtrada til å unngå mat som ofte inneholder listeriabakterien i ukene før og etter behandlingen. (Foto: Olav Førde)

Overlege og professor ved Ahus/Universitetet i Oslo Trygve Holmøy opplyser om at de har hatt et tilfelle med listeriose på Ahus. -Dette er sannsynligvis en relativt sjelden, men alvorlig bivirkning. Den kan forebygges og behandles, derfor er det viktig å opplyse om den, sier han

Trygve Holmøy forteller om en pasient som fikk symptomer på blodforgiftning med høy feber og dårlig allmenntilstand dagen etter siste infusjon med Lemtrada. Pasienten kom raskt til sykehus og ble helt frisk med antibiotika.

   

16 tilfeller knyttet til MS

Inntil mars 2017 var det rapportert 21 tilfeller av denne bivirkningen ved alemtuzumab, som er virkestoffet i Lemtrada. I 16 av disse tilfellene var Lemtrada brukt for å behandle MS, med de samme dosene som brukes i Norge i dag. Minst ett tilfelle førte til døden.

Ett annet tilfelle med dødelig utgang er også nylig rapportert til WHO, men det er ikke opplyst om denne pasienten ble behandlet for MS eller noe annet. De fleste pasientene, men ikke alle, har blitt helt friske, opplyser Holmøy.

                  

Kan forebygges og behandles 

Bivirkningen er en infeksjon som heter listeriose. Infeksjonen skyldes bakterien Listeria monocytogenes. Listeria-bakterien finnes fortrinnsvis i rått/halvrått kjøtt og fisk (inkludert spekemat), samt oster laget av upasteurisert melk. Listeria gir vanligvis ikke alvorlig sykdom, men med to unntak:

  

1) Personer som har redusert immunforsvar - kan gi blodforgiftning og hjernebetennelse/hjernehinnebetennelse.

2) Ved graviditet - kan gi fosterskade og spontanabort.

         

- Det ser ut til at listeriose ved Lemtradabehandling av MS gjerne kommer de første dagene eller ukene etter behandlingen. Det er ikke rapportert om listeriose lenger tid enn en måned etter siste infusjon. Dette skyldes sannsynligvis at immunforsvaret er svekkes forbigående etter behandling med Lemtrada. Symptomene på listeriose er feber, sykdomsfølelse med uttalt slapphet og hodepine. Diagnosen stilles ved å påvise bakterien i blodet, og rask behandling med antibiotika er viktig, sier Holmøy

            

Burde endre produktomtalen

Listerisoe kan forebygges ved å unngå mat som ofte inneholder listeriabakterien. Holmøy anbefaler at man bør følge de vanlige rådene som gis til gravide.

Sanofi Genzyme og legemiddelmyndighetene har sommeren 2016 endret produktomtalen, slik at pasienter som behandles med Lemtrada oppfordres til å unngå slik mat en måned etter behandlingen.

- Jeg mener at pasienter som skal behandles med Lemtrada også bør unngå slik mat de siste ukene før behandlingen, sier Trygve Holmøy.

        

Anne Lise Hestvik, medisinsk rådgiver i Sanofi Genzyme, opplyser om at frem til nå er over 13 000 personer med MS er behandlet med Lemtrada på verdensbasis.

- Sanofi Genzyme setter pasientsikkerhet først, og sikkerhetsprofilen til Lemtrada overvåkes kontinuerlig gjennom løpende rapportering av alle bivirkninger til norske og europeiske legemiddelmyndigheter. Legemidler som har en modulerende effekt på immunsystemet, slik som Lemtrada, kan knyttes til økt risiko for opportunistiske infeksjoner. I juni 2016 ble det derfor gjort en oppdatering av Lemtradas produktomtale for å inkludere listeriose.

- Vi har robuste systemer på plass som sikrer rask oppfølging av ny sikkerhetsinformasjon. Eventuelle endringer i sikkerhetsprofilen for våre legemidler kommuniseres løpende til legemiddelmyndighetene, som på dette grunnlaget vurderer eventuelle endringer i produktomtalen. Dette er i samsvar med gjeldende regelverk, sier Hestvik.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.