Hopp til hovedinnholdet

Flere tilfeller av hjernebetennelse - Zinbryta trekkes fra markedet

Zinbryta brukes ved høyaktiv MS. Medikamentet injiseres en gang i måneden. (Illustrasjonsfoto)

Etter flere tilfeller av alvorlige bivirkninger trekkes MS-medisinen Zinbryta (daklizumab) fra markedet.

Det skjer kun halvannet år etter at medisinen fikk markedsføringstillatelse i Europa. Årsaken er for stor bivirkningsrisiko.

Det er oppdaget syv nye tilfeller av alvorlig hjernebetennelse i Tyskland, og ett tilfelle i Spania, i forbindelse med Zinbryta-behandling. Den europeiske legemiddelmyndigheten, EMA, har satt i gang granskning av tilfellene.

-  Vi trekker Zinbryta fra markedet av hensyn til pasientenes sikkerhet, sier medisinsk rådgiver i Biogen, Jean Michel Gaullier, til ms.no.

Han opplyser at mellom 15 og 25 norske MS-pasienter I dag får Zinbryta. Medisinen brukes ved høyaktiv MS, og injiseres en gang i måneden. På verdensbasis får rundt 3000 MS-pasienter denne medisinen.

Risikoen for leverskade ved bruk av Zinbryta har vært kjent lenge. Da flere alvorlige tilfeller, inkludert et dødsfall, ble rapportert sommeren 2017, innførte EMA restriksjoner på videre bruk av Zinbryta,

Nå, etter flere tilfeller av hjernebetennelse, kaster produsenten inn håndkledet.

Gaullier opplyser at Biogen har vært i kontakt med norske leger som har pasienter på dette legemiddelet, og informert om beslutningen. Han oppfordrer pasienter til å ta kontakt med behandlende lege for videre oppfølging.

Les Biogens internasjonale pressemelding her

Les EMAs pressemelding her

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.