Hopp til hovedinnholdet

ECTRIMS-kongressen: Tre nye forskningsprosjekter

Over 8000 forskere og MS-interesserte fra hele verden deltok på årets ECTRIMS-konferanse i London (Foto: www.ectrims.eu)

Hele 116 millioner kroner ble bevilget til tre forskningsprosjekt på progressiv MS under årets Ectrims i London. Det internasjonale forskningssamarbeidet, the Progressive MS Alliance, står bak bevilgningen.

De tre forskningsprosjektene ble lagt fram under den årlige kongressen ECTRIMS (European Commitee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis). Hvert år samler tusenvis av MS-eksperter fra hele verden seg til kongressen. MS-forbundet var tilstede under årets kongress i London.

I Norge er det om lag 11 000 mennesker som lever med MS, og hele 50 prosent har en progressiv sykdomstype. På verdensbasis er det over 1 million som har progressiv MS.

     

The Progressive MS Alliance

The International Progressive MS Alliance ble startet etter initiativ fra det internasjonale MS-forbundet, MSIF. Målet er at det skal være en behandling for progressiv MS på vei innen 2019. Per i dag finnes det ingen behandlingstilbud med bremsemedisiner for personer med progressiv MS.

The Progressive MS Alliance er et globalt initiativ som de nasjonale MS-forbundene i Norge, Australia, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA støtter.     

  

Norge bidrar i det viktige prosjektet

-Vi bidro i 2015 med 500.000 kroner og har som mål å samle inn ytterligere 500.000 kroner i år, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

MS-forbundet har allerede samlet inn ca. 350.000 kr gjennom aksjonen "Trå til for MS". De 25 deltakerne som syklet i Provence samlet inn penger gjennom sponsormidler fra lokale bedrifter og gjennom å selge gavebrev til privatpersoner.

-En av våre største utfordringer i både nasjonalt og internasjonalt MS-arbeid er å fokusere på forskning på progressiv MS. Nå gjelder det å skaffe midler slik at denne viktige forskningen kan fortsette, sier Enstad.

 

Tre nye forskningsprosjekter

Prosjektene er nøye utvalgt av alliansens vitenskapelige styringsgruppe, som består av noen av verdens ledende MS-forskere. Bakgrunnen for at nettopp disse tre prosjektene ble utvalgt er at de alle har en høy vitenskaplig karakter og kan få betydning for den framtidige forståelsen av progressiv MS. Håpet er at prosjektene kan bidra til et forskningsmessig gjennombrudd.

Hvert av de tre prosjektene mottar 4,2 millioner euro over fire år. Det er i overkant av 38 millioner norske kroner.

Ved å klikke på overskriften kan du lese mer om prosjektene på engelsk.

 

Utvikling av MR-markører for sykdomsprogresjon til bruk i kliniske studier.

Prosjektets overordnede formål er å utvikle nye MR-markører for klinisk sykdomsprogresjon i progressiv MS. Disse skal brukes til å finne mer individuelt tilpasset legemidler.

Forskningsgruppe: Douglas Arnols, Canada, i samarbeid med 16 forskere fra hele verden

 

Bioinformatikk og celleprogrammering til utvikling av en in vitro-platform til oppdagelse av nye legemidler mot progressiv MS

Formålet med prosjektet er å øke kjennskapen til de underliggende mekanismer i nedbrytningen av nervesystemet som skjer under den progressive sykdomsfasen. Håpet er å kunne bidra til å utvikle nye legemidler.

Forskningsgruppe: Gianvito Martino, Italia, i samarbeid med 12 forskere fra Europa og USA

 

Utvikling av legemidler mot sekundær progressiv MS

I dette prosjektet skal et tverrfaglig team av forskere fra USA og Canada, i samarbeid med legemiddelfirmaet Genzyme, adressere mangelen på behandlingsmidler mot sekundær progressiv MS.

Forskningsgruppe: Francisco Quintana, USA, i samarbeid med syv forskere fra USA, Canada og Israel.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.