Hopp til hovedinnholdet

Dødsfall ved bruk av Zinbryta

Pasienter som bruker Zinbryta, bør varsle lege ved symptomer på leverskade. (Illustrasjonsfoto)

Den europeiske legemiddelmyndigheten, EMA, gjør en ny vurdering av bremsemedisinen Zinbryta etter at en pasient døde av leversvikt.

Det opplyser overlege og professor Kjell-Morten Myhr til ms.no. Mellom 20 og 30 norske MS-pasienter bruker denne medisinen, som har vært på markedet i om lag ett år.

Risikoen for den enkelte er svært lav, men det er likevel viktig at pasientene kjenner til at Zinbryta kan gi leverskade, opplyser Myhr.

EMA gjør nå en ny vurdering av Zinbryta etter at en person døde og fire fikk alvorlig leverskade i en pågående observasjonsstudie. 

Risikoen for leverskade var allerede kjent da EMA godkjente Zinbryta i juli 2016.  EMA skriver i et brev til helsepersonell at pasientene må følges nøye mens den nye granskningen av Zinbryta pågår.

Legene bør informere sine pasienter om risikoen for leverskade og mulige symptomer. Pasienter bør kontakte sin lege straks hvis de utvikler symptomer på leverproblemer.

Symptomer på leverskade

Kjell-Morten Myhr opplyser at symptomer på leverbetennelse eller leversvikt kan være tretthet, allmenn sykdomsfornemmelse og noen ganger lett feber.

I tillegg kvalme, nedsatt matlyst og smaksendringer, samt følelse av trykk under nederste høyre ribben (forstørret lever).

Noen kan også oppleve muskel- og leddsmerter, hodepine og hudutslett. Ved uttalt leversvikt ser en gulfarge i hud og gulfarging av det hvite i øyeeplet, og eventuelt mørk urin og kittfarget avføring, opplyser Myhr.

Zinbryta (daclizumab) er godkjent til bruk mot attakkvis MS. Medikamentet injiseres en gang i måneden.

Les Legemiddelverkets omtale av granskningen her

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.