Hopp til hovedinnholdet

En nedtrapping av helsetilbudet

(Foto: Shutterstock)

I helgens forhandlinger av statsbudsjettet ble ikke retten til fri fysioterapi prioritert. Flere brukerorganisasjoner reagerer kraftig. 

Budsjettforliket mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre om statsbudsjettet for 2017 er et svik mot kronisk syke mennesker, skriver Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) i et uttalelse på deres nettsider. Uttalelsen støttes av MS-forbundet, Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen og Norges Parkinsonforbund. 

I forslaget til statsbudsjettet som ble lagt fram i oktober, ville regjeringen fjerne diagnoselisten ved fysioterapi. Både KrF og Venstre gikk i sine alternative budsjetter inn for å la pasientene beholde retten til fri fysioterapi. Det samme ønsket opposisjonen på Stortinget, men likevel ble det spilt bort i helgens forhandlinger.

-Dette medfører en kraftig svekkelse av viktige tjenester for kronikere. Konsekvensen blir at egenandelen øker kraftig, noe som går hardt utover personer med mindre god økonomi. I verste fall kan det gå hardt utover folks helse, sier generalsekretær i FFO, Lilly Ann Alvestad. 

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, reagerer på at kronisk syke nok en gang skal belastes. Hun også bekymret for de økonomiske konskvensene dette får for personer med MS.

-Jeg er redd for at noen personer, av økonomiske årsaker, tvinges til å ikke benytte seg av nødvendig fysioterapi da de rett og slett ikke har mulighet til å dekke kostnader til både egenandelstak 1 og 2. Dette er veldig uheldig, da vi vet at rehabilitering og oppfølging fra fysioterapeut er helt nødvendig for opprettholde funksjon og livskvalitet for mange med MS, sier hun. 

              

Etterlyser en offensiv opptrappingsplan

Sammen med statsbudsjettet kom det også en opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering. Opptrappingsplanen er innholdsmessig god, men økonomisk svak. Planen skal styrke kommunene slik at de kan yte mer på disse feltene, men det vil ikke være mulig med den svake satsingen det legges opp til i budsjettet. 

En svak opptrappingsplan, sammen med fjerning av diagnoselisten, fører til en forverring og nedtrapping av helsetilbudet til MS-pasienter og andre kronisk syke. 

   

Les hele uttalelsen på ffo.no 

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.