Hopp til hovedinnholdet

Både MS-forbundet og fagmiljøet sjokkert over vedtaket fra Beslutningsforum

Mandagens avgjørelse fra Beslutningsforum som gjelder klinisk behandling av MS, rystet både MS-forbundet og fagmiljøet.

Forumet besluttet både at Ocrevus ikke blir innført som behandling. men man skal fortsette bruken av off label behandling med rituksimab. De besluttet også at nye pasienter ikke skal gis tilgang til medisinene Tysabri og Gilenya. 

Gode resultat i andre land

MS-forbundet mener at Ocrevus må tas i bruk av norske MS-pasienter, da den har godkjent indikasjon for MS. Ocrevus er tatt i bruk i svært mange land med gode resultater for pasientene.

-          Svært mange MS-pasienter er unge og vil benytte MS-medisin i mange år. Derfor er det ekstra viktig med meget god pasientsikkerhet og de beste medisinene. MS-forbundet mener at også norske pasienter må få tilgang til Ocrevus, sier en opprørt generalsekretær i MS-forbundet Mona Enstad.

Samtidig stiller hun seg undrende til at nye pasienter ikke gis tilgang til Tysabri og Gilenya.

-          Dette kom meget overraskende både på MS-forbundet og fagmiljøet. Etter det vi erfarer er ikke MS-nevrologene rådført i forhold til denne beslutningen, forklarer Enstad. Hun tror dette vil føre til begrensninger i mulighetene for pasienttilpasset medisin.

Off label behandling med rituksimab er tatt i bruk i stadig større grad i Norge ut fra erfaringer man har fra Sverige. Det er grunn til å tro at ingen ny medisin kan oppnå god nok kostnadseffektivitet i sammenligning med rituksimab. 

Overrasket

Professor og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for Multippel Sklerose, Øivind Fredvik Grytten Torkildsen, er veldig overrasket over avgjørelsen i Beslutningsforum.

-          Jeg hadde forventet at ocrelizumab skulle bli godkjent. Vi har planlagt og fått midler til en klinisk studie for å sammenlikne effekten av ocrelizumab mot rituximab. Jeg antar at vi vil få mulighet til å gi ocrelizumab i studiesammenheng, men dette må vi nok forhøre oss nærmere om, forteller Torkildsen.

Torkildsen stiller også et stort spørsmålstegn ved at Gilenya og Tysabri ikke skal gis til nye pasienter etter 1. desember.

-          Dette er en ganske dramatisk endring, ettersom dette hos noen pasienter vil være den absolutt beste behandlingen. Vi holder på å forhøre oss om dette skal tolkes som et absolutt forbud eller om vi fortsatt skal ha mulighet til å starte denne behandlingen hos pasienter der vi mener at dette er beste alternativ, sier Torkildsen.

Du kan lese mer om beslutningen her

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.