Hopp til hovedinnholdet

Extra-penger til forskning, film og Norge på langs

Helse og Rehabilitering har fordelt 232 millioner. MS-forbundet fikk igjennom syv prosjekter.

Det var 1545 søknader i år. 538 prosjekter fikk støtte til en samlet verdi av 232 millioner kroner. MS-forbundet fikk igjennom syv av 22 prosjekter til totalt 3.9 millioner kroner.

Norge på langs

Prosjektet «M/S Norge» har fått 408.000 kroner. Steinar Årset skal gå Norge på langs til fots og på ski fra april til september i 2015. Underveis vil han holde foredrag for MS-forbundets lokalforeninger. De skal gjenonmføres utendørs og handle om mestringsopplevelser fra turen og tanker om hvordan friluftsliv kan virke forebyggende på psykisk helse.

Turen skal filmes og det vil bli laget et nettsted som vil bidra i markedsføringen og opplysningsarbeidet. Målsettingen er å motivere personer med MS til selvhjelp gjennom fysisk aktivitet og naturglede.

Prosjektleder: Steinar Årset, student

Aktiv med MS i nord

Prosjektet «Aktiv med MS i nord» har fått 538.000. Det skal arrangeres et helgeseminar i Tromsø i september 2015 hvor personer med MS kan lære mer om det å leve et aktivt liv. Det blir foredrag av fagfolk og et samarbeid med Selvhjelp Norge, avdeling Nord-Norge.

Prosjektleder: Lise Johnsen, leder i Tromsø og omegn MS-forening.

Treningsglede

Prosjektet «Treningsglede, mot og styrke» har fått 500.000 kroner. Det skal arrangeres tre helgeseminar rundt om i landet i 2015. Målsettingen er å gi personer med MS en mulighet til å lære mer om hvordan man med enkle grep kan holde seg i aktivitet.

Deltakerne skal sitte igjen med følelse av mestring og et ønske om en mer aktiv hverdag.

Prosjektleder: Janne Engebretsen, MS-forbundet

Film om pårørende

Prosjektet «Vi trenger også en bedre hverdag» har fått 733.000 (år 2). Det skal lages en film om de forskjellige rollene som pårørende til personer med MS har.

Pårørende vil gjennom prosjektet få mulighet til å danne nettverk og vil få informasjon om rettigheter. Det skal også utarbeides et opplegg for en «pårørendeskole», som skal prøves ut i tre kommuner.

Prosjektleder: Gurli Vagner, MS-forbundet

Medvirkning ved valg av behandling

Prosjektet «Bedre medvirkning ved MS-behandlingsvalg» har fått 680.000. Pasientmedvirkning ved beslutninger om behandling er lovfestet, men leger er ikke skolert i dette. I dag får pasienter mangelfull, skjev eller irrelevant informasjon.

Målsettingen er å bidra til mer kunnskap om hvordan leger på en god måte kan gi kompleks informasjon om behandlingsalternativer.

Det blir satt i gang to delstudier og det vil blant annet bli brukt videomateriale fra lege-pasientsamtaler.

Hovedveileder: Pål Gulbrandsen, professor dr. med., Akershus universitetssyskehus

Funksjon før MS-debut

Prosjektet «Kognitiv og fysisk funksjon før MS-debut» har fått 680.000 (år 1). Det skal settes i gang en prospektiv studie hvor høyde, vekt, kognitiv og fysisk funksjon hos unge menn registrert ved sesjon, kobles mot Norsk MS-register.

Man vil da kunne analysere kognitiv og fysisk funksjon på tidspunktet for sesjonen hos unge menn som senere i livet har utviklet MS.

Målet er å få økt kunnskap om sykdomsfasen før første symptom.

Prosjektleder: Marianna Cortese, PhD-student

Veileder: Kjell-Morten Myhr, professor MD

Informasjon på nett

Prosjektet «Nettbasert informasjon i Hjernerådet» har fått 345.000 (år 1). Det skal utvikles en hjemmeside og en Facebook-side med informasjon om hjernesykdommer.

Prosjektleder: Leif Arild Fjellheim, Landsforeningen for ryggmargsskadde

Om ExtraStiftelsen

ExtraStiftelsen er Norges største pengeutdelende stiftelse. Ingen andre stiftelser gir mer støtte til ideelle formål. ExtraStiftelsen eier og fordeler overskuddet fra Extra-spillet. Overskuddet går til frivillige helseprosjekter over hele landet.

Stiftelsen har 28 medlemsorganisasjoner, deriblant MS-forbundet. Bak ExtraStiftelsen står til sammen 1 million medlemmer.

Les mer her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.