Hopp til hovedinnholdet

For mange med MS må slutte i jobb

25. mai ble den internasjonale MS-dagen markert over hele verden. MS-forbundet arrangerte åpent møte i Oslo om MS og arbeid.

Det er den internasjonale MS-sammenslutningen, MSIF, som står bak verdens MS-dag. På MSIFs hjemmesider kan du finne en oversikt over de forskjellige arrangementene som fant sted rundt om i verden.

På kampanjesiden www.worldmsday.org kan du laste opp din egen historie under slagordet "sterkere enn MS" (stronger than MS).

Personer med MS slutter for tidlig i jobb

Mange med MS faller ut av arbeidslivet kort tid etter diagnosen. (Foto: MSIF)

MSIF har offentliggjort resultatene av en spørreundersøkelse om MS og arbeid. Den viser at mange faller ut av arbeidslivet for tidlig. 43 prosent har sluttet i løpet av de tre første årene med sykdommen..

12.233 personer med MS fra 93 land deltok i undersøkelsen. 356 av dem var fra Norge. En tilsvarende undersøkelse ble gjort i 2010. MSIFs rapport understreker at selv små tilpasninger på arbeidsplassen kan være nok til å hjelpe personer med MS til å fortsette i jobb.

Her er noen sentrale resultater fra undersøkelsen:

  • 43 prosent av de som ikke var i jobb, hadde sluttet innen tre år etter at de fikk diagnosen. Prosentsatsen steg til 70 etter 10 år.
  •  62 prosent sa at fatigue hindret dem i å fortsette i jobb. Tilsvarende tall fra undersøkelsen i 2010 var 85 prosent.
  • Færre hadde redusert arbeidstiden i denne undersøkelsen enn i den fra 2010.
  • Enkle måter å tilpasse arbeidsplassen på, og bedre medisinsk behandling, er tilgjengelig og kan holde flere med MS lengre i jobb.

Rapporten gir følgende anbefalinger til arbeidsgiveren:

  • Les om sykdommen. Husk at MS er forskjellig fra person til person. Spør hva arbeidstageren trenger av tilpasninger.
  • Få fagfolk som kjenner sykdommen, til å vurdere arbeidsplassen og foreslå tilpasninger.
  • Vær klar over at det å være pårørende til en person med MS kan påvirke arbeidsevne og nødvendiggjøre tilrettelegging.

Les mer om undersøkelsen her

Norsk undersøkelse: 45 prosent  i jobb etter 19 år

På MS-forbundets seminar om MS og arbeid ble det lagt fram tall fra en norsk undersøkelse, som viser at 45 prosent fortsatt var i jobb etter 19 år med sykdommen. Studien ble gjort ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS og omfattet 213 MS-pasienter i Sogn og Fjordane fylke.

Pasienter med attakkvis MS (RRMS) hadde høyere arbeidslivsdeltagelse enn pasienter med sekundær progressiv MS og primær progressiv MS.

MS-pasienter med høy utdannelse, lav debutalder og kort tid med sykdommen hadde høyest sjanse for å være i arbeid. Les mer om studien her.

Kambe: Lønnstilskudd i vanlig jobb

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, Arve Kambe (H), holdt innlegg på MS-forbundets seminar om MS og arbeid. (Foto: Olav Førde)

Leder for Stortingets arbeids- og sosialkomite, Arve Kambe (H), orienterte om Regjeringens satsning på arbeid for personer med nedsatt funksjons- eller arbeidsevne.

Han trakk fram at Nav nå kan gi lønnstilskudd uten tidsavgrensning til arbeidsgivere som ansetter eller beholder en person som har varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Nav skal gi nødvendig oppfølging for å støtte opp om arbeidsforholdet.

Kambe presiserte at det ikke er nødvendig å gå via attføringsbedriftene. Han mente at det i mange tilfeller vil være enklere og bedre å bruke denne ordningen i det ordinære arbeidsmarkedet.

Les mer i Nav-meldingen som nettopp er avgitt til Stortinget

Kan jeg fortsette å jobbe?

MS-forbundet har utarbeidet tre informasjonsbrosjyrer om MS:

«Når en av dine ansatte får diagnosen MS»

«Jeg har fått MS. Kan jeg fortsette å jobbe?»

«Når en kollega får MS»

Ta kontakt med MS-forbundet på 22 47 79 90, så sender vi brosjyrene (Red.)

Lanserer blogg på MS-dagen

I forbindelse med MS-dagen i dag lanseres det en helt ny blogg om det å leve med MS.

Med rå humor, hverdagshistorier, tanker og erfaringer skal Marianne Lillehagen og Cathrine Klavestad blogge om livet, som tilfeldigvis også omfatter MS.

Med denne bloggen vil de vise at man kan ha et godt liv, til tross for sykdommen.

Marianne jobber på et helsesenter og Cathrine er musikksjef i Radio Orakel. Følg dem på multiskruller.no

(Bloggen skrives av Cathrine Klavestad og Marianne Lillehagen, og tilhører og drives av Sanofi Genzyme, som er en del av Sanofi-gruppen).

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.