Hopp til hovedinnholdet

Fortsatt kamp for retten til fri fysioterapi

Foto: Shutterstock

Under MS-forbundets landsmøte på Gardermoen 4.-5. november, ble det besluttet å sende en uttalelse til Helse- og omsorgskomiteen vedrørende forslaget om å fjerne retten til fri fysioterapi for personer med MS.

I forslaget til statsbudsjettet for 2017 som ble lagt fram i begynnelsen av oktober, vil regjeringen fjerne diagnoselisten ved fysioterapi for å oppnå det de kaller en mer rettferdig bruk av ressursene og en mer individuell vurdering. MS-forbundets Landsmøte besluttet å sende en uttalelse til Helse- og omsorgskomiteen vedrørende forslaget. Dette er første gang i historien at det sendes ut en politisk uttalelse fra et landsmøte i MS-forbundet, noe som viser at det er en sak som opprører medlemmene meget.

Les uttalelsen i sin helhet nedenfor:

MS-forbundet går i mot at retten til gratis fysioterapi fjernes

MS-forbundet reagerer sterkt på at kronisk syke nok en gang skal belastes økonomisk. En studie fra 2013 viser at direkte og indirekte utgifter for gjennomsnittspersonen med MS var på hele 82 420 kr.

Byrden med å ha MS vil øke om diagnoselisten fjernes, da det blir enda en økonomisk byrde på toppen av de eksisterende sykdomsutgiftene. MS-forbundet frykter at dette i noen tilfeller vil føre til at den nødvendige fysioterapien bortprioriteres da MS-pasientene rett og slett ikke har økonomi til å gjennomføre behandlingen. Ikke minst blir den økonomiske situasjonen ved årets begynnelse meget vanskelig, da man skal dekke egenandeler innen både egenandelstak 1 og egenandelstak 2.

 

Fysisk trening er viktig for å opprettholde best mulig funksjonsnivå

MS er den sykdommen som hyppigst forårsaker uførhet blant unge voksne i Vesten og ligger på andreplass i Norge, bak psykiske lidelser. Her i landet er hele 50 prosent av alle MS-pasienter utenfor arbeidslivet. Studier viser at fysisk trening har en rekke svært fordelaktige effekter. Fysisk trening vil kunne bidra til å opprettholde best mulig funksjonsnivå og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

MS er en kronisk sykdom som i dag ikke kan helbredes, men bremses og lindres. MS-pasienter er dermed en gruppe mennesker som har et livslangt behov for fysikalske tjenester. Dersom personer med MS slutter med fysikalsk behandling vil det få konsekvenser for den enkeltes mobilitet, som igjen fører til flere sykemeldinger og mer belastning på spesialist- og kommunehelsetjenesten.

55 prosent av alle MS-pasienter i Norge har en progressiv sykdomstype hvor det per i dag ikke finnes noen form for medikamentell behandling som bremser sykdomsutviklingen. Det eneste tilbudet disse har, som vi vet virker, er rehabilitering, trening og oppfølging fra fysioterapeut.

  

Fare for overbehandling

Det hevdes at det er en risiko for overbehandling, eller unødvendig fysioterapi, når skjermingsordningen er knyttet til diagnose. Overforbruk av fysioterapi ved MS er sjeldent. Har man en skade i sentralnervesystemet, slik som MS forårsaker, holder det ikke med en fysioterapitime på 30 minutter én gang i uka. Nervesystemet trenger tid på å tilpasse seg. For å få en varig endring må det gjentas mange ganger over tid. Trening er ferskvare. Vår erfaring i MS-forbundet er at det ikke skjer en overbehandling av MS-pasienter. Mange personer med MS sliter med å få tilgang til fysioterapeuter med tilskudd fra kommunene, ikke minst fysioterapeuter som har god kunnskap om MS. Flere steder er det også restriksjoner på behandling av kronikere da kapasiteten til fysioterapeutene er sprengt.

Lokallag

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.