Hopp til hovedinnholdet

ECTRIMS: Viktig med tidlig og aktiv behandling

Professor Trygve Holmøy er en av flere norske nevrologer som har deltatt på årets ECTRIMS-kongress. Han trekker fram nye virkelighetsdata fra registerstudier som noe av det viktigste fra kongressen.

Verdens største MS-kongress har gått av stabelen i Berlin. Langtidsdata på nye behandlinger trekkes fram som mest interessant.

Det årlige møtet til European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis  (ECTRIMS) samlet over 9400 forskere og andre fagfolk som jobber med MS. På konferansen som ble holdt i Berlin, ble det presentert sammendrag fra over 1900 forskningsprosjekter.

Norske MS-eksperter som var til stede i Berlin, uttalte på et oppsummeringsmøte i regi av Dagens Medisin at det denne gang ikke ble presentert revolusjonerende nye medisiner for MS. Men det ble lagt fram såkalte Real World Data (virkelighetsdata) for flere av de mest effektive medisinene som brukes i dag.

Overlege på Akershus universitetssykehus, professor Trygve Holmøy, trakk fram virkelighetsdata på rituksimab fra det svenske MS-registeret og et amerikansk register. De viser at det ikke er høyere dødelighet hos personer med MS som behandles med rituksimab, enn hos andre MS-pasienter.

Rituksimab brukes i dag som såkalt off label-behandling av om lag 1000 MS-pasienter i Norge.

På kongressen ble det også lagt fram gode femårsdata på okrelizumab og åtteårsdata på alemtuzumab (Lemtrada).  En studie på Lemtrada viste blant annet at 44 prosent av totalt 300 pasienter, ikke trengte påfyll av medisinen etter de to første rundene med behandling.

På oppsummeringsmøtet sa overlege på Oslo universitetssykehus, professor Elisabeth Gulowsen Celius, at tidlig behandling med de mest effektive medikamentene hadde vært et interessant diskusjonstema på kongressen. Hun mener det går i retning av mer aktiv behandling tidlig i forløpet.

Flere norske forskningsprosjekter ble presentert på ECTRIMS i år. Einar August Høgestøl, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo (UiO) og lege i spesialisering ved Oslo universitetssykehus, la fram en ny studie på hjernealder. Den viser at MS-pasienter hadde signifikant høyere hjernealder enn en frisk kontrollgruppe. Funnene understreker at det er viktig med tidlig behandling, mener Høgestøl.

Les mer om denne studien og annet fra årets ECTRIMS i MS-rapporten, som kommer ut i månedsskiftet november/desember.

Dagens Medisin sendte intervjuer med sentrale norske nevrologer fra ECTRIMS-konferansen. Se intervjuene her:

Langtidsstudier på nye medisiner

Lemtrada og graviditet

Vil slå sammen norsk og engelsk stamcellestudie

D-vitamin og MS

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.