Hopp til hovedinnholdet

Bare bok gjør ingen klok

(Illustrasjonsbilde)

Gjennom prosjektet "Bare bok gjør ingen klok" vil MS-forbundet legge grunnlag for et bedre helsetilbud til personer med MS. Prosjektet skal gjennomføres i 2018.

Våren 2017 gjennomførte MS-forbundet en undersøkelse blant sine medlemmer. Resultatene viser at det er store mangler i helsetilbudet til MS-pasienter. Det avdekkes store geografiske forskjeller både i behandling, oppfølging og rehabiliteringstilbudet til personer med MS. 42 % oppgir at de i ulik grad er misfornøyd med oppfølging hos nevrolog og MS-sykepleier.

Generalsekretær Mona Enstad opplyser om at MS-forbundet lenge har ment at forholdene for MS-pasienter i Norge må forbedres. Medlemsundersøkelsen støtter helt klart opp om dette. 

- Et av de tiltakene vi vil iverksette er å besøke 20 nevrologiske poliklinikker over hele landet. Vi ønsker å komme i dialog med MS-sykepleiere og nevrologer om hvordan MS-forbundet kan bidra til at helsetilbudet til personer med MS blir bedre, opplyser Mona Enstad. 

Besøkene skal planlegges i tett dialog med de aktuelle lokalforeningene.

              

Mål: bedre helsetilbud

Prosjektet "Bare bok gjør ingen klok" har som mål å styrke kontakten mellom lokalforeningene i MS-forbundet og de nevrologiske avdelingene, slik at de tillitsvalgte kan være kunnskapsrike likemenn for personer med MS og deres pårørende. 

Prosjektet skal også øke graden av brukermedvirkning i helsetjenesten, slik at personer med MS skal føle seg sett, hørt og verdsatt i møte med helsevesenet.

- Gjennom prosjektet skal vi kartlegge hvordan MS-forbundet og våre tillitsvalgte kan bidra til å bedre kontakten med de nevrologiske avdelingene. Det er viktig at MS-pasientene får delta som kloke og aktive pasienter i sin egen behandling, forteller Enstad. Hun håper prosjektet kan bidra til at rutiner og tilbud ved de nevrologiske avdelingen blir mer likt over hele landet. 

Enstad tror at pasientens nærmeste pårørende også vil nyte godt av den kunnskap som kommer ut av prosjektet.

- Vi kan bidra til at ektefelle og barn blir sett, og at de også får kunnskap om MS, slik at de er forberedt på den nye situasjonen som er oppstått i familien, og kan dermed bli bedre rustet til å takle hverdagene framover.

                   

Telemark først ut

I september ble første pilotbesøk gjennomført på Telemark sykehus. Her deltok prosjektgruppen, representanter fra lokalforeningen og flere fagpersoner fra sykehuset som er involverte i MS-behandlingen. 

- Vi ble godt mottatt på sykehuset i Telemark og jeg tror alle parter opplevde møtet som fruktbart. Nå skal vi bearbeide og evaluere dette besøket, før gjennomfører resten av besøkene i løpet av 2018, forteller Enstad.

Prosjektgruppen består av Mona Enstad og Eva Høili fra administrasjonen, og Lise Johnsen og Nina-Karin Laakso Søreng fra MS-forbundets styre. MS-sykepleier Sandra Lundemo har bidratt med innspill til prosjektet.

               

Støtte fra ExtraStiftelsen

ExtraStiftelsen fordeler 6,4 % av Norsk Tippings overskudd til frivillige helseprosjekter over hele landet, med to tildelinger i året. Fredag 15. desember fordelte stiftelsen prosjektstøtte til hele 140 ulike prosjektet. Prosjektet "Bare bok gjør ingen klok" fikk støtte gjennom denne tildelingen. 

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.