Hopp til hovedinnholdet

Døde etter HSCT i Moskva

Professor lars Bø vil ikke anbefale pasienter som ikke oppfyller de norske kriteriene, å reise utenlands for å ta stamcelletransplantasjon. (Foto: Helse Bergen)

En 45 år gammel amerikansk kvinne med MS er død etter stamcelletransplantasjon i Moskva. Inntil 80 norske MS-pasienter vil ta denne behandlingen i Moskva i år.

Kvinnen døde på Pirogov-sykehuset etter en allergisk reaksjon på cellegiftkuren, melder NRK.

Overlege Denis Fedorenko opplyser til NRK at kvinnen ble overført til en intensivavdeling, men at livet ikke sto til å redde. Kvinnen hadde progressiv MS.

55 norske MS-pasienter tok denne behandlingen (HSCT) ved Pirogov-sykehuset i fjor. I år planlegges inntil 80 transplantasjoner av norske MS-pasienter ved sykehuset.

Dr. Fedorenko har gjennomført 700 transplantasjoner siden 2005. To pasienter har dødd som en direkte følge av transplantasjonen, mens en tredje døde fire år etter endt behandling.

Ikke for alle

I Norge er rundt 20 personer med MS behandlet med denne metoden, alle på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Det er strenge kriterier for hvem som kan få behandlingen. Man må ha en aggressiv, attakkvis MS, som ikke kan kontrolleres ved bruk av bremsemedisiner. En randomisert, kontrollert studie blir startet i år. Professor Lars Bø leder studien.

Bø sier til ms.no at han ikke vil anbefale pasienter som ikke fyller norske kriterier, å reise til utlandet for å ta behandlingen.

- Vi har ennå ikke god nok dokumentasjon på at stamcelletransplantasjon er riktig behandling for andre enn dem som fyller kriteriene.

Bø mener at stamcelletransplantasjon kan innebære større risiko enn annen MS-behandling. Det er usikre tall rundt dødeligheten, som anslås til å ligge mellom 2 og 0,5 prosent.

- Hvis det er riktig at man ved Pirogov-sykehuset har tre dødsfall på 700 personer, ligger dødeligheten her på under en halv prosent, sier Bø.

Udokumentert

Overlege Elisabeth Gulowsen Celius ved nevrologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus sier til NRK at pasienter utsetter seg for fare ved å gjennomføre stamcelletransplantasjon i utlandet.

– Dette er udokumentert behandling gitt på private klinikker i utlandet. Og når man velger dette framfor dokumentert behandling er det tragisk, sier Gulowsen.

Les mer på NRK.no

Over 150 har reist

Les mer om studien på Haukeland

HSCT ved MS

  • Beinmargen stimuleres til å tømme blodstamceller ut i blodet.
  • Blodstamcellene høstes, renses og fryses ned.
  • Immunsystemet slås ut med cellegift.
  • I Norge, Sverige, USA og Moskva brukes nå lavintensiv behandling (cyklofosfamid).
  • Pasienten isoleres, oftest i 7-10 dager, for å hindre infeksjoner.
  • Pasienten får blodstamcellene tilbake via blodårene.
  • Cellene søker seg til beinmargen der et nytt immunforsvar bygges opp.
  • Sverige har behandlet om lag 120 pasienter siden 2004.
  • Norge har behandlet 20 siden 2011 (per november 2016).
  • I Sverige likestilles HSCT med andrelinjebehandlingene Tysabri og Gilenya.

(Kilde: Lars Bø og MS-forbundet)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.